Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Αυξήθηκαν κατά 21% τα νεκρά παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, λόγω κρίσης
Αυξήθηκαν κατά 21% τα νεκρά παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, λόγω κρίσης thumbnail

Αυξήθηκαν κατά 21% τα νεκρά παιδιά που γεννιούνται στην Ελλάδα, λόγω κρίσης

Σοκ προκαλούν τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας ομάδας επιστημόνων του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, με αντικείμενο τις δραματικές επιπτώσεις της βαριάς οικονομικής κρίσης στην υγεία των Ελλήνων.


Δημοσίευμα της γερμανικής οικονομικής εφημερίδας Handelsblatt με τίτλο «Η κρίση πλήττει την υγεία των Ελλήνων»,  καταγράφει τα γενικά πορίσματα της έρευνας που είδε το φως της δημοσιότητας, χθες και η οποία εκπονήθηκε από επιστημονική ομάδα, με επικεφαλής τον κοινωνιολόγο ερευνητή και καθηγητή, Αλέξανδρο Κεντικελένη.


 Σύμφωνα με αυτή, από την αρχή της κρίσης, σημειώθηκε κατακόρυφη αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων AIDS, φυματίωσης, πάσης φύσεως ψυχικών ασθενειών, εξάρτησης από ναρκωτικές ουσίες, αυτοκτονιών, αλλά και -το πιο μακάβριο απ' όλα- νεκρών εμβρύων.


 Όπως δήλωσε ο κ. Κεντικελένης «το πρόβλημα είναι πιθανότατα μόνο η κορυφή του παγόβουνου», ενώ ο ερευνητής και η ομάδα του στάθηκαν στην ανησυχητική αύξηση κατά 21% του αριθμού των παιδιών που γεννιούνται νεκρά.


Έλληνες και Βρετανοί κοινωνιολόγοι των πανεπιστημίων της Οξφόρδης και του Κέμπριτζ, καθώς και της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου σε σχετική μελέτη τους που δημοσιεύθηκε στο διεθνούς κύρους ιατρικό περιοδικό «The Lancet» προειδοποιούν ότι η ύφεση, η λιτότητα και οι περιορισμοί του προϋπολογισμού έχουν επιδεινούμενες επιπτώσεις στον τομέα της υγείας στην Ελλάδα. Οι ερευνητές στοιχειοθετούν τα συμπεράσματά τους παραπέμποντας ενδεικτικά στα παρακάτω στατιστικά στοιχεία:- Τα περιστατικά AIDS μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν κατά την περίοδο 2009-2012 (από 15 σε 484).

- Τα περιστατικά φυματίωσης μεταξύ των χρηστών ναρκωτικών υπερδιπλασιάστηκαν το 2013 σε σχέση με το 2012 (με βάση προκαταρκτικά στοιχεία).

- Η κρατική χρηματοδότηση για την ψυχική υγεία μειώθηκε κατά 55%, μεταξύ 2011 και 2012.

- Η κατάθλιψη αυξήθηκε περίπου δυόμιση φορές μεταξύ 2008-2011 (από 3,3% του πληθυσμού το 2008 σε 8,2% το 2011).

- Οι αυτοκτονίες αυξήθηκαν κατά 45% μεταξύ 2007-2011.

- Η βρεφική θνησιμότητα, που προηγουμένως εμφάνιζε πτωτική τάση, αυξήθηκε κατά 43% μεταξύ 2008-2010, ενώ κατά 19% αυξήθηκαν την ίδια περίοδο οι γεννήσεις παιδιών χαμηλού βάρους.

- Επανεμφανίστηκε η ελονοσία μετά από 40 χρόνια.

Οι συγγραφείς της μελέτης υπογραμίζουν πως οι εμπειρίες άλλων χωρών που πέρασαν από παλαιότερες οικονομικές κρίσεις, όπως η Ισλανδία και η Φινλανδία, δείχνουν ότι, χάρη στην προστασία του τομέα υγείας και των σχετικών κοινωνικών παροχών, οι κυβερνήσεις μπορούν να αποφύγουν σε ένα βαθμό τις επιζήμιες επιπτώσεις της κρίσης πάνω στην υγεία του πληθυσμού.

Η μελέτη καταλήγει με το συμπέρασμα ότι το ελληνικό σύστημα υγείας είχε όντως σοβαρή ανάγκη μεταρρύθμισης ήδη πριν την κρίση, λόγω διαφθοράς, αναποτελεσματικότητας κλπ., όμως το μέγεθος και η ταχύτητα των αναγκαστικών αλλαγών που έχουν επιβληθεί, έχει περιορίσει την ικανότητά του να ανταποκρίνεται στις αυξημένες ανάγκες υγείας του πληθυσμού.

«Τα στοιχεία δείχνουν ότι το ελληνικό κράτος πρόνοιας έχει αποτύχει να προστατεύσει τους ανθρώπους σε μια εποχή που χρειάζονται κατ' εξοχήν αυτή την υποστήριξη. 

Ένας ολοένα αυξανόμενος αριθμός Ελλήνων χάνουν την πρόσβασή τους στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη λόγω των περικοπών του προϋπολoγισμού και της ανεργίας», δήλωσε ο δρ. Κεντικελένης, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του "Lancet".

Ο ερευνητής στον τομέα της δημόσιας υγείας δρ. Ντέιβιντ Στάκλερ, του πανεπιστημίου της Οξφόρδης (Τμήμα Κοινωνιολογίας) και της Σχολής Υγιεινής του Λονδίνου, ανέφερε ότι «το κόστος της λιτότητας το φέρουν κυρίως οι μέσοι έλληνες πολίτες, οι οποίοι έχουν υποστεί τις μεγαλύτερες περικοπές στον τομέα υγείας, που έχουν υπάρξει στην Ευρώπη τη σύγχρονη εποχή».
 
Ο Βρετανός επιστήμονας εξέφρασε την ελπίδα ότι η ελληνική κυβέρνηση θα ανταποκριθεί επειγόντως «σε αυτή την κλιμακούμενη ανθρωπιστική κρίση».

Στη μελέτη συμμετείχαν ο καθηγητής σε θέματα ευρωπαϊκής δημόσιας υγείας Μάρτιν ΜακΚι (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου) και η Μαρίνα Καρανικολού (Σχολή Υγιεινής Λονδίνου και Ευρωπαϊκό Παρατηρητήριο Συστημάτων και Πολιτικών Υγείας στο Λονδίνο).

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X