Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Χιλιάδες δανειολήπτες σήμερα σπεύδουν να ρυθμίσουν τα "κόκκινα"δάνεια
Χιλιάδες δανειολήπτες σήμερα  σπεύδουν να ρυθμίσουν τα "κόκκινα"δάνεια thumbnail

Χιλιάδες δανειολήπτες σήμερα σπεύδουν να ρυθμίσουν τα "κόκκινα"δάνεια

Οι δανειολήπτες που έσπευσαν στις τράπεζες προκειμένου να υπαχθούν στην ρύθμιση προστασίας της πρώτης κατοικίας και να γλιτώσουν τον πλειστηριασμό φτάνουν τους 16.000, την ώρα που τα «κόκκινα» δάνεια αυξάνονται. 

Η προθεσμία υποβολής των αιτήσεων-υπεύθυνων δηλώσεων προς τις τράπεζες λήγει σήμερα. Ωστόσο, για όσους δανειολήπτες εκδοθούν κατασχετήρια μετά την 1η Μαρτίου ο νόμος προβλέπει δίμηνη προθεσμία υποβολής αίτησης για υπαγωγή σε καθεστώς προστασίας.

Χθες ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, Κωστής Χατζηδάκης, είχε σύσκεψη για το θέμα με τη διοίκηση της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών.

Τόσο ο κ. Χατζηδάκης όσο και ο πρόεδρος της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (ΕΕΤ), Γιώργος Ζαννιάς, εξέφρασαν την ικανοποίησή τους για την εξέλιξη εφαρμογής του νόμου. 

«Αυτό δείχνει ότι άνθρωποι που είχαν διακόψει τις σχέσεις τους με το τραπεζικό σύστημα, είδαν ότι ο νόμος αυτός επιτρέπει να υπάρξει μια επανεκκίνηση στις σχέσεις τους με τις τράπεζες, χωρίς να υπάρχει μεγάλη επιβάρυνση στους οικογενειακούς προϋπολογισμούς, αλλά και χωρίς φυσικά να υπάρχουν οι κίνδυνοι που θα υπήρχαν εάν δεν είχαμε αυτές τις συγκεκριμένες προβλέψεις» δήλωσε συγκεκριμένα ο κ. Χατζηδάκης.

Την ίδια στιγμή τα «κόκκινα δάνεια» εξαπλασιάστηκαν μέσα στην τελευταία πενταετία. Σύμφωνα με την έκθεση της Τράπεζας της Ελλάδος, το ένα στα τέσσερα στεγαστικά δάνεια δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί και ένα στους δύο δανειολήπτες καταναλωτικών βρίσκεται στο «κόκκινο». Όπως αναφέρει η Τράπεζα της Ελλάδος, η ύφεση αλλά και η αύξηση της φορολογικής επιβάρυνσης οδήγησαν σε επιδείνωση της χρηµατοοικονοµικής κατάστασης νοικοκυριών και επιχειρήσεων.

Το θέμα απασχολεί έντονα το οικονομικό επιτελείο και γι’ αυτό χθες πραγματοποιήθηκε συνεδρίαση του Κυβερνητικού Συμβουλίου για τη Διαχείριση Ιδιωτικού Χρέους υπό τον Γιάννη Στουρνάρα, που επιχειρεί να «φρενάρει» τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

Πιο αναλυτικά στο τραπέζι της συζήτησης τέθηκαν, μεταξύ άλλων, η διοργάνωση εκστρατείας ενημέρωσης και η παροχή συμβουλών προς τους οφειλέτες, η ανάπτυξη αρχείου δεδομένων οικονομικών συμπεριφοράς και ο σχεδιασμός του θεσμού εξωδικαστικής διαμεσολάβησης στη διαδικασία ρυθμίσεων οφειλών υπερχρεωμένων φυσικών προσώπων.
Πηγή: www.real.gr 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X