Αρχική / Ψυχολογία / Θυμός / Τι πρέπει να κάνεις αν η γυναίκα σου είναι κυκλοθυμική;
Τι πρέπει να κάνεις αν η γυναίκα σου είναι κυκλοθυμική; thumbnail

Τι πρέπει να κάνεις αν η γυναίκα σου είναι κυκλοθυμική;

Αναγνώστης μας ρωτά:


Kαλησπέρα, έχω μια σχέση που η κοπέλα μου έχει το θέμα της κυκλοθυμίας. Θέλει να είμαι μαζί της λες και είμαι τα πάντα γι΄αυτή και την άλλη μέρα μπορεί να μη θέλει να με δει ουτε να μου μιλήσει. Θέλω να τη βοηθήσω όσο μπορώ και αν μπορώ μπορείτε να μου πείτε τι να κάνω και ποια πρέπει να είν αι η στάση μου απέναντι σε αυτή τη συμπεριφορά. 


 Στο ερώτημά σας απαντά ο ψυχολόγος- ομαδικός θεραπευτής Δημήτρης Κατσαρός. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητέ αναγνώστη:

 

Το θέμα της κυκλοθυμίας στο οποίο αναφέρεσαι έχει πολλές φορές να κάνει με το φόβο της δέσμευσης και ο φόβος της δέσμευσης έχει να κάνει με παλιά και ανεπεξέργαστα κομμάτια του ατόμου που φοβάται. Η υπομονή και η επιμονή (η χωρητικότητα δηλαδή) από μεριάς σου είναι ένα πολύ καλό βήμα για να ξεπεραστεί ή να επεξεργαστεί αυτό το θέμα η κοπέλα σου. Σε συνδυασμό με τη ρεαλιστική σου έκφραση σ'αυτά που σε ενοχλούν πάνω της (στα οποία συνήθως η αντίδρασή της είναι η αμφιθυμία "τον αγαπώ-δε τον αγαπώ") θα καταφέρετε μαζί σιγά-σιγά να βρείτε μια ισορροπία στη σχέση ώστε τα "δε τον θέλω-φεύγω-δε τον αγαπώ" να της γίνουν αντιληπτά ως "τώρα ανεχόμαστε ο ένας τον άλλο μέχρι να καταλάβουμε τι μας συμβαίνει". Αυτή είναι η βάση για τη διαλεκτική και τη συζήτηση εν αντιθέσει με τον "καυγά που μπορεί κάθε φορά να αποβεί μοιραίος για τη σχέση.

 


Η κυκλοθυμία.

Πρόκειται για εναλλαγές στη διάθεση που προκαλούνται από το ίδιο το άτομο χωρίς να εμπλέκεται το περιβάλλον σ'αυτές. Οι εναλλαγές αυτές έχουν ως άκρα α)την μεγάλη θλίψη και β)την μανιακή (ψευδεπίγραφη) χαρά.

Συνήθως η αιτία της κυκλοθυμίας είναι η ανικανότητα του αντικειμένου (μάνας-πατέρα ή γενικά προσώπου υπευθύνου για την ανάπτυξη του παιδιού) να αποδεχτεί την αμφιθυμία του παιδιού (αγάπη που συνυπάρχει με μίσος προς το αντικείμενο) με αποτέλεσμα να παγιώνεται αυτή η "αναποφασιστικότητα" (αγαπώ ή μισώ;) και να εκδηλώνεται ως κυκλοθυμία ή σε πιο σοβαρές καταστάσεις ως 'μανιοκατάθλιψη'. Η κυκλοθυμία είναι μια δυσκολία να αποδεχτεί κανείς "το καλό και το κακό" συντεθημένα σε ένα και μόνο πρόσωπο. Γι'αυτό και οι άνθρωποι που είναι κυκλοθυμικοί τείνουν να εξιδανικεύουν ή να καταβαραθρώνουν τους άλλους χωρίς να αντλούν πραγματικές πληροφορίες γι'αυτή τους την απόφαση.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X