Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Ορμόνες. Μάθετε πότε και ποιό είδος καρκίνου προκαλούν
Ορμόνες. Μάθετε πότε και ποιό είδος καρκίνου προκαλούν thumbnail

Ορμόνες. Μάθετε πότε και ποιό είδος καρκίνου προκαλούν

 


 Είναι ήδη γνωστό από πολλά χρόνια ότι κάποιες μορφές καρκίνου προκαλούνται από ορμόνες και μπορούν να αντιμετωπιστούν θεραπευτικά με ορμονοθεραπεία.
ΓΡΑΦΕΙ η κ. Ραζή Ευαγγελία MD, PhD Παθολόγος-ογκολόγος
Η πιο πολυσυζητημένη σχέση είναι μεταξύ οιστρογόνων και καρκίνου του μαστού. Πράγματι ο καρκίνος του μαστού είναι ένας καρκίνος που μπορεί να πυροδοτηθεί από την εξωγενή λήψη ορμονών.Αυτό αποδείχθηκε όταν οι μελέτες με θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης (ΘΟΥ) μετά την εμμηνόπαυση έδειξαν ότι οι γυναίκες που έπαιρναν ΘΟΥ είχαν αυξημένο ρίσκο καρκίνου του μαστού. Μόλις δημοσιεύτηκαν τα δεδομένα αυτά, χιλιάδες γυναίκες στο Ηνωμένο Βασίλειο και στις ΗΠΑ διέκοψαν τη ΘΟΥ και έξι μήνες μετά παρατηρήθηκε πτώση της συχνότητας του καρκίνου του μαστού στις χώρες αυτές.


Επίσης, είναι γνωστό ότι ο καρκίνος του μαστού μπορεί να αντιμετωπιστεί με αντι-οιστρογόνα όταν είναι ορμονοευαίσθητος (~60% των περιπτώσεων).


Άλλες ενδείξεις της σχέσης ορμονών με καρκίνο είναι οι μελέτες που δείχνουν ότι η παχυσαρκία αυξάνει τον κίνδυνο του καρκίνου. Αυτό οφείλεται στα αυξημένα οιστρογόνα που παράγονται στο λίπος από άλλες ορμόνες. Παρόλη τη σχέση αυτή είναι καθησυχαστικό ότι τα αντισυλληπτικά δεν αυξάνουν παρά ελάχιστα τον κίνδυνο καρκίνου του μαστού και μάλιστα μειώνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου των ωοθηκών. Επίσης μάλλον μικρός έως αμελητέος είναι ο κίνδυνος από τη λογική χρήση ορμονικών σκευασμάτων στην προσπάθεια εξωσωματικής γονιμοποίησης. Άλλωστε ακόμα και μια εγκυμοσύνη μετά από την θεραπεία για καρκίνο του μαστού δεν απαγορεύεται σε πολλές περιπτώσεις.


Η μακροχρόνια (>5) χρήση ΘΟΥ καλό είναι να αποφεύγεται. Επίσης όταν χορηγούνται οιστρογόνα, καλό είναι να χορηγούνται σε συνδυασμό με προγεστερόνη καθώς η προγεστερόνη εμποδίζει την δυσμενή δράση των οιστρογόνων στη μήτρα. Η μήτρα κινδυνεύει από καρκίνο ενδομητρίου όταν εκτίθεται για παρατεταμένο διάστημα σε ανεμπόδιστα /μη εξισορροπημένα από προγεστερόνη οιστρογόνα.


Τα οιστρογόνα έχουν δυστυχώς συσχετιστεί και με άλλους καρκίνους- φαίνεται ότι μπορούν να αυξήσουν τον κίνδυνο υποτροπής του καρκίνου του πνεύμονα και κάποιοι υποστηρίζουν ότι μια εγκυμοσύνη θα μπορούσε να πυροδοτήσει την υποτροπή αστροκυτταρικών όγκων εγκεφάλου.


 Όπως αναφέρθηκε και προηγουμένως, οι ορμόνες χρησιμοποιούνται και θεραπευτικά σε πολλούς όγκους όπως κυρίως οι καρκίνοι μαστού, μήτρας και προστάτη. Δεν υπάρχουν ισχυρές αποδείξεις ότι τα ανδρογόνα προκαλούν καρκίνο του προστάτη διότι η εξωγενής λήψη ανδρογόνων δεν είναι συχνή, είναι όμως σαφές ότι η καταστολή τους αποτελεί βασική θεραπεία για την ασθένεια αυτή.


Οι ορμόνες δρουν στους όγκους και έμμεσα γιατί σχετίζονται και με το μεταβολισμό αλλά και με άλλες λειτουργίες του καρκινικού του κυττάρου οπότε όσο μαθαίνουμε περισσότερα για τη μοριακή βιολογία του καρκίνου, κατανοούμε καλύτερα και τον ρόλο των ορμονών στην ασθένεια αυτή.


Καλό είναι κάθε άνθρωπος που θέλει ή πρέπει να πάρει κάποια ορμονική θεραπεία να συμβουλεύεται και τον παθολόγο του.   

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X