Αρχική / Ψυχολογία / Κατάθλιψη / Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που έχει κατάθλιψη;
Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που έχει κατάθλιψη;  thumbnail

Πώς μπορώ να βοηθήσω κάποιον που έχει κατάθλιψη;

Αναγνώστης μας ζητά τη βοήθεια των ειδικών μας:


Γεια σας. Έχω μια φίλη ηλικίας 15 χρονών και πιστεύω ότι έχει κατάθλιψη. Έχει χαρακωθεί στο παρελθόν 2 φορές και μου λέει ότι νιώθει το απόλυτο κενό. Κάποιες φορές κλαίει αλλά δε θέλει να το λέει σε κανέναν. Μου έχει πει στο παρελθόν ότι και αν πέθαινε δεν θα άλλαζε η ζωή κανενός. Επίσης μου είπε να μην το πω πουθενά και ότι αν πω τι υποψιάζομαι στους δικούς της θα νομίζει ότι την παρατάω και εγώ. Πιστεύω ότι έχει πέσει σε κατάθλιψη αλλά δεν ξέρω πως να της το πω γιατί φοβάμαι ότι αν της το πω θα είναι χειρότερα. Τι να κάνω;


Αγαπητέ αναγνώστη. Απευθύναμε το ερώτημά σας στη συνεργάτιδά μας Λητώ Κατάκη Ψυχολόγο-Οικογενειακή Θεραπεύτρια, Διευθύντρια του Εργαστηρίου Διερεύνησης Ανθρωπίνων Σχέσεων.Οπωσδήποτε η κοπέλα θα πρέπει να επισκεφτεί έναν ειδικό. Εάν εκείνη δε θέλει να πάει πρέπει να την πείσει να το πει στους γονείς της. Αυτό που πρέπει να την κάνει να καταλάβει είναι το ότι αν δε ζητήσουμε βοήθεια δεν παίρνουμε και η κοπέλα αυτή πραγματικά χρειάζεται βοήθεια. Αν ζητήσεις βοήθεια τότε θα λάβεις. Και επιμένω. Θα πρέπει να το πει στους γονείς της και εκείνος σαν φίλος θα πρέπει να της πει πόσο σημαντικό είναι αυτό. Ανεξάρτητα από αυτό όμως είναι καλό να την πείσει να πάνε μαζί σε ένα ψυχολόγο. Η φίλη του αναγνώστη κάνει ήδη κακό στον εαυτό της και για να μη κάνει τίποτε χειρότερο πρέπει να έχει βοήθεια από έναν ειδικό ψυχικής υγείας. Ο αναγνώστης μας πρέπει να της δώσει να καταλάβει ότι υπάρχουν πολλοί άνθρωποι όπως εκείνος που τη νοιάζονται και θέλουν το καλό της και αν πάθει κάτι κακό στην υγεία της θα στεναχωρηθούν πολύ. Πρέπει να την πείσει ότι αξίζει και πρέπει να λάβει βοήθεια για να νιώσει καλύτερα.


 


Αγαπητέ αναγνώστη. Υπάρχουν και πολλές γραμμές ψυχολογικής στήριξης με εξειδικευμένο προσωπικό στις οποίες μπορεί να απευθυνθεί κάποιος. Μια από αυτές είναι η γραμμή για την κατάθλιψη του Επιστημονικού Πανεπιστημιακού Ινστιτούτου για την Ψυχική Υγεία, το 1034. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X