Δανία: Εφυγε ο αρχιτέκτονας του Euro 1992

Σε ηλικία 77 ετών έφυγε από τη ζωή ο προπονητής της Εθνικής Δανίας, που κατέκτησε το Euro το 1992
Ο Ρίτσαρντ Μέλερ Νίλσεν αντιμετώπιζε αρκετά προβλήματα υγείας τον τελευταίο καιρό και το καλοκαίρι του 2013 υποβλήθηκε σε χειρουργική επέμβαση για όγκο στον εγκέφαλο. Η ποδοσφαιρική ομοσπονδία της χώρας είχε αποφασίσει να τοποθετήσει τον Νίλσεν στο Hall of Fame.

Η οριστικοποίηση θα γινόταν στην ετήσια γενική συνέλευσης της 1ης Μαρτίου στο Οντένσε, ενώ στη σχετική τελετή θα έδινε το παρών και ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί.

Ο Γάλλος ήταν προπονητής των "τρικολόρ" , τους οποίους απέκλεισαν οι Σκανδιναβοί στην ξέφρενη πορεία προς την κατάκτηση του πιο σημαντικού τροπαίου της ιστορίας τους, έστω κι αν στην τελική φάση ο Νίλσεν δεν είχε στη διάθεσή του παίκτες όπως ο Μίκαελ Λάουντρουπ και ο Γιαν Μιάλμπι.

Λίγα χρόνια αργότερα, ο Νίλσεν πανηγύρισε το Κύπελλο Συνομοσπονδιών του 1995, με τη Δανία να επικρατεί 2-0 της Αργεντινής.

Πριν από το αντιπροσωπευτικό συγκρότημα της πατρίδας του στον πάγκο του οποίου κάθισε για 6 χρόνια (1990-1996, συν 3 νωρίτερα ως βοηθός), ο Νίλσεν είχε δημιουργήσει τη σπουδαία ομάδα της Οντένσε, με την οποία κατέκτησε 2 πρωταθλήματα και ένα κύπελλο.

Γεννήθηκε το 1937 και ως ποδοσφαιριστής αγωνίστηκε για 7 χρόνια στην Οντένσε (έγινε και δύο φορές διεθνής), ενώ στη συνέχεια ασχολήθηκε με την προπονητική.

Για την προσφορά του στο χώρο, χρίστηκε Ιππότης του Τάγματος του Ντάνεμπρογκ από τον βασιλιά της Δανίας.

Σχετικά άρθρα