Αρχική / Υγεία / Εγκυμοσύνη / Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος. Γιατί;
Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος. Γιατί; thumbnail

Θέλω να κάνω παιδί, αλλά δεν μένω έγκυος. Γιατί;ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ
Είμαι 32 ετών και εδώ και δύο χρόνια κάνω ελεύθερο σεξ με τον άντρα μου. Ωστόσο δεν έχω μείνει έγκυος. Έχω αρχίσει να ανησυχώ γιατί θέλω πολύ να κάνω παιδί. Τι συμβαίνει φταίω εγώ ή ο άντρας μου. Τι πρέπει να κάνουμε;


ΑΠΑΝΤΗΣΗ
Όπως αναφέρουν οι ειδικοί, το ένα τρίτο περίπου των προβλημάτων γονιμότητας οφείλονται στη γυναίκα και ένα άλλο τρίτο στον άνδρα. Το τελευταίο τρίτο οφείλεται σε ένα συνδυασμό προβλημάτων και των δύο. Θα πρέπει να απευνθείτε στο γυναικολόγο σας ο οποίος θα σας συστήσει διάφορες εξετάσεις για να διαπιστώσει τι συμβαίνει, προκειμένου στη συνέχεια να σας δώσει τις κατάλληλες συμβουλές.
Μερικές από τις συνηθέστερες αιτίες υπογονιμότητας είναι:

ΓΥΝΑΙΚΕΙΑ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

*Προβλήματα ωορρηξίας.

Η συνηθέστερη αιτία γυναικείας υπογονιμότητας είναι η αδυναμία ελευθέρωσης ωαρίου σε μερικούς ή σε όλους τους κύκλους. Αυτό οφείλεται συχνά στο σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, στο οποίο αναπτύσσονται μικρές κύστεις στις ωοθήκες. Μπορεί να οφείλεται και σε προβλήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης. Επίσης, σημαντικό ρόλο παίζουν και συνήθειες της καθημερινότητάς μας όπως το κάπνισμα και το αλκοόλ.

•Βλάβη ή απόφραξη σαλπίγγων.

Οι σάλπιγγες μπορεί να υποστούν βλάβη ή να φράξουν από σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, ή προγενέστερα χειρουργεία. Βλάβη μπορεί να προκληθεί και από σοβαρή ενδομητρίωση, στην οποία ιστός του τύπου της επίστρωσης της μήτρας (ενδομήτριο) αναπτύσσεται αλλού στην κοιλιά, όπως στις ωοθήκες.

•Προβλήματα εμφύτευσης.

Το γονιμοποιημένο ωάριο μπορεί να μην κατορθώνει να εμφυτευθεί επιτυχώς αν έχει υποστεί βλάβη η επίστρωση της μήτρας, συχνά λόγω επεμβάσεων όπως η χειρουργική διακοπή κύησης. Ινομυώματα ή πολύποδες μπορεί να αλλοιώνουν τη μήτρα δυσκολεύοντας την εμφύτευση.

ΑΝΔΡΙΚΗ ΥΠΟΓΟΝΙΜΟΤΗΤΑ

•Προβλήματα σπέρματος.

Χαμηλός αριθμός, μη φυσιολογικό σχήμα ή μειωμένη κινητικότητα του σπέρματος μπορεί να οδηγήσουν σε υπογονιμότητα.
Κιρσοί (κιρσοκήλη) στο όσχεο είναι συνήθης αιτία χαμηλού αριθμού σπερματοζωαρίων. Άλλες αιτίες περιλαμβάνουν έγκλειστους όρχεις, λοιμώξεις, χαμηλό επίπεδο τεστοστερόνης και ορισμένες χρόνιες νόσους. Παράγοντες του τρόπου ζωής όπως αλκοόλ, κάπνισμα, ορισμένα φάρμακα και ναρκωτικά ή στενά ρούχα μπορεί επίσης να είναι η αιτία.


 •Απόφραξη σπερματικών πόρων.


 Βλάβη στα σωληνάρια που μεταφέρουν το σπέρμα μπορεί να το εμποδίζει να φτάσει στο ωάριο. Οι αιτίες περιλαμβάνουν λοίμωξη όπως παρωτίτιδα, κάκωση στους όρχεις, συγγενείς ανωμαλίες ή απολίνωση σπερματικών πόρων. Και σεξουαλικά μεταδιδόμενες ασθένειες, όπως χλαμύδια, έχουν σχετιστεί με τέτοια προβλήματα.


 •Προβλήματα στύσης και εκσπερμάτισης.


 Δεν μπορεί να περάσει σπέρμα στον κόλπο αν ο άνδρας δεν έχει ή δεν μπορεί να διατηρήσει στύση ή αν έχει παλίνδρομη εκσπερμάτιση, οπότε το σπέρμα πηγαίνει στην ουροδόχο κύστη.


 


  


X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X