Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι αλλάζει στο σεξ μετά τα 30;
Τι αλλάζει στο σεξ μετά τα 30;  thumbnail

Τι αλλάζει στο σεξ μετά τα 30;

Αναγνωστριά μας ρωτά: 


Τι αλλάζει στη σεξουαλική ζωή της γυναίκας και του άνδρα μετά τα 30 όταν δηλαδή οι άνθρωποι παντρεύονται και αποφασίζουν να κάνουν οικογένεια και πως μπορει ένας γάμος να επηρεάσει τη σεξουαλική διάθεση του ζευγαριού; Σε ποιες ηλικίες είμαστε καλύτεροι στο σεξ; Μπορεί ο γάμος να καταστρέψει τον έρωτα όπως συνήθως όλοι μας λένε; Είμαι 30 ετών, εγώ ακόμα ανύπαντρη"


Αγαπητή αναγνώστρια. Σας παραθέτουμε την άποψη του Καθηγητή Κοινωνικής Ανθρωπολογίας John Townsend καθώς και δεδομένα από επιστημονικές έρευνες που ο ίδιος συνέλεξε και παρουσιάζει. 


Κάποιοι γνωστοί επιστήμονες ισχυρίζονται ότι η σεξουαλική ενόρμηση των άντρων κουφώνεται στα 18 , ενώ αυτή των γυναικών κουφώνεται περίπου στα 30 – υπονοώντας ότι οι γυναίκες άνω των 30 έχουν μεγαλύτερη ενόρμηση για σεξ, απ’ ό,τι οι άντρες που βρίσκονται σε αντίστοιχες ηλικίες. Αυτοί οι επιστήμονες έχουν παρανομήσει τα ευρή­ματα του Kinsey και της ομάδες του. Τα ερευνητικά δεδομένα του Kinsey, που αναφαίνονται στη σεξουαλική κορύφωση, καθρεφτίζουν τις αλλαγές που συμβαίνουν στη ζωή των ατόμων και των δύο φύλων και δεν συγκρίνουν τις σεξουαλικές ενορμήσεις των άντρων και των γυναικών. Αν δούμε συγκριτικά τις ενορμήσεις των δύο φύλων, οι έρευνες του Kinsey και της ομάδες του κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άντρες, σε γενικές γραμμές, εμφάνιζαν μεγαλύτερη τάση απ’ ό,τι οι γυ­ναίκες για τακτική σεξουαλική εκτόνωση μέχρι τα 35 ή τα 40  τους οπό­τε οι ανάγκες των δύο φύλων φαίνεται να εξισώνονται. Στα 50, οι γυναί­κες είναι βιολογικά πιο ικανές να έχουν σεξουαλικές επαφές από τους περισσότερους συνομήλικους τους άντρες. 


Απ’ τα 50 και μετά, οι γυναίκες μπορεί μεν να είναι βιολογικά πιο ικανές απ’ τους άντρες των αντίστοιχων ηλικιών να έχουν σεξουαλικές επαφές, αλλά αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι επιθυμούν να κάνουν σεξ περισσότερο απ’ αυτούς. Πρόσφατες βελτιώσεις που έδιναν στις μεθόδους μέτρησε των επιπέδων των σεξουαλικών ορμονών στο αίμα αποκάλυψαν ότι, τόσο  άντρες όσο και στις γυναίκες, το σεξουαλικό ενδιαφέρον και η σε­ξουαλική δραστηριότητα συνδέονται στατιστικά με τα επίπεδα της τεστοστερόνης στο αίμα. Απ’ την εφηβεία και μέχρι τα 50 τους, οι άντρες εμ­φανίζουν αυξημένο σεξουαλικό ενδιαφέρον και υψηλά επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα τους. τα οποία μειώνονται μετά τα 50.


