Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Νέο σκάνδαλο 2,4 εκατομμυρίων σε ΜΚΟ με έργο… την πυρόσβεση
Νέο σκάνδαλο 2,4 εκατομμυρίων σε ΜΚΟ με έργο... την πυρόσβεση  thumbnail

Νέο σκάνδαλο 2,4 εκατομμυρίων σε ΜΚΟ με έργο… την πυρόσβεση

Μία ακόμα υπόθεση ΜΚΟ που απέσπασε χρήματα από το Δημόσιο και αντί τα μέλη της να προσφέρους το έργο που προβλεπόταν, έπαιρναν τα λεφτά και τα έβαζαν στην τσέπη τους. Πρόκειται για την Εθελοντικής Οργάνωσης Μη Κερδοσκοπικού Χαρακτήρα, Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.), το διοικητικό συμβούλιο της οποίας κατηγορείται για υπόθεση απάτης ύψους 2.400.000.


Πως έστησαν το κόλπο τα μέλη της οργάνωσης


Τα μέλη του ΔΣ του Εθελοντικού Σώματος Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών που είχαν έδρα στη Θεσσαλονίκη εξαπατούσαν δημάρχους και περιφερειάρχες λέγοντας τους ότι θα στήσουν σταθμούς πυρόσβεσης με τον κατάλληλο εξοπλισμό και ενώ έπαιρναν χρήματα, δεν υλοποιούσαν ποτέ τις δεσμεύσεις τους και τα λεφτά κατέληγαν στις τσέπες τους.


Για την υπόθεση θα γίνει παρουσίαση στο Αμφιθέατρο του Αστυνομικού Μεγάρου Θεσσαλονίκης η οποία σχετίζεται με κακουργηματική απάτη, ενεργειακή δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες. Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της ΕΛ. ΑΣ. "το παράνομο περιουσιακό όφελος που αποκόμισε το Σωματείο υπερβαίνει 2.400.000 ευρώ".


Μάλιστα σχηματίστηκε δικογραφία από την ΕΛ. ΑΣ. σε βάρος τριών μελών εθελοντικής οργάνωσης που λειτουργούσε στη Θεσσαλονίκη.


Ποια ήταν η οργάνωση Ε.Σ.Ε.Π.Α.


Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998 και είναι Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό 004/2001, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αριθμό μητρώου 428, όπως αναφέρει στη σελίδα του στο διαδίκτυο. Συγκεκριμένα αναφέρει:


Το Εθελοντικό Σώμα Ελλήνων Πυροσβεστών Αναδασωτών (Ε.Σ.Ε.Π.Α.) ιδρύθηκε στην Ελλάδα το 1998 και είναι Εθελοντική Οργάνωση εγγεγραμμένη στα μητρώα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, με αριθμό 004/2001, και στο Υπουργείο Εξωτερικών, με αριθμό μητρώου 428.


Σκοπός του είναι η δημιουργία ενός πανελλαδικού δικτύου Εθελοντικών Πυροσβεστικών – Διασωστικών Σταθμών, το οποίο να συμπληρώνει τα κενά που υπάρχουν στο Δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Παράλληλα να παρέχει υπηρεσίες μεταφοράς ασθενών και τραυματιών υποστηρίζοντας το δίκτυο του ΕΚΑΒ.


Ο θεσμός της Εθελοντικής Πυρόσβεσης είναι παγκόσμιος, ενώ αντίστοιχες οργανώσεις υπάρχουν σε όλη την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο, με τις οποίες το Ε.Σ.Ε.Π.Α. βρίσκεται σε τακτική επικοινωνία μέσω της συμμετοχής του στη CTIF (Παγκόσμια Ομοσπονδία Πυρόσβεσης και Διάσωσης).


Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. συμμετέχει με εκπροσώπους του στις επιτροπές της CTIF που διαμορφώνουν το παγκόσμιο πυροσβεστικό γίγνεσθαι σχετικά με νέες τεχνολογίες και διαρκή πληροφόρηση στα παγκόσμια δρώμενα της πυρόσβεσης – διάσωσης. Παράλληλα επιτυγχάνεται η σύσφιξη σχέσεων με συναδέλφους από όλο τον κόσμο, πάντα με απώτερο σκοπό την προστασία του Έλληνα πολίτη όπου παραστεί ανάγκη. Στις πρόσφατες εκλογές της CTIF, ο πρόεδρος του Ε.Σ.Ε.Π.Α. κ. Νίκος Σαχινίδης εκλέχθηκε Πρόεδρος της Επιτροπής Δασοπυρόσβεσης της CTIF για την επόμενη τετραετία.


