Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Το άγχος πριν τις εξετάσεις: Τρόποι αντιμετώπισης
Το άγχος πριν τις εξετάσεις: Τρόποι αντιμετώπισης thumbnail

Το άγχος πριν τις εξετάσεις: Τρόποι αντιμετώπισης

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Είμαι μια μαθήτρια της δευτέρας τάξης του γενικού λυκείου και του χρόνου δίνω πανελλήνιες εξετάσεις. Το πρόβλημα μου είναι ότι εμφανίζω αγχώδη συμπτώματα άλλες φορές πιο ήπια και άλλες πιο έντονα που εκδηλώνονται με τάση προς έμετο, τρεμούλιασμα, συχνοουρία, μειωμένη όρεξη, ταχυκαρδία, κόμπο στο στομάχι και προβλήματα στο έντερο.Τα συμπτώματα εμφανίζονταν σε καθημερινή βάση όταν έδινα εξετάσεις lower και εξαφανίστηκαν στην α λυκείου. Ωστόσο με την έναρξη της β λυκείου καθημερινά νιώθω πόνους στην κοιλιά και στο έντερο. Ποτέ δεν είχα κάποιο πρόβλημα υγείας επομένως θεωρώ ότι ευθύνεται το άγχος. Ακόμα και αν βρίσκομαι ένα χρόνο πριν τις πανελλαδικές εξετάσεις έχω έλλειψη συγκέντρωσηςανία και καθόλου όρεξη για διάβασμα ενώ έπρεπε να είναι μια παραγωγική χρονιά για μένα. Τα συμπτώματα άγχους μου έχουν γίνει έμμονη ιδέα και δυσφορώ πια ακόμα και στο σχολείο πόσο μάλλον όταν σκέφτομαι τι θα ακολουθήσει του χρόνου. Σκέφτομαι όλη την ώρα την περίπτωση πχ να με πιάσει πονόκοιλος εν ώρα μαθήματος. Θα εκτιμούσα αν μπορούσατε να μου δώσετε συμβουλές πάνω στο θέμα. Σας ευχαριστώ. 


Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή, Δημήτρη Κατσαρό. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια.

 

Οι πανελλήνιες εξετάσεις και οι σπουδές είναι για τα παιδιά στη χώρα μας ένα μεγάλο άγχος το οποίο όταν κάποιος έχει πολύ συγκεκριμένο στόχο συνοδεύεται από δύο αμοιβαία αποκλειόμενα σενάρια: Την αποτυχία και την επιτυχία.

 

Αυτός ο αμοιβαίος αποκλεισμός δυστυχώς δένει την ευχαρίστηση με την ανάγκη για επιτυχία και την αποτυχία με την έλλειψη ικανότητας.

 

Είναι πολύ πιθανό ο τρόπος που βλέπεις τα πράγματα να έχει σχέση μ'αυτό το δίπολο. Δηλαδή είσαι αρκετά αυστηρή με τον εαυτό σου με αποτέλεσμα τα καλά σου στοιχεία να μπαίνουν στην υπηρεσία ενός στόχου που αν δεν επιτευχθεί θα ματαιωθεί όλη η προσπάθεια. Αυτό το σχήμα σε αποκαρδιώνει κάπως γιατί όλα γίνονται στόχοι που 'πρέπει' να επιτεύξεις ώστε η ευχαρίστησή σου να μη γίνεται αντικείμενο ενοχών. Αν ισχύει αυτό μπορείς να το τεστάρεις κι εσύ η ίδια: Πήγαινε στο περίπτερο και πάρε μια νοστιμότατη λιχουδιά. Φάε. Κάτσε και αναρωτήσου τί νιώθεις; Πόση σημασία έχει για σένα να αξίζεις τη λιχουδιά αυτή; Υπήρχε λόγος που την πήρες πέρα απ' το να παρατηρήσεις τι νιώθεις; Γενικά λειτούργησε με ένα πιο επιβραβευτικό τρόπο για τον εαυτό σου. Και μη διστάσεις να ζητήσεις τη βοήθεια κάποιου ψυχοθεραπευτή.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X