Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έρχεται φόρος κατ’ εκτίμηση για όσους καθυστερούν
Έρχεται φόρος κατ’ εκτίμηση για όσους καθυστερούν  thumbnail

Έρχεται φόρος κατ’ εκτίμηση για όσους καθυστερούν


Εγκεφαλικά επεισόδια απειλούν όσους φορολογούμενους δεν υποβάλλουν εμπρόθεσμα τις δηλώσεις τους.

Όπως προκύπτει από δηλώσεις του γενικού γραμματέα δημοσίων εσόδων Χ. Θεοχάρη στη Βουλή, το υπουργείο Οικονομικών προετοιμάζεται να ενεργοποιήσει διάταξη του φορολογικού νόμου του περασμένου Ιουλίου σύμφωνα με την οποία η Φορολογική Διοίκηση έχει το δικαίωμα αν ο φορολογούμενος δεν υποβάλλει εμπρόθεσμα τη δήλωσή του, να προχωρήσει σε προσδιορισμό εκτιμώμενου φόρου.

Μάλιστα, από τις δηλώσεις του κ. Θεοχάρη προκύπτει ότι το κοστουμάκι των φόρων θα ράβεται μέσα σε 10 ημέρες από την καταληκτική ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, αλλά θα «ξηλώνεται» αυθημερόν, με την υποβολή της δήλωσης από τον υπόχρεο.

Οι «κατ' εκτίμηση» φόροι αναμένεται πως θα είναι πολλαπλάσιοι των οφειλόμενων προκειμένου να προκαλέσουν σοκ στον φορολογούμενο και να τον εξαναγκάσουν να υποβάλλει τη δήλωση.

Όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Θεοχάρης, μπορεί σε υπόχρεο υποβολής μηδενικής δήλωσης ΦΠΑ να σταλεί ειδοποιητήριο οφειλής ΦΠΑ 5.000 ευρώ, το οποίο βεβαίως θα ακυρωθεί απευθείας με την υποβολή της δήλωσης. Το σοκ είναι προφανές και μάλλον δεν αφήνει περιθώρια σε κανέναν να μην υποβάλλει τις οφειλόμενες δηλώσεις.

Άλλωστε, από τις αρχές του έτους έχει αποσυνδεθεί η υποβολή της δήλωσης από την πληρωμή του φόρου και σύμφωνα με υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Οικονομικών «δεν υπάρχει η παραμικρή δικαιολογία για κανέναν να μην υποβάλλει στην ώρα τους τις δηλώσεις».

Η δυνατότητα της Φορολογικής Διοίκησης να προχωρά σε κατ' εκτίμηση βεβαίωση φόρων προβλέπεται από το φορολογικό νόμο του περασμένου καλοκαιριού και τώρα η ΓΓΔΕ προετοιμάζεται για την ενεργοποίηση του μέτρου.

Συγκεκριμένα προβλέπεται πως «σε περιπτώσεις που ο φορολογούμενος, παρά την υποχρέωσή του να υποβάλει φορολογική δήλωση σύμφωνα με τις διατάξεις της φορολογικής νομοθεσίας, δεν υποβάλει φορολογική δήλωση, η Φορολογική Διοίκηση δύναται να εκδώσει πράξη εκτιμώμενου προσδιορισμού φόρου ορίζοντας τη φορολογητέα ύλη, με βάση κάθε στοιχείο και πληροφορία που έχει στη διάθεσή της. Εάν, μετά την έκδοση της πράξης αυτής, ο φορολογούμενος υποβάλλει φορολογική δήλωση, η πράξη αυτή παύει να ισχύει αυτοδικαίως».

Παύσατε πυρ για πρόστιμα

Την ίδια ώρα πάντως, η Φορολογική Διοίκηση έχει βρεθεί αντιμέτωπη με ένα πρωτοφανές φαινόμενο. Μπορεί να διαπιστώνει φορολογικές παραβάσεις αλλά δεν μπορεί να βεβαιώνει πρόστιμα, καθώς καταγράφεται ένα ιδιότυπο κενό προστίμων.

Ο νόμος ορίζει τα γνωστά πρόστιμα των 1.000 και 2.500 ευρώ τα οποία τελούν υπό τροποποίηση και πρακτικά ουδέποτε ενεργοποιήθηκαν. Τα νέα μειωμένα πρόστιμα, ακόμα «ψήνονται» στο υπουργείο Οικονομικών και το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να κατατεθεί την ερχόμενη εβδομάδα στη Βουλή. Μετά την ψήφισή του, θα πρέπει να εκδοθεί η σχετική εγκύκλιος για την εφαρμογή των νέων προστίμων και μέχρι τότε ο ελεγκτικός μηχανισμός μπορεί μεν να βεβαιώνει παραβάσεις αλλά δεν ξέρει τι κοστούμι προστίμων να ράψει…

Αλλαγές και στις συγκεντρωτικές

Εν τω μεταξύ, στο υπουργείο Οικονομικών φαίνεται να επικρατούν δεύτερες σκέψεις για την μηνιαία υποβολή συγκεντρωτικών καταστάσεων. Ο κ. Θεοχάρης ανέφερε χθες στη Βουλή ότι εξετάζεται μια πιο «ήπια μεταχείριση».

Σύμφωνα με αρμόδιες πηγές εξετάζεται το ενδεχόμενο οι συγκεντρωτικές να υποβάλλονται για φέτος ανά τρίμηνο και από το 2015 να ενεργοποιηθεί η μηνιαία υποβολή. Ήδη άλλωστε ο κ. Θεοχάρης έχει ανακοινώσει ότι οι συγκεντρωτικές καταστάσεις για τους πρώτους τρεις μήνες του έτους, μπορούν να υποβληθούν τον Απρίλιο.

ΠΗΓΗ: Euro2day


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X