Αρχική / Διάφορα αλλά όχι Αδιάφορα / Δείτε τις 10 ισχυρότερες γυναίκες των επιχειρήσεων
Δείτε τις 10 ισχυρότερες γυναίκες  των επιχειρήσεων thumbnail

Δείτε τις 10 ισχυρότερες γυναίκες των επιχειρήσεων

Σκληρές ή άκρως πετυχημένες; Οπως και αν επιλέγει κάποιος να τις χαρακτηρίσει το σίγουρο είναι ότι αποτελούν πηγή έμπνευσης για άλλες γυναίκες στις χώρες τους, ενώ την ίδια στιγμή ανοίγουν νέους δρόμους παγκοσμίως.


Το fortunegreece.gr συνέλεξε τη λίστα με τις δέκα ισχυρότερες γυναίκες στον τομέα των επιχειρήσεων που άλλαξαν τα δεδομένα στο εργασιακό τους περιβάλλον κατακτώντας την κορυφή.


1. Μαίρη Μπάρρα
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος
Εταιρεία: General Motors
Ηλικία: 52
Χώρα: ΗΠΑ


Η πρώτη γυναίκα που τέθηκε επικεφαλής μιας παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας, η Μπάρρα επιβλέπει πάνω από 212,000 εργαζόμενους σε 396 διαφορετικές εγκαταστάσεις της GM σε έξι ηπείρους. Η ηλεκτρολόγος μηχανικός που αφιέρωσε όλη την καριέρα της στην GM αντιμετωπίζει μεγάλες προκλήσεις στις ΗΠΑ, όπου η μετοχή της εταιρείας έχει αγγίξει ιστορικό χαμηλό και τα περιθώρια κέρδους υπολείπονται εκείνων της Ford, και στην Ευρώπη, όπου η Opel – που ανήκει στην GM – έχει χάσει δισεκατομμύρια. Σε επίπεδο εταιρείας, όμως, η κερδοφορία έχει επιστρέψει, και η Μπάρρα έχει την έγκριση του διοικητικού συμβουλίου για να προχωρήσει σε επενδύσεις


2. Τζίνι Ρομέττι
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: IBM
Ηλικία: 56
Χώρα: ΗΠΑ


Παρά την πρόσφατη ανακοίνωση χαμηλότερων κερδών σε σχέση με τα αναμενόμενα, γεγονός που οδήγησε την Ρομέττι στο να παραιτηθεί από το ετήσιο μπόνους της, η IBM παραμένει ισχυρή στην παγκόσμια σκηνή, με πελάτες και εργαζόμενους σε 170 χώρες. Η ίδια βλέπει μεγάλες ευκαιρίες, ιδιαίτερα στην Αφρική, και προτίθεται να επισκεφτεί πολλές χώρες εκεί. Με κεφαλαιοποίηση ύψους περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων, η IBM είναι η πιο «ακριβή» εταιρεία με γυναίκα στο τιμόνι της.


3. Ίντρα Νούι
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: PepsiCo
Ηλικία: 58
Χώρα: ΗΠΑ


Η Νούι έχει διπλασιάσει τις πωλήσεις εκτός ΗΠΑ στα εφτά χρόνια που βρίσκεται επικεφαλής της PepsiCo. Οι διεθνείς αγορές πλέον προμηθεύουν περίπου το μισό από τον τζίρο της εταιρείας, που ανέρχεται σε 56.5 δισεκατομμύρια δολάρια. Η Νούι, που έχει γεννηθεί στην Ινδία, θέλησε η παραγωγή να αντανακλά την καταναλωτική βάση της εταιρείας. Έτσι, από το 2012 μέχρι σήμερα, έχουν ανοίξει «κέντρα καινοτομίας» στη Σαγκάη, το Αμβούργο, και το Μοντερέι του Μεξικού.


4. Μαρία ντας Γκράσας Σίλβα Φόστερ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος
Εταιρεία: Petrobras
Ηλικία: 60
Χώρα: Βραζιλία


Στο νούμερο 25, η Petrobras -με ετήσιο τζίρο 144 δισεκατομμυρίων δολαρίων- καταλαμβάνει την υψηλότερη θέση στη λίστα Fortune Global 500 ανάμεσα στις εταιρείες των οποίων ηγούνται γυναίκες. Η Φόστερ αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις. Πουλάει περιουσιακά στοιχεία της εταιρείας για να συμμαζέψει τον ισολογισμό της εταιρείας, ενώ την ίδια στιγμή προτίθεται να ξοδέψει 237 δισεκατομμύρια δολάρια σε προγράμματα έρευνας και παραγωγής.


