Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Νιώθω ένα έντονο πόνο στο γλουτό. Τι έχω πάθει;
Νιώθω ένα έντονο πόνο στο γλουτό. Τι έχω πάθει; thumbnail

Νιώθω ένα έντονο πόνο στο γλουτό. Τι έχω πάθει;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

 

Είμαι 32 χρόνων και τις τελευταίες ημέρες νιώθω έναν έντονο πόνο στο γλουτό, ο οποίος είναι εντονότερος όταν ενώ είμαι καθισμένη πάω να σηκωθώ. Επίσης κάποιες φορές νιώθω ένα έντονο τράβηγμα και στο μηρό. Τι έχω πάθει;

 

Η ΑΠΑΝΤΗΣΗ

 

Οι πόνοι στους μύες και στις αρθρώσεις είναι το τίμημα που πληρώνουμε για τον τρόπο ζωής μας, τη καθιστική ζωή και την έλλειψη άσκησης. Μάλιστα όπως τονίζουν οι ειδικοί ο χαρακτηριστικός αυτός πόνος επισκέφτεται το 75% των νέων μέχρι 30 χρόνων. Στη περίπτωσή σας πρόκειται για μία οσφυαλγία. Έτσι  ονομάζονται οι πόνοι στη  μέση ανεξάρτητα από την αιτία τους, δεν είναι πάθηση, όπως ίσως να θεωρούμε οι περισσό­τεροι, αλλά ένα σύμπτωμα, πίσω από το οποίο μπορεί να κρύβονται διάφορες παθήσεις. Όταν ο πόνος αυτός είναι ξαφνικός και οξύς, ο κόσμος τον λέει λουμπάγκο! Πολλές φορές επεκτείνεται και στους γλουτούς, οπότε  έχουμε οσφυοίσχιαλγία. Αν εντοπίζεται μό­νο στους γλουτούς και προχωρά κατά μήκος της πίσω επιφάνειας του μηρού μέχρι τον α­στράγαλο, τότε τον πρόκειται για ισχιαλγία.

 

Τι μπορεί να κρύβειΤις περισσότερες φορές οι πόνοι στη μέση εί­ναι αποτέλεσμα της καταπόνησης της σπον­δυλικής μας στήλης. Σε κάποιες όμως περι­πτώσεις πίσω από μια οσφυαλγία μπορεί να κρύβονται παθήσεις άλλων οργάνων: 

 

- Διάφορες παθήσεις της σπονδυλικής στή­λης, π.χ. εκφυλιστικές παθήσεις, φλεγμονές ή τραυματισμοί της περιοχής.

- Ο πόνος στη μέση μπορεί να αντανακλάται από κάποιο άλλο όργανο που πάσχει. Έτσι λοιπόν παθήσεις των νεφρών, της μήτρας, του προστάτη, του εντέρου, της αορτής και άλ­λων οργάνων του σώματος μπορεί να εκδη­λωθούν με οσφυαλγία.

 

Τι φταίει

 

Όταν αποκλειστούν όλες οι άλλες αιτίες, τότε ο γιατρός θα καταλήξει ότι ο πόνος οφείλειται σε κάποια μηχανική βλάβη της περιοχής της σπονδυλικής στήλης. Οι πιο συχνές αιτίες  είναι:

*Η καταπόνηση της σπονδυλικής στήλης α­πό κακή στάση στην εργασία.

* Κάποια απότομη κίνηση που καταπόνησε μια όχι ελαστική μέση.

* Η εκφύλιση της σπονδυλικής στήλης λόγω  παρόδου της ηλικίας.

*Ψυχολογικά αιτία. Το έντονο στρες ή κάποιο πολύ θλιβερό γεγονός ερεθίζει το νευρικό σύ­στημα και σφίγγει το σώμα, με αποτέλεσμα εκ­δήλωση οσφυαλγίας.Τι να κάνετε

Συζητήστε με τον ορθοπεδικό σας για το είδος της άσκησης που πρέπει να κάνετε. Η γυμναστική είναι ο μόνος τρόπος να τονώσετε την μέση, την σπονδυλική στήλη και γενικά όλο το σώμα σας προκειμένου να αποφεύγετε τέτοιου είδους προβλήματα. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X