Μάλιστα όπως αναφέρει και το ΒΗΜΑ στις 12 Νοεμβρίου 2012 ο Γερμανός υφυπουργός Γιοακίμ Φούχτελ είχε επισκεφθεί τις εγκαταστάσεις της ΜΚΟ στα Ριζώματα, Ημαθίας.


Τι προέβλεπαν οι συνεργασίες με την Τοπική Αυτοδιοίκηση


Στην ιστοσελίδα τους ανέφεραν πως με την ίδρυση ενός καινούριου σταθμού πυρόσβεσης οι υπεύθυνοι – μέλη του Ε.Σ.Ε.Π.Α. που υπάγονται σε αυτόν παραλαμβάνουν όλο το υλικό πυρόσβεσης και διάσωσης. Αυτό το υλικό χρεώνεται στο Δήμο. Σε περίπτωση αύξησης των αναγκών ή του αριθμού των εθελοντών του σταθμού, παραδίδεται πρόσθετος προσωπικός εξοπλισμός και οχήματα.


Από τη μεριά τους οι φορείς της Τ.Α. οφείλουν να παραχωρήσουν τη χρήση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Εθελοντικού Σταθμού καθώς και ειδικών στεγάστρων για τη φύλαξη των οχημάτων και να καλύπτουν τα πάγια έξοδα αυτών των εγκαταστάσεων. Ωστόσο όπως φαίνεται αυτά τα πάγια έξοδα κατέληγαν στις τσέπες των επιτήδειων.


Συγκεκριμένα αναφέρουν


Το Ε.Σ.Ε.Π.Α. ως πιστοποιημένη οργάνωση από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας και το Υπουργείο Εξωτερικών, δημιουργεί παραρτήματα – σταθμούς σε αποκλειστική συνεργασία με την Τοπική Αυτοδιοίκηση και τους φορείς της.


Το αντικείμενο των παραρτημάτων – σταθμών του Ε.Σ.Ε.Π.Α. είναι η κάλυψη των κενών στο δίκτυο της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του ΕΚΑΒ και η υποστήριξη του έργου τους με δράσεις πολιτικής προστασίας όπως πυρόσβεση, διάσωση, μεταφορά ασθενών – τραυματιών και παροχή κοινωνικού έργου.


Η εκπαίδευση των εθελοντών που θα αναλάβουν το σταθμό είναι υποχρεωτική και παρέχεται δωρεάν από το Ε.Σ.Ε.Π.Α. Ανάλογα με τον αριθμό των εκπαιδευμένων εθελοντών αλλά και τις ανάγκες του Δήμου, το Ε.Σ.Ε.Π.Α. παραχωρεί στους σταθμούς οχήματα διαφόρων τύπων, όπως πυροσβεστικά, διασωστικά, ασθενοφόρα, μεταφοράς υλικών ή προσωπικού, περιπολίας ή συνδυασμούς αυτών. Επίσης, οι υπάλληλοι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που κατέχουν δίπλωμα οδήγησης Γ' κατηγορίας εκπαιδεύονται υποχρεωτικά στα οχήματα.


Με την ίδρυση ενός καινούριου σταθμού οι υπεύθυνοι – μέλη του Ε.Σ.Ε.Π.Α. που υπάγονται σε αυτόν παραλαμβάνουν όλο το υλικό πυρόσβεσης και διάσωσης. Αυτό το υλικό χρεώνεται στο Δήμο. Σε περίπτωση αύξησης των αναγκών ή του αριθμού των εθελοντών του σταθμού, παραδίδεται πρόσθετος προσωπικός εξοπλισμός και οχήματα.


Από τη μεριά τους οι φορείς της Τ.Α. οφείλουν να παραχωρήσουν τη χρήση κατάλληλου χώρου για τη στέγαση του Εθελοντικού Σταθμού καθώς και ειδικών στεγάστρων για τη φύλαξη των οχημάτων και να καλύπτουν τα πάγια έξοδα αυτών των εγκαταστάσεων.


Ο εθελοντικός σταθμός υποχρεούται να βοηθά και άλλες περιοχές σε περίπτωση φυσικής καταστροφής, ενώ δέχεται βοήθεια από άλλους σταθμούς, όταν το συμβάν είναι μεγάλο και βρίσκεται εντός της περιοχής δράσης του.


Από το Νόμο 3013 της 1ης Μαΐου του 2002 προβλέπεται ότι ο Δήμαρχος, ως Πρόεδρος του Συντονιστικού Τοπικού Οργάνου (Σ.Τ.Ο.) Πολιτικής Προστασίας, είναι ο άμεσος εντολέας του Διοικητή του σταθμού σε περιστατικά που αφορούν την περιοχή του Δήμου.


Τα οχημτα της Ε.Σ.Ε.Π.Α.Πηγή: www.news123.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X