Αρχική / Υγεία / Ορθοπεδική / Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή
Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή thumbnail

Κατάγματα λεκάνης. Πότε απειλούν τη ζωή

 


Τα κατάγματα  πυελικού δακτυλίου ( λεκάνης ) αποτελούν περίπου το 3% των καταγμάτων του ανθρώπινου σκελετού. Είναι σπάνιες κακώσεις, παρόλα αυτά απασχολούν αρκετές φορές την κοινή γνώμη. Τελευταία είχαμε το κάταγμα λεκάνης που υπέστη η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ.


ΓΡΑΦΕΙ ο κ. Παπασωτηρίου Αντώνης, Ορθοπεδικός


Αντώνης Παπασωτηρίου


 


Οι κακώσεις  αυτές είναι αρκετές φορές θανατηφόρες. Προκαλούνται από βία υψηλής ενέργειας, όπως είναι τα τροχαία ατυχήματα στους νέους ανθρώπους ή από βία χαμηλής ενέργειας όπως συμβαίνει στους ηλικιωμένους ανθρώπους με οστεοπόρωση μετά από πτώση στο έδαφος κατά την βάδιση.


Εκτός από τις σταθερές κακώσεις της πυέλου, όπου η αντιμετώπιση είναι συντηρητική δεν χρειάζεται δηλαδή χειρουργείο, υπάρχουν και οι ασταθείς κακώσεις της πυέλου. Οι τελευταίες αιμορραγούν μέχρι θανάτου. Η αντιμετώπιση τους πρέπει να είναι άμεση. Αρκετές φορές χρησιμοποιείται σεντόνι ή μία ειδική ζώνη πυέλου που σταθεροποιεί προσωρινά την λεκάνη. Στον έλεγχο για την διάγνωση τους βοηθάνε οι ακτινογραφίες και η αξονική τομογραφία. Η τελική σταθεροποίηση των καταγμάτων αυτών γίνεται με εξωτερική ή εσωτερική οστεοσύνθεση.


Η αντιμετώπιση των καταγμάτων αυτών απαιτεί ειδικά οργανωμένα νοσηλευτικά ιδρύματα με εξειδικευμένο ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό και κατάλληλη υλικοτεχνική υποδομή.

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X