Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Έκοψαν συντάξεις αντί να πατάξουν το λαθρεμπόριο- 1,7 δις χαμένα σε καύσιμα
Έκοψαν συντάξεις αντί να πατάξουν το λαθρεμπόριο- 1,7 δις χαμένα σε καύσιμα thumbnail

Έκοψαν συντάξεις αντί να πατάξουν το λαθρεμπόριο- 1,7 δις χαμένα σε καύσιμα

Ακριβά πληρώνει ο Έλληνας πολίτης το λαθρεμπόριο. Τα διαφυγόντα έσοδα του Δημοσίου καλύπτονται με τους πρόσθετους φόρους και τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις. Τα ετήσια κέρδη των κυκλωμάτων υπολογίζονται σε ποσό που αντιστοιχεί στα έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ ή στον περιορισμό της κρατικής δαπάνης που επιτυγχάνεται με τις διαδοχικές περικοπές των συντάξεων.


Σύμφωνα με το "Έθνος", με το τέλος των ακινήτων και τον ΦΑΠ ή με τις περικοπές που υπέστησαν οι συνταξιούχοι στις κύριες και επικουρικές συντάξεις "πλήρωσαν" τα νοικοκυριά τις απώλειες του Δημοσίου σε φόρους και τέλη από το λαθρεμπόριο υγρών καυσίμων και τσιγάρων.


Τα ετήσια κέρδη των λαθρέμπορων ανέρχονται σε 1,7 δισ. ευρώ, ποσό που αντιστοιχεί στα ετήσια έσοδα του Δημοσίου από το χαράτσι της ΔΕΗ και τον ΦΑΠ (1,8 δισ. ευρώ) ή στη συνολική εξοικονόμηση πόρων από τις διαδοχικές μειώσεις στις συντάξεις από το 2011 και μετά (1,7 δισ. ευρώ).


Επίσης, από τα στοιχεία προκύπτει ότι το τίμημα για τα κυκλώματα του λαθρεμπορίου που καταβάλλει κάθε νοικοκυριό μέσω περικοπών στις αποδοχές και φορολογικές επιβαρύνσεις ξεπερνά κατά μέσον όρο τα 500 ευρώ τον χρόνο.


Μόνο από τα λαθραία υγρά καύσιμα η συνολική ζημιά του Δημοσίου που επωμίζονται οι φορολογούμενοι εκτιμάται σε 1 δις. ευρώ τον χρόνο, ενώ τα λαθραία τσιγάρα κοστίζουν 700 εκατ.ευρώ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι μέσω του εκτεταμένου λαθρεμπορίου η ζημιά είναι διπλή.


Κι αυτό γιατί πέραν των τεράστιων διαρροών από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης και τον ΦΠΑ, το Δημόσιο χάνει εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ από τη μη φορολόγηση του "μαύρου χρήματος" των λαθρεμπόρων.


Στελέχη του Συνδέσμου Εταιρειών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος (ΣΕΕΠΕ) αναφέρουν ότι με την εγκατάσταση του συστήματος εισροών-εκροών στα πρατήρια, η φοροκλοπή θα πάψει να υφίσταται.


Πηγή: Έθνος

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X