Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Να πάρω συμπληρώματα διατροφής; Τα χρειάζομαι;
Να πάρω συμπληρώματα διατροφής; Τα χρειάζομαι; thumbnail

Να πάρω συμπληρώματα διατροφής; Τα χρειάζομαι;

EΡΩΤΗΣΗ


Είμαι 36 ετών και τον τελευταίο καιρό νιώθω διαρκώς κουρασμένη. Ακόμα και όταν ξυπνάω το πρωί. Κάνω δίαιτα και μου σύστησαν να πάρω συμπληρώματα διατροφής. Τα χρειάζομαι, νομίζετε ότι θα με βοηθήσουν;


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Μια ισορροπημένη και με ποικιλία διατροφή καλύπτει τις ανάγκες σε θρεπτικά συστατικά.Ωστόσο για τους περισσότερους ανθρώπους η ισορροπημένη διατροφή είναι δύσκολο να επιτευχθεί λόγω των αυξημένων ρυθμών της καθημερινότητας ή των ιδιαίτερων διατροφικών συνηθειών αλλά και της αυξημένης  φυσικής δραστηριότητας. Στις περιπτώσεις λοιπόν αυτές  τα συμπληρώματα είναι απαραίτητα. Η επιστημονική κοινότητα αναγνωρίζει την ανάγκη για τα συμπληρώματα διατροφής λαμβάνοντας ωστόσο υπ’όψιν τις ιδιαίτερες ανάγκες κάθε ανθρώπου όπως είναι η κατάσταση υγείας και η επάρκεια σε θρεπτικά συστατικά.


Στις ΗΠΑ, περισσότερο από 50% του πληθυσμού χρησιμοποιεί συμπληρώματα διατροφής. Ο κύριος λόγος χρήσης των διατροφικών συμπληρωμάτων ήταν για την υγεία των οστών (58%), για τη συνολική υγεία και την ευεξία (53%) και για την κάλυψη διατροφικών "κενών" (42%).


Πότε είναι απαραίτητα


Όλοι κάποια περίοδο της ζωής μας έχουμε αυξημένες ανάγκες ή ελλείψεις σε κάποια χρήσιμα διατροφικά στοιχεία. Ανάγκη λοιπόν για συμπληρώματα διατροφής έχουν όσοι:


*Καταναλώνουν έτοιμα γεύματα ή βιομηχανοποιημένα τρόφιμα, που περιέχουν πολλά συντηρητικά και ζάχαρη.  Ιδιαίτερη σημασία έχει και ο τρόπος προετοιμασίας και μαγειρέματος των τροφών, καθώς η μεγάλη επεξεργασία καταστρέφει μεγάλο μέρος των πιο ευαίσθητων βιταμινών.  


*Καπνίζουν. Οι καπνιστές έχουν αυξημένες ανάγκες σε αντιοξειδωτικές ουσίες, όπως οι βιταμίνες Α και Ε.


* Αθλούνται.  Οι αθλητές αλλά και όσοι γυμνάζονται σε καθημερινή βάση έχουν αυξημένες ανάγκες για θερμίδες, βιταμίνες, μέταλλα και ανάλογα με το είδος της δραστηριότητας, για πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.


* Κάνουν δίαιτα για μακρύ χρονικό διάστημα.  Με τον περιορισμό των θερμίδων αλλά και την αποφυγή ορισμένων τροφών μπορεί να μειωθεί η πρόσληψη μακροθρεπτικών συστατικών, βιταμινών και ιχνοστοι χείων.


* Έχουν κατά περιόδους αυξημένες ανάγκες.  Αρκετές  γυναίκες έχουν μεγαλύτερες ανάγκες σε σίδηρο κατά τη διάρκεια της εμμήνου ρύσεως. Επίσης κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης   πρέπει να λαμβάνουν ασβέστιο, φολικό οξύ και  σίδηρο.


* Πάσχουν από διάφορα νοσήματα,  όπως η σιδηροπενική αναιμία, η οστεοπόρωση και διάφορες αβιταμινώσεις.  


* Παίρνουν φάρμακα. Κάποια φάρμακα καταστρέφουν βασικά μέταλλα και βιταμίνες ή αυξάνουν την ανάγκη πρόσληψής τους.


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X