5. Έλεν Κούλμαν
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: DuPont
Ηλικία: 58
Χώρα: ΗΠΑ


Η επανίδρυση, ουσιαστικά, της DuPont από την Κούλμαν φέρει μία διεθνή σφραγίδα: η εξαγορά της δανέζικης εταιρείας παρασκευής ενζύμων για τρόφιμα Danisco υπήρξε κλειδί στην προσπάθεια περαιτέρω εμπλοκής της εταιρείας με τη γεωργία και τη διατροφή (μαζί με τη βιοτεχνολογία και τα εξελιγμένα υλικά). Το ένα τρίτο των πωλήσεων της εταιρείας, 15,5 δισεκατομμύρια δολάρια κατά τους τελευταίους έξι μήνες, προήλθε από αναπτυσσόμενες αγορές.


6. Αϊρίν Ρόσενφελντ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Mondelez International
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ


Αφότου η Ρόσενφελντ χώρισε την Kraft στα δύο, πήρε τα ηνία της πιο «διεθνούς» οντότητας από τις δύο και της έδωσε ένα αρκετά εξωτικό όνομα. Η Mondelez, παρασκευαστής σνακ, λαμβάνει το 83% των εσόδων της εκτός ΗΠΑ, και η Ρόσενφελντ έχει προβεί στις αντίστοιχες επενδύσεις. Πέρυσι, η εταιρεία είπε ότι επρόκειτο να ξοδέψει 190 εκατομμύρια δολάρια για να κατασκευάσει το μεγαλύτερο εργοστάσιο σοκολάτας στην Ινδία.


7. Μέριλυν Χιούσον
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Lockheed Martin
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ


Η Χιούσον καταβάλλει μεγάλη προσπάθεια να αυξήσει τις διεθνείς πωλήσεις, από τις οποίες προκύπτει το 17% του τζίρου της εταιρείας. (Ο υπόλοιπος προέρχεται εξ' ολοκλήρου από τις πωλήσεις στην αμερικανική κυβέρνηση). Ο κατασκευαστής όπλων έχει 10 διεθνείς αγοραστές για το μαχητικό F-35. Ακόμα, όμως, κι όταν η Lockheed Martin δεν πουλάει σε ξένους πελάτες, τα προϊόντα της έχουν μία τεράστια έμμεση επίδραση στην παγκόσμια διπλωματία.


8. Μεγκ Γουίτμαν
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Hewlett-Packard
Ηλικία: 57
Χώρα: ΗΠΑ


Κάποιες από τις μεγαλύτερες μάχες της Γουίτμαν παίζονται στην παγκόσμια σκηνή, καθώς η Lenovo, αντίπαλος της HP με έδρα στην Κίνα, εισέρχεται πλέον δυναμικά στο χώρο των διακομιστών. (Η Lenovo έχει ήδη διώξει την HP από την κορυφή ως ο νούμερο ένα κατασκευαστής ηλεκτρονικών υπολογιστών στον κόσμο). Πράγματι, όλος ο κόσμος περιμένει να δει αν η Γουίτμαν μπορέσει να πετύχει την ολική επαναφορά μιας ιστορικής εταιρείας.


9. Πατρίσια Βουρτς
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Πρόεδρος
Εταιρεία: Archer Daniels Midland
Ηλικία: 60
Χώρα: ΗΠΑ


Η κυβέρνηση της Αυστραλίας έθεσε εμπόδια στα σχέδια παγκόσμιας επέκτασης της Βουρτς όταν μπλόκαρε την ύψους τριών δισεκατομμυρίων δολαρίων πρόταση της ADM για την εξαγορά της μεγαλύτερης εταιρείας σιτηρών της χώρας. Παρά την αναποδιά που προέκυψε, η Βουρτς έχει μεγάλη αξιοπιστία διεθνώς: η εταιρεία (με τζίρο 89 δισεκατομμύρια δολάρια ετησίως) όχι μόνο παράγει τρόφιμα σχεδόν παντού αλλά μεταφέρει και εμπορεύματα σε όλο τον κόσμο μέσω του τμήματος μεταφορών της.


10. Γκάιλ Κέλυ
Τίτλος: Διευθύνουσα σύμβουλος, Γενική Διευθύντρια
Εταιρεία: Westpac
Ηλικία: 57
Χώρα: Αυστραλία


Η Κέλυ έχει ένα παγκόσμιο υπόβαθρο: γεννήθηκε στη Νότια Αφρική από Βρετανούς γονείς, δίδαξε Λατινικά στη Ζιμπάμπουε και μετά έγινε τραπεζίτης και μετοίκησε στην Αυστραλία. Η Westapc, με τζίρο 43.6 δισεκατομμύρια δολάρια, είναι η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Αυστραλία βάσει αγοραίας αξίας, και με απόδοση 70% στα έξι χρόνια της θητείας της Κέλυ είναι και μία από τις πιο αποδοτικές εταιρείες της χώρας.
Πηγή: www.iefimerida.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X