Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για παιδιά με καρκίνο. 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά
Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για παιδιά με καρκίνο. 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά thumbnail

Παγκόσμια ημέρα ευαισθητοποίησης για παιδιά με καρκίνο. 3 στα 4 παιδιά γίνονται καλά

Πέντε φορείς ενώνουν τις δυνάμεις τους για να ενημερώσουν την παγκόσμια κοινή γνώμη για τον καρκίνο στους ανηλίκους και να πείσουν τις κυβερνήσεις των χωρών να προσφέρουν σωστή ιατρική φροντίδα σε όλα τα παιδιά και εφήβους.


 Μια ασθένεια χωρίς σύνορα, ο καρκίνος της παιδικής ηλικίας προσβάλλει το ίδιο όλες τις χώρες του πλανήτη. Κάθε χρόνο, περισσότερα από 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, ενώ υπολογίζεται ότι περίπου 90.000 από αυτά δεν επιβιώνουν. Μόνο το 20% των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, έχουν δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Στη χώρα μας όπως και σε όλες τις προηγμένες χώρες, το ποσοστό των παιδιών που γίνεται καλά ξεπερνάει το 75%.


Η 15η Φεβρουαρίου έχει ανακηρυχθεί Παγκόσμια Ημέρα ευαισθητοποίησης της κοινής γνώμης για τις ανάγκες των παιδιών που νοσούν από καρκίνο σε όλο τον παγκοσμίως.


Έτσι, η Διεθνής Εταιρεία Παιδιατρικής Ογκολογίας (SIOP), η Διεθνής Συνομοσπονδία Συλλόγων Γονιών Παιδιών με καρκίνο (ICCCPO), η ο Πανελλήνιος Σύλλογος Γονιών Παιδιών με Νεοπλασματική Ασθένεια «ΦΛΟΓΑ» (ιδρυτικό μέλος της ICCCPO), ο Σύλλογος Γονέων Παιδιών με Νεοπλασματικές Ασθένειες Βορείου Ελλάδας «ΛΑΜΨΗ» και ο Σύλλογος Ενηλίκων με εμπειρία Καρκίνου στην Παιδική ή Εφηβική Ηλικία «ΚΥΤΤΑΡΟ» ενώνουν τις δυνάμεις τους σε μια εκστρατεία ενημέρωσης πολιτών και κυβερνήσεων για τις ιδιαιτερότητες του καρκίνου της παιδικής ηλικίας και την ανάγκη των παιδιών που πάσχουν για πρόσβαση στη σωστή θεραπεία και στη σωστή ιατρική φροντίδα κατά τη διάρκεια και μετά τη θεραπεία.


Όπως επισημαίνουν οι φορείς, στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά» Σημαντικό είναι, λοιπόν, να ενημερωθούν σωστά οι γονείς, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία και να εκπαιδεύονται και να ενημερώνονται συνεχώς οι επαγγελματίες της υγείας, ώστε να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο.


Δεν είναι μόνο απαραίτητη η πλήρη αφοσίωση των γονέων στο παιδί που υποβάλλεται σε θεραπεία, αλλά και η μέριμνα από την πολιτεία ώστε να προστατεύεται η εργασία και το εισόδημα των γονέων.


Η πρόσβαση των παιδιών στη σωστή ιατρική φροντίδα είναι δικαίωμα, ανεξάρτητο από την εθνική, κοινωνική ή οικονομική τους κατάσταση.


 


Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ η κ. Μαρία Τριφωνίδη, πρόεδρος  της Φλόγας, του συλλόγου γονιών παιδιών με νεοπλασματική ασθένεια τόνισε" «Έχει αυξηθεί θεαματικά η ίαση. Τα 3 στα 4 παιδιά στη χώρα μας γίνονται καλά. Είναι ένα πολύ σημαντικό και ελπιδοφόρο μήνυμα. Τα παιδιά δεν είναι καταδικασμένα σε θάνατο. Κάνουν τον αγώνα τους και τα περισσότερα θα γίνουν καλά» .


 Η σημασία της έγκαιρης διάγνωσης.


Στον καρκίνο της παιδικής ηλικίας δεν υπάρχει πρόληψη. Ωστόσο, η έγκαιρη διάγνωση οδηγεί σε ίαση τα περισσότερα παιδιά. Όπως, τονίζεται, θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στην εκπαίδευση και τη συνεχή ενημέρωση των επαγγελματιών της υγείας, για να είναι σε θέση να διαγνώσουν έγκαιρα τη νόσο, και στη σωστή ενημέρωση των γονιών, ώστε να απευθύνονται έγκαιρα στα παιδιατρικά νοσοκομεία. Η κ. Τρυφωνίδη αναφέρει πως «συχνά στην Ελλάδα δεν έχουμε έγκαιρη διάγνωση, και οι γενικοί παιδίατροι και οι γονείς δεν δίνουν τη σημασία που πρέπει. Εμείς ζητούμε οι παιδίατροι κατά την εκπαίδευσή τους να περνούν από ογκολογικό τμήμα νοσοκομείου για 3-4 μήνες».


 Για την ενημέρωση των γονιών ο σύλλογος Φλόγα σε συνεργασία με τους γιατρούς του ογκολογικού τμήματος του νοσοκομείου Παίδων «Π.& Α. Κυριακού» έχουν καταρτίσει έναν κατάλογο με συμπτώματα τα οποία δεν θα πρέπει να αγνοήσουν, ενώ είναι συνεχείς οι προσπάθειες για να διαλυθούν οι προκαταλήψεις σχετικά με την ασθένεια αυτή. «Ο καρκίνος δεν είναι μεταδοτικός, δεν είναι επάρατος» λέει και υπογραμμίζει ότι «είναι λάθος να τον χαρακτηρίζουν έτσι ακόμη και οι δημοσιογράφοι».


 «Αν φοβόμαστε να πούμε τη λέξη πώς θα τον αντιμετωπίσουμε;» αναρωτιέται και συνεχίζει: «είναι άδικο όταν ένα παιδί κάνει τον αγώνα του να το βλέπεις σαν μελλοθάνατο. Χρειαζόμαστε την έγκαιρη διάγνωση, όλα τα άλλα μπορούμε να τα πολεμήσουμε. Όταν είσαι ενημερωμένος αν φτάσει η ώρα της διάγνωσης δεν θα τρέξεις να βρεις τον πλησιέστερο 10ο όροφο να πηδήξεις, θα δώσεις αγώνα. Ο καρκίνος δεν είναι ανίατος».


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X