Στις γυναίκες παρατηρείται μια μείωση των επιπέδων της τεστοστερονης κάπου ανά- μεσα στα 20 και τα 35. 0 Richard Udry και οι συνάδελφοί του, ανάλυσαν μια σειρά δεδομένων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, την Ιαπωνία, την Ταϊλάνδη και το Βέλγιο. Τα αποτελέσματα τnς έρευνάς  τους στις τέσσερις αυτές διαφορετικές κοινωνίες έδειξαν όχι η μείωση τns συχνότητας των σεξουαλικών επαφών τους περισσότερους γάμους που συμβαίνει μέχρι τα 50, σχετίζεται περισσότερο με την ηλικία των γυναικών παρά μ’ αυτή των ανδρών και συνδέεται άμεσα με τα επίπεδα τεστοστερόνης στο αίμα των γυναικών.


0 Τζον είναι 33 ετών, ψυχολόγος, και είναι παντρεμένος εδώ και εφτά χρόνια. Παρακάτω μας περιγράφει πώς συνδέεται η ικανοποίηση που νιώθει απ’ το γάμο του σύμφωνα με τη συχνότητα των σεξουαλικών επαφών, με χο μικρότερο ενδιαφέρον της συζύγου του για σεξ, όπως και με το πόσο εξωτερικά ελκυστική του φαίνεται η σύντροφός του.


«Η γυναίκα μου μού είπε: “Αν κάνεις αυτή τη συνέντευξή κι αρχίσεις να παραπονιέσαι για τη σεξουαλική σου ζωή, θυμήσου μόνο όχι το κάναμε τέσσερις φορές αυτή τη βδομάδα!”. Με δεδομένο όχι είναι πέντε μηνών έγκυος, υποθέτω όχι π σεξουαλική μας ζωή είναι εξαιρετικά καλή αυτή την περίοδο. μετά τη γέννηση του πρώτου μας παιδιού, υπήρξε ένα διάστημα που δεν κάναμε τόσο συχνά σεξ. Υποθέτω όχι εγώ θέλω να κάνω σεξ πολύ περισσότερο απ’ όχι εκείνη. Το τέλειο για μένα θα ήταν περίπου μια φορά τη μέρα – αν φυσικά αυτό εξαρτιόταν μόνο από μένα. Βέβαια, όταν νιώθω κουρασμένος, δεν με νοιάζει και τόσο πολύ. κατά μέσο όρο, κάνουμε έρωτα δύο με τρείς φορές τη βδομάδα.


'Evας βασικός λόγος για τον οποίο τσακωνόμαστε, είναι όχι δεν παίρνει ποτέ την πρωτοβουλία. Αν κάνω εγώ την αρχή, συνήθως  συμμετέχει. Συχνά, δεν τη νοιάζει αν θα φτάνει σε οργασμό, και υποθέτω ότι αυτό ση­μαίνει πως δεν συμμετέχει στο σεξ, τόσο όσο θα ήθελα. ποτέ δεν φτάνει σε οργασμό κατά τη διάρκεια της συνουσίας. Αν θελήσει να φτάνει σε οργασμό, μου το λέει και την ερεθίζω με το χέρι ή με τη γλώσσα μου. Τότε φτάνει πάντα σε οργασμό. Όμως, τις περισσότερες φορές, δεν μου λέει πως θέλει να φτάνει σε οργασμό. Η απόφαση, δηλαδή, είναι δική της. Γε­νικά δεν συμμετέχει στο σεξ όσο θα ήθελα, κι έτσι, συνήθως, δεν αφιερώ­νουμε πολύ χρόνο σ’ αυτό. Τις περισσότερες φορές νιώθω ότι απλώς εκσπερματίζω, κι αυτό δεν μ’ αρέσει. Το σεξ γίνεται ρουτίνα και για τους δυο μάς. Πάντα παραπονιέμαι πως δεν μου φτάνει αυτό που κάνουμε, και κάνω διάφορα αστεία πάνω σ’ αυτό το θέμα. Δεν της αρέσει που παραπο­νιέμαι, γιατί το βλέπει σαν μια έμμεση κριτική.


