Πλατινί: Ξέρουμε για τα στημένα!

Ο πρόεδρος της UEFA, Μισέλ Πλατινί, λίγο πριν αναχωρήσει από την Ελλάδα τόνισε σε δηλώσεις του πως το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι σε καλό δρόμο, αλλά πρέπει να δώσει βάση στην ανάπτυξη, τη βελτίωση των γηπεδικών εγκαταστάσεων αλλά και την αξιοποίηση των νέων ταλέντων. Παράλληλα, υποστήριξε πως η UEFA έχει πλήρη γνώση του τι γίνεται με τα στημένα παιχνίδια ενώ αναφέρθηκε στις συνομιλίες που είχε με τον πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά, και τους Μαρινάκη, Σαββίδη, Μελισσανίδη και Βαρδινογιάννη."Ο μόνος λόγος για τον οποίο βρέθηκα εδώ σήμερα είναι για να συναντήσω τον Πρωθυπουργό, ο οποίος επί του παρόντος είναι πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Είναι ξεκάθαρο πως είχαμε να συζητήσουμε για κάποια ζητήματα οι δυο μας εξαιτίας της εξάμηνης Προεδρίας του. Ηταν πολύ καλός και σωστός και είχαμε μια καλή συνάντηση.

Καταλαβαίνει πολλά πράγματα, ήταν ενήμερος για αρκετά προβλήματα που έχουμε στο ποδόσφαιρο και θα προσπαθήσει να κάνει το καλύτερο που μπορεί για να βοηθήσει την UEFA να πάει το ποδόσφαιρο μπροστά", είπε αρχικά ο πρόεδρος της UEFA.

-Σε ποια ζητήματα αναφερθήκατε;
"Συζητήσαμε για το "financial fair play", συζητήσαμε για τα "προκαθορισμένα παιχνίδια", για τους νέους ποδοσφαιριστές, αλλά μείναμε μόνο για δεκαπέντε λεπτά καθώς ήταν ξεκάθαρο πως θα συζητούσαμε για κάποια σημαντικά ζητήματα και όχι για όλα τα προβλήματα του ποδοσφαίρου.

Γνωρίζετε ότι έχουμε πολλά προβλήματα στο ποδόσφαιρο, αλλά πρέπει να αποφασίσουμε κάποια πράγματα. Ηταν μια συνάντηση πρωτοκόλλου.

Από εδώ και στο εξής θα κάνουμε κάποιες ομάδες εργασίας τους επόμενους μήνες ώστε να βγάλουμε τα συμπεράσματά μας".

-Πιστεύετε ότι το ελληνικό ποδόσφαιρο είναι στον σωστό δρόμο;
"Είναι δύσκολο να απαντήσω. Πρέπει να "αναπτύξετε" το ποδόσφαιρο. Πρέπει να βελτιώσετε τα γήπεδά σας. Πρέπει να βάλετε τους νέους ποδοσφαιριστές στις καλές ομάδες.

Συμμετέχετε στο Παγκόσμιο Κύπελλο. Εχετε μια ομάδα στους 16 του Champions League, έχετε άλλη μια στους 32 του Europa League, αυτό σημαίνει ότι το ποδόσφαιρο πάει καλά.

Υπάρχει βέβαια ένα μεγάλο κενό ανάμεσα στον πρώτο και στους υπόλοιπους και αυτό είναι το πρόβλημά σας, ώστε να γίνει πιο ενδιαφέρον το πρωτάθλημά σας".

-Υπάρχει προοπτική για την Ελλάδα να πάρει κάποιον όμιλο στο EURO 2020;
"Δεν γνωρίζω. Εχουμε λάβει 35 φακέλους-προτάσεις για να αναλάβουν όμιλο στην διοργάνωση. Κάποιες αποσύρθηκαν, αλλά θα ξέρουμε περισσότερα τον Απρίλιο και θα αποφασίσουμε τον Σεπτέμβριο.

Αλλά δεν γνωρίζω συγκεκριμένα για την Ελλάδα, την Τουρκία, την Γαλλία ή την Δανία".

-Την Κυριακή είναι η κλήρωση του EURO 2016, πιστεύετε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να είναι στην Γαλλία;
"Νομίζω ότι οι 24 ομάδες που θα είναι εκεί, σίγουρα θα τα έχουν πάει πολύ καλά στα προκριματικά.

