Αρχική / Σε ποιες χώρες θερίζει ο καρκίνος. Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές
Σε ποιες χώρες θερίζει ο καρκίνος. Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές thumbnail

Σε ποιες χώρες θερίζει ο καρκίνος. Ποιες είναι οι πιο συχνές μορφές

Ενα διαδραστικό χάρτη, που απεικονίζει τους δείκτες θνησιμότητας, λόγω καρκίνου, καθώς και τον αριθμό των περιστατικών ανά είδος καρκίνου, κατασκεύασε ο οργανισμός Cancer Research UK.

Σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία το 2012 καταγράφηκαν περίπου 8,2 εκατομμύρια θάνατοι από καρκίνο παγκοσμίως. Οι θάνατοι αυτοί αφορούσαν 4,7 εκατομμύρια (57%) άνδρες και 3,5 εκατομμύρια (43%) γυναίκες. Αυτό σημαίνει πως η θνητότητα ήταν πιο αυξημένη στους άντρες σε σχέση με τις γυναίκες, με αναλογία 10:8,1 αντίστοιχα. Με βάση τα παραπάνω προκύπτει  πως πεθαίνουν από καρκίνο 126 άνδρες στους 100.000 και 83 στις 100.000 γυναικών παγκοσμίως.


Στην εικόνα 1 παρατίθεται χάρτης στον οποίο εμφανίζονται δεδομένα που αφορούν διάφορες περιοχές του κόσμου. Παρατίθενται στοιχεία για τον αριθμό των θανάτων, την ηλικία καθώς και την πιο συχνή μορφή καρκίνου που ευθύνεται για τους θανάτους σε διάφορες περιοχές και χώρες του κόσμου.


Εικόνα 1. Παγκόσμιας θνησιμότητας από καρκίνο το 2012.


 


 


Στο παραπάνω παγκόσμιο χάρτη εμφανίζεται η διασπορά 8.201.030 θανάτων από καρκίνο κατά τη διάρκεια του έτους 2012.


Οι παραπάνω θάνατοι οφείλονται, με σειρά ποσοστού εμφάνισης σε καρκίνο πνευμόνων, ήπατος, στομάχου, εντέρου, μαστού, οισοφάγου, παγκρέατος, προστάτη, τραχήλου της μήτρας, λευχαιμία, μη Hodgkin λέμφωμα, εγκεφάλου, ουροδόχου κύστεως, ωοθηκών, χειλιών νεφρών, χοληδόχου κύστεως, φάρυγγα, λάρυγγα, μυέλωμα, μήτρας, μελάνωμα, ρινοφάρυγγα, θυρεοειδούς και άλλους.


Για τον υπολογισμό τόσο της επίπτωσης όσο και της θνησιμότητας θα πρέπει να λαμβάνεται πάντα υπόψη το μέγεθος του πληθυσμού καθώς και η ηλικία. Ο καρκίνος του δέρματος που δεν οφείλεται σε μελάνωμα, δεν αναφέρεται επειδή τα δεδομένα που αφορούν αυτό το είδος καρκίνου δεν είναι αξιόπιστα. Το σάρκωμα Kaposi περιλαμβάνεται μόνο για τις περιοχές της Σαχάρας στην Αφρική.


Τα ποσοστά θνησιμότητας στους άνδρες εμφανίζουν μεγάλη διακύμανση μεταξύ των διαφόρων περιοχών του κόσμου. Όπως φαίνεται στον παραπάνω χάρτη στην Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη οι θάνατοι για το 2012 ανέρχονται σε 173 στους 100.000, ενώ στη Δυτική Αφρική σε 68 στου; 100.000. Στο γυναικείο πληθυσμό η διακύμανση είναι ακόμα μεγαλύτερη. Για παράδειγμα Μελανησία ανέρχονται, για το 2012 πάντα, σε 119 ανά 100.000 ενώ στη Νότια και Κεντρική Ασία περιορίζονται σε 65 ανά 100.000.


Όπως φαίνεται στον παγκόσμιο χάρτη, η Αρμενία έχει το μεγαλύτερο ποσοστό θνησιμότητας στους άνδρες (210 ανά 100.000) ενώ η Ζιμπάμπουε έχει τον υψηλότερο δείκτη θνητότητας στις γυναίκες (210 ανά 100.000).


Σε αναφορά με την Ελλάδα, όπως προκύπτει από τα στατιστικά που περιέχονται στον εν λόγω χάρτη, ετησίως, εμφανίζονται 163 περιστατικά καρκίνου ανά 100.000 άτομα, ενώ ο δείκτης θνησιμότητας διαμορφώνεται στο 98,64 θάνατοι ανά 100.000 άτομα.


Τα ποσοστά θνησιμότητας παρουσιάζουν διακυμάνσεις ανάλογα και με το δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης (δείκτης ο οποίος σχετίζεται με το προσδόκιμο ζωής, τον βαθμό εκπαίδευσης και την ποιότητα ζωής μιας χώρας). Έτσι τα ποσοστά θνησιμότητας στους άντρες είναι 51% στις αναπτυγμένες χώρες σε σχέση με χώρες με μικρότερη ανάπτυξη. Στις γυναίκες δεν παρουσιάζεται ιδιαίτερη διακύμανση στα ποσοστά θνησιμότητας σε περιοχές με διαφορετικό δείκτη ανθρώπινης ανάπτυξης.


 


Οι πιο συνηθισμένες μορφές καρκίνου


Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, δηλαδή ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου, αντιπροσωπεύουν περίπου το ήμισυ (46%) του συνόλου των θανάτων από καρκίνο. Η συχνότητα με την οποία εμφανίζονται οι διάφοροι τύπο καρκίνου παγκοσμίως εμφανίζεται στο σχήμα 2.


Αλλαγές με την πάροδο του χρόνου


Οι πιο συχνές αιτίες θανάτου από καρκίνο σε όλο τον κόσμο, ελάχιστα έχουν αλλάξει κατά τη διάρκεια των τελευταίων 40 ετών. Ο καρκίνος του πνεύμονα, του ήπατος, του στομάχου και του εντέρου αποτελούν τα πιο συχνά αίτια θανάτου από καρκίνο από το 1975.


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X