Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Πως η υπερδραστήρια κύστη επηρεάζει το σεξ
Πως η υπερδραστήρια κύστη επηρεάζει το σεξ thumbnail

Πως η υπερδραστήρια κύστη επηρεάζει το σεξΑν είναι δύσκολο για μια γυναίκα να μιλήσει για την υπερδραστήρια κύστη, ή για το σεξ, είναι ακόμα δυσκολότερο να μιλήσει και για τα δύο μαζί.
Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr
Πολύ συχνά όμως, η υπερδραστήρια κύστη μπορεί να επηρεάσει πολλούς τομείς της ζωής, συμπεριλαμβανομένου και του σεξουαλικού. Οι ειδικοί μάλιστα, επισημαίνουν ότι είναι πολλές οι γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη που ανησυχούν για τη διαρροή ούρων κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής πράξης, ή του οργασμού. Τόσο η υπερδραστήρια κύστη, όσο και η ακράτεια ούρων, μπορεί να προκαλέσουν τόσο σωματικά συμπτώματα, όσο και ψυχολογικά, όπως είναι ο φόβος, το άγχος και η ντροπή, αναφορικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και την οικειότητα.


Δυστυχώς, πολλές γυναίκες με υπερδραστήρια κύστη αποφεύγουν τη σεξουαλική δραστηριότητα στο σύνολο της, γιατί θεωρούν ότι θα βλάψει την κύστη τους και θα επιδεινώσει την κατάσταση. Οι ειδικοί τονίζουν ότι εάν δεν υπάρχει πρόπτωση της ουροδόχου κύστης, η σεξουαλική πράξη δεν είναι επικίνδυνη και βλαπτική.


 Η σεξουαλική δραστηριότητα όμως, δεν είναι συνυφασμένη με την οικειότητα, η οποία είναι επίσης σημαντικό να διαφυλαχτεί και να μην τροποποιηθεί, είτε εξαιτίας της ηλικίας, είτε εξαιτίας της υπερδραστήριας κύστης. Είναι πολλά αυτά που οι δύο σύντροφοι μπορεί να μη συζητούν , όπως είναι, για παράδειγμα η σοβαρότητα κάποιων καταστάσεων, συμπεριλαμβανομένης και της υπερδραστήριας κύστης. Η γυναίκα, για παράδειγμα, μπορεί να κρύβει το μέγεθος της ανησυχίας της, αναφορικά με το ενδεχόμενο διαρροής κατά τη διάρκεια της συνουσίας, ή του οργασμού. Ακόμα και αν ο σύντροφος της επιμένει ότι δεν έχει πρόβλημα, η ίδια μπορεί να μην αισθάνεται καθόλου σεξουαλική όταν μυρίζει τα ούρα της.


Η απόκρυψη όμως, των δυσάρεστων συναισθημάτων έχουν σημαντική επίπτωση στην οικειότητα και το ψυχισμό των δυο συντρόφων που συχνά δε συνειδητοποιείται, μέχρι τη στιγμή που ένας από τους δύο μιλήσει για αυτό.


 Η ανοιχτή συζήτηση θα βοηθήσει, ώστε να αντιμετωπιστούν δυσάρεστες καταστάσεις και ατυχήματα που φέρνουν αμηχανία. Για παράδειγμα, η χρήση μιας πετσέτας κατά τη διάρκεια της συνουσίας, όταν υπάρχει ακράτεια ούρων, μπορεί να βοηθήσει το ζευγάρι να νιώσει πιο άνετα. Δεν υπάρχει, ωστόσο, λόγος να συζητηθεί το θέμα της υπερδραστήριας κύστης, καθώς και οι σχετικές ανησυχίες λίγο πριν τη σεξουαλική δραστηριότητα. Το καλύτερο είναι η συζήτηση να γίνει εκτός κρεβατοκάμαρας, ακόμα και με έναν νέο σύντροφο. Είναι πολύ σημαντικό να εγκατασταθεί από την αρχή μια σχέση κατανόησης που θα βοηθήσει στην υγιή ανάπτυξη της οικειότητας και την  ικανοποίηση και των δύο συντρόφων από τη σεξουαλική δραστηριότητα. 


 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X