Αρχική / Ποιος είναι ο καλύτερος;;;

Ποιος είναι ο καλύτερος;;;


Κάθε κοινωνική τάξη πραγμάτων δημιουργεί εκείνες τις μορφές χαρακτήρα στους πολίτες, που της επιτρέπουν να διατηρεί τη θέση της. Σχηματίζοντας από γενιά σε γενιά μία συγκεκριμένη ψυχική δομή, που κυριαρχεί και δύσκολα μπορεί να διαβρωθεί και να αποδομηθεί. 

Όμως στον πυρήνα των καθεστώτων αστικής κυριαρχίας, που βιώνουμε παντού στον κόσμο σήμερα, υπάρχουν παθογένειες και ενδογενείς αντιφάσεις που, ουσιαστικά, τα καθιστούν ανίσχυρα. Γιατί δημιουργούν ομογενοποιημένες κοινωνίες που μας θέλουν άτομα και όχι μέλη κοινότητας ή συλλογικότητας. Γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης όμως είναι ο συναγωνισμός κι η συνεργασία και όχι ο ανταγωνισμός.


Στον Επιτάφιο του Περικλή διαβάζουμε ότι το άτομο πραγματώνεται από την κοινωνική ζωή. Διαφορετικά είναι λειψό και μίζερο. Πρακτικά, δηλαδή, τα καθεστώτα αστικής κυριαρχίας δημιουργούν μία ψυχική δομή ενάντια στην ίδια τη φύση των ανθρώπων, για αυτό και στην ουσία τους είναι αδύναμα σαν σκιάχτρα.


Έχουμε γράψει ξανά πως το ποδόσφαιρο αποτελεί υποκατάστατο κοινωνικότητας, από τη σκοπιά τής κοινωνιολογικής διάστασης του αθλητισμού, μέσω της συμμετοχής στην ομάδα. Που στην ουσία αναδεικνύει το συλλογικό και σοσιαλιστικό πνεύμα, μακριά από την εικόνα τού εμπορευματοποιημένου αθλητισμού που υπάρχει σήμερα. Ακόμα και στο δημοφιλέστερο άθλημα, όμως, τυχαίνει να ξεχωρίζουν κάποιες προσωπικότητες. Όχι για να επισκιάσουν τα υπόλοιπα μέλη τής ομάδας αλλά, κυρίως, για να τα αναδείξουν περαιτέρω.


Κάπως έτσι άρχισε, πρόσφατα, ξανά η κουβέντα για τον καλύτερο προπονητή ποδοσφαίρου στην Ευρώπη. Συνεργατικά λοιπόν, ζητήσαμε για το θέμα την άποψη του καλού φίλου χαΐνη Δημήτρη Αποστολάκη, που κλείνει το μάτι στο ποδόσφαιρο με τον τρόπο που το κάνουμε όλοι εμείς εδώ στο otherside. Διαβάστε τι μας είπε:


"Θεωρώ ότι ο μεγαλύτερος προπονητής όλων των εποχών ήταν ο Μπράιαν Κλαφ, στη θητεία του στη Νότιγχαμ Φόρεστ, γιατί διέθετε την ιερή εμμονή που έχει οποιοσδήποτε συνθέτει. Είτε είναι προπονητής είτε συνθέτης είτε οτιδήποτε άλλο, πρέπει να εκπαιδεύει τους ανθρώπους, να ίπταται πάνω από αυτούς αλλά ταυτόχρονα να είναι μαζί τους και ένας από αυτούς. Να ξέρει την προσωπική τους ζωή και να τους βοηθάει να πηγαίνουν από το μέρος στο όλον.


Από τους τωρινούς προπονητές θεωρώ πως κορυφαίοι αυτή τη στιγμή στον κόσμο υπάρχουν πολλοί, σε διαφορετικό επίπεδο. O εκκεντρικός Γιούργκεν Κλοπ, που δεν είναι τυχαίο ότι αψηφάει τα ακριβά συμβόλαια και είναι εξαιρετικά πεισματάρης (είχα καιρό να το δω σε προπονητή). Γιατί αφήνει κατά μέρος τη χρηματική αποτίμηση και υποστηρίζει ένα προσωπικό στοίχημα: να εγκαινιάσει νέες τακτικές προπόνησης.


Επίσης θεωρώ τον Αρσέν Βενγκέρ εξαιρετικό προπονητή, που έχει μία καλλιέργεια αξιοζήλευτη, αλλά και τον Ζοσέ Μουρίνιο. Ο οποίος πιστεύω πως είναι τακτικιστής, όμως δεν μπορώ να μη σταθώ στις επιτυχίες του. Φυσικά υπάρχουν και πάρα πολλοί άλλοι που θα μπορούσα να αναφέρω, αν θέλαμε να επεκταθούμε περισσότερο".


Πηγή: othersidefootball.com


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X