Οδηγίες ΕΦΕΤ για την αγορά και κατανάλωση σαρακοστιανών.

<p><span style="font-size: medium;">Τους ελέγχους που διενεργεί στην αγορά των τροφίμων εντατικοποιεί ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) ενόψει της περιόδου της Σαρακοστής με κύριο γνώμονα να προστατευθεί η υγεία των καταναλωτών από κινδύνους αλλά και τα συμφέροντά τους από πρακτικές υπονόμευσης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Κατά την περίοδο της Σαρακοστής οι παραδοσιακές διατροφικές συνήθειες οδηγούν τους καταναλωτές στην αγορά και κατανάλωση συγκεκριμένων τροφίμων. Η σωστή επιλογή τους, η μεταφορά στο σπίτι των τροφίμων που χρειάζονται ψυγείο όσο το δυνατό συντομότερα αλλά και η προσεκτική χρήση τους από τον καταναλωτή στο σπίτι (π.χ. συντήρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία, σχολαστικό μαγείρεμα) είναι απαραίτητα όχι μόνο για τη διατήρηση των πλεονεκτημάτων της ελληνικής διατροφής αλλά και για την αποφυγή αρνητικών επιπτώσεων στην υγεία.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Για τους λόγους αυτούς ο ΕΦΕΤ υπενθυμίζει στους καταναλωτές ορισμένες χρήσιμες πληροφορίες κριτηρίων καταλληλότητας και ασφάλειας για την επιλογή τροφίμων που καταναλώνονται την περίοδο αυτή:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">* Κεφαλόποδα (π.χ. χταπόδια, καλαμάρια, σουπιές, θράψαλα). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα, ή αποψυγμένα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Για τα νωπά ο καταναλωτής πρέπει να προσέχει:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Την οσμή η οποία πρέπει να είναι η οσμή της θάλασσας και όχι δυσάρεστη ή οσμή αμμωνίας ή οποιαδήποτε άλλη οσμή, ξένη προς το προϊόν.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Την επιφάνεια του σώματος να είναι υγρή και γυαλιστερή.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Τα πλοκάμια και οι βεντούζες να αντέχουν σε ελαφρύ τράβηγμα και να μην αποκολλώνται εύκολα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Η σάρκα να είναι συμπαγής, ελαστική και γυαλιστερή.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Τα μάτια να είναι γυαλιστερά, ζωηρά χωρίς κηλίδες.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Τα κατεψυγμένα πωλούνται συσκευασμένα χωρίς παραμορφώσεις του περιεχομένου και συνήθως με στρώμα πάγου επάνω τους (επίπαγος). Όταν γίνεται η απόψυξη το περιεχόμενο πρέπει να φέρει το χρώμα και την οσμή των νωπών.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Τα αποψυγμένα αλιεύματα που διατίθενται στην αγορά μπορούν να παράγονται μόνο εντός εγκεκριμένων εγκαταστάσεων, δηλαδή απαγορεύεται η απόψυξη των αλιευμάτων στο λιανεμπόριο και κατά την πώλησή τους πρέπει υποχρεωτικά να φέρουν εμφανώς την ένδειξη της αποψυγμένης κατάστασής τους τόσο στην ενδεικτική πινακίδα πώλησης, όσο και στις ενδείξεις επί της συσκευασίας τους, ώστε να ενημερώνεται ο καταναλωτής.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">* Δίθυρα Οστρακοειδή (π.χ. μύδια, κυδώνια, γυαλιστερές, στρείδια, αχιβάδες, χτένια)</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Εφόσον πωλούνται με κέλυφος θα πρέπει να είναι ζωντανά και αυτό φαίνεται από:</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Τα κελύφη τα οποία πρέπει να είναι κλειστά και να ανοίγουν πολύ δύσκολα ή αν είναι μερικώς ανοιχτά με την ελάχιστη πίεση πάνω στο κέλυφός τους να κλείνουν μόνα τους ερμητικά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Το περιεχόμενο τους που πρέπει να είναι υγρό, καθαρό και άοσμο.