Οι παίκτες στους αγωνιστικούς χώρους θα αποφασίσουν αν αξίζουν να πάνε ή όχι. Είναι πρόβλημα των παικτών σας".

-Συζητήσατε με τον Πρωθυπουργό για κάποια από τα ύποπτα παιχνίδια;
"Ναι, αλλά δεν μιλήσαμε πολύ με τον Πρωθυπουργό, γιατί είχαμε κάποια σημαντικά ζητήματα για την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ωστόσο γνωρίζουμε ότι έχουμε κάποια σημαντικά προβλήματα.

Τα προκαθορισμένα παιχνίδια είναι περισσότερο ζήτημα φιλοσοφίας των παικτών και των δημοσιογράφων, παρά πολιτικό πρόβλημα. Είναι καθήκον μας να υπερασπιστούμε το άθλημά μας.

Οι παίκτες, οι προπονητές, οι δημοσιογράφοι. Διότι εάν πήγαινες να δεις ένα παιχνίδι του οποίου το αποτέλεσμα το ήξερες από πριν, αυτό θα ήταν το τέλος του ποδοσφαίρου.Αυτό είναι δικό μας ζήτημα και όχι του Πρωθυπουργού".

-Πόσο δύσκολο είναι να αποδείξετε ένα προκαθορισμένο παιχνίδι;
"Εχουμε ένα σύστημα ασφαλείας, σε συνεργασία με την "Radar", σε όλη την Ευρώπη για όλα τα πρωταθλήματα πρώτης και δεύτερης κατηγορίας, για όλα τα παιχνίδια των ευρωπαϊκών διοργανώσεων και γνωρίζουμε επακριβώς αν κάτι είναι περίεργο.

Στη συνέχεια ερχόμαστε σε συνεργασία με όλες τις ευρωπαϊκές ομοσπονδίες και εν συνέχεια το λόγο έχει η δικαιοσύνη και η αστυνομία.

Κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να ερευνήσουμε αυτά τα ζητήματα και να υπερασπιστούμε το ποδόσφαιρο μας. Πρώτα μαθαίνουμε και μετά πάμε στην δικαιοσύνη".

-Τί μπορείτε να μας πείτε για την χθεσινή σας συνάντηση με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ και την σημερινή με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού;
"Δεν μίλησα μόνο με τον πρόεδρο του ΠΑΟΚ χθες και με τον πρόεδρο του Ολυμπιακού σήμερα, αλλά μίλησα και με τον πρόεδρο της ΑΕΚ και με τον πρώην εκπρόσωπο του Παναθηναϊκού. Ηταν καλό γεύμα, έτσι;".

-Κάποιοι πρόεδροι της Super League δεν θεωρούν αξιόπιστο το σύστημα διερεύνησης των ύποπτων αγώνων, τι έχετε να πείτε γι’ αυτό;
"Δεν γνωρίζω ακριβώς τί έχουν πει, αλλά πρόκειται για ένα θέμα της δικαιοσύνης, πρόκειται για μυστικές έρευνες και στη συνέχεια προχωράμε στα πειθαρχικά ζητήματα.

Δεν γνωρίζω πολύ καλά όλες τις υποθέσεις, αλλά θα πρέπει να είστε σίγουροι ότι η ΟΥΕΦΑ θα δουλέψει πολύ δυνατά ενάντια στο τί συμβαίνει με τα προκαθορισμένα παιχνίδια".

-Απολαύσατε την χθεσινή ατμόσφαιρα στην Τούμπα;
"Φυσικά, ήταν πολύ ωραία η ατμόσφαιρα. Το παιχνίδι ήταν πολύ καλό. Το απόλαυσα, είμαι ουδέτερος, χωρίς να είμαι ελβετός.

Είδα και το αποτέλεσμα, στο τέλος αυτό που έμεινε είναι ότι απόλαυσα την ατμόσφαιρα που δημιούργησαν οι φίλαθλοι.

Νομίζω ότι στην Ελλάδα η ατμόσφαιρα πάντα είναι κάπως έτσι, έτσι δεν είναι; Η ατμόσφαιρα είναι πολύ ωραία, Μεσογειακή".

Σχετικά άρθρα