Παρ’ όλα αυτά, φαίνεται να της αρέσει το σεξ. Διεγείρεται και είναι τρυφερή. Της λέω ότι την αγαπάω, αλλά ξέρω πως δεν της δείχνω τόση στοργή όση θα ήθελε. Ξέρει, όμως, πως τη βρίσκω ελκυστική. Ούτως ή άλλως, ξέρει ότι είναι ελκυστική κι ότι οι άλλοι την προσέχουν. Όταν τη λέω “χοντρή”, ή κάτι παρόμοιο, δεν το παίρνει και πολύ στα σοβαρά. Το ξέρει ότι είναι ωραία και ότι τη βρίσκω ελκυστική – ακόμα και τώρα που είναι έγκυος. Πιστεύω πως το νιώθει».


 


Εξωτερική ελκυστικότητα


Σε μια έρευνα με ανύπαντρα ζευγάρια, ο Bernard Murstein διαπίστωσε ότι, για τους άντρες, η ικανοποίηση που αντλούν απ’ τις σχέσεις τους σχετιζόταν, στατιστικά, σε σημαντικό επίπεδο, με το αν έβρισκαν τις συντρόφους τους σεξουαλικά ελκυστικές. Αργότερα, ο Murstein συνερ­γάστηκε με την Patricia Christy σε μια έρευνα με μεσήλικα παντρεμένα ζευγάρια. Ακόμα και σε γάμους που είχαν κρατήσει πολλά χρόνια και ήταν πια σταθεροί, η προσαρμογή των αντρών στο γάμο τους σχετιζόταν με το πόσο ελκυστικές έβρισκαν τις συντρόφους τους. Μάλιστα, όσο πε­ρισσότερο πίστευαν ότι οι γυναίκες τους ήταν εξωτερικά πιο ελκυστικές απ’ τους ίδιους, τόσο πιο ικανοποιημένοι ήταν. Η ικανοποίηση των γυ­ναικών από το γάμο τους δεν σχετιζόταν, στατιστικά, σε σημαντικό επί­πεδο, με το αν έβρισκαν τους συζύγους τους εξωτερικά ελκυστικούς.


Οι Blumstein και Schwartz έχουν, επίσης, αναφέρει παρόμοια απο­τελέσματα. Κατάληξαν στο συμπέρασμα ότι η έμφαση που δίνουν οι άντρες στο πόσο ελκυστικές εμφανισιακά είναι οι γυναίκες, αποτελεί βασικό χαρακτηριστικό της αντρικής σεξουαλικότητας, και είναι κάτι που τους επηρεάζει ως προς το πόσο ικανοποιημένοι νιώθουν από τις συντρόφους τους. Οι ομοφυλόφιλοι άντρες επιθυμούν κι αυτοί να έχουν εξωτερικά ελκυστικούς συντρόφους. Μόνο στα ζευγάρια των ομοφυλό­φιλων γυναικών δεν φαίνεται να επηρεάζεται το πόσο ευτυχισμένες νιώ­θουν απ’ την εξωτερική ομορφιά των συντρόφων τους. Αν οι παντρεμέ­νοι, αλλά και οι ετεροφυλόφιλοι άντρες που συζούν με τις συντρόφους τους, δίνουν τόσο μεγάλη έμφαση στο πόσο ωραίες είναι οι γυναίκες τους, οι σχέσεις τους πιθανότατα δεν θα διαρκέσουν αρκετά χρόνια, για­τί μπορεί ν’ αρχίσουν να σκέφτονται ότι “τα πράγματα αλλού είναι καλύ­τερα”. Οι άντρες που δημιουργούν ασταθείς σχέσεις, γιατί διαρκώς έλκονται από άλλες γυναίκες, είναι εκείνοι που υποκύπτουν στις επιθυμίες τους και στους οποίους παρουσιάζονται και οι ανάλογες ευκαιρίες.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X