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Τη σάρκα που πρέπει να είναι υγρή, γερά προσκολλημένη στο κέλυφος (με τσίμπημα καρφίτσας ή με λίγες σταγόνες λεμονιού να προκαλείται συστολή του σώματος).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Όσον αφορά τα αποφλοιωμένα μύδια που πωλούνται πάνω σε πάγο, θα πρέπει η σάρκα τους να είναι γυαλιστερή, συνεκτική και να έχει μυρωδιά θάλασσας.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Τα μύδια πωλούνται επίσης και κατεψυγμένα με ένα κέλυφος ή χωρίς κελύφη. Τα αποκελυφωμένα συσκευάζονται μέσα σε πλαστικές σακούλες, με μία ποσότητα πόσιμου νερού. Επάνω στη συσκευασία πρέπει να υπάρχει υγειονομικό σήμα με τη σφραγίδα της εγκατάστασης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">* Μαλακόστρακα (π.χ. γαρίδες, καραβίδες, αστακοί, καβούρια). Ο καταναλωτής τα βρίσκει στην αγορά ως νωπά, κατεψυγμένα ή αποψυγμένα.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>
<p><span style="font-size: medium;">Για τα νωπά πρέπει :</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Η οσμή να είναι ευχάριστη (σαν την οσμή της θάλασσας).</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Τα πόδια τους να είναι στερεά κολλημένα στο σώμα και σκληρά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Η μεμβράνη του θώρακα να είναι τεντωμένη, ανθεκτική και διαφανής.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Το κεφάλι και ο θώρακας να είναι ανοιχτόχρωμα, όχι μελανού χρώματος και να μην έχουν μαύρες κηλίδες.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">- Να έχουν αντανακλαστικές κινήσεις στα μάτια, στις κεραίες και στα πόδια όταν είναι ζωντανά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Σημειώνεται ότι οι φρέσκες γαρίδες γλιστρούν εύκολα από το χέρι και δεν παρουσιάζουν δυσάρεστη οσμή ενώ οι αχινοί πρέπει κατά την αγορά τους να είναι ζωντανοί, γεγονός που φαίνεται από την κίνηση των αγκαθιών τους.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Σε περίπτωση που επιλέξουν κονσέρβες ιχθυηρών που διατηρούνται στο ψυγείο ή εκτός ψυγείου, οι καταναλωτές θα πρέπει να προσέχουν να μην είναι διογκωμένες, να μην παρουσιάζουν εξωτερική σκουριά, να μην υπάρχει διαρροή του υγρού περιεχομένου. Επίσης, οι καταναλωτές θα πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις ενδείξεις στη συσκευασία, ιδιαίτερα την ημερομηνία λήξης και να παρατηρούν εάν υπάρχει η επωνυμία του παρασκευαστή και ο κωδικός αριθμός ΕΕ της επιχείρησης.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Ιδιαίτερη προσοχή θα πρέπει, επίσης, να δίνεται στο κανονικό χρώμα του περιεχομένου της τυποποιημένης συσκευασίας ή της κονσέρβας και μετά το άνοιγμα στο κανονικό χρώμα των εσωτερικών τοιχωμάτων της κονσέρβας και στη μυρωδιά του περιεχομένου.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span><span style="font-size: medium;">Σε ό,τι αφορά στα υπόλοιπα σαρακοστιανά εδέσματα, ο ταραμάς πρέπει να έχει χρώμα ομοιόμορφο, σύσταση μαλθακή και όχι πικρή ή όξινη γεύση. Πιθανή αλλοίωση στον ταραμά διαπιστώνεται από την εμφάνιση μούχλας, την ξηρότητα ή την τάγγιση. Το τουρσί θα πρέπει να καταναλώνεται με φειδώ από άτομα με ευαισθησία στο στομάχι. Τέλος, ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να επιδεικνύουν οι καταναλωτές που πάσχουν από αλλεργίες στην επισήμανση του χαλβά, προκειμένου να μην καταναλώσουν χαλβά που περιέχει αλλεργιογόνα συστατικά.</span></p>
<p><span style="font-size: medium;"> </span></p>

Σχετικά άρθρα