O επικεφαλής του Android μιλάει για την ασφάλεια, την Samsung και άλλα στο MWC 2014

O επικεφαλής του Android στην Google, Sundar Pichai, μίλησε κατά τη διάρκεια του MWC 2014 στη Βαρκελώνη για ένα μεγάλο εύρος θεμάτων. Μερικά από αυτά αφορούν την ασφάλεια του Android, την Samsung, την Nokia, το WhatsApp και άλλα.

Android

Υπήρξε μια μικρή παρανόηση για τα όσα είπε αρχικά ο Pichai σχετικά με την ασφάλεια του λειτουργικού της Google. «Οι ανοιχτές πλατφόρμες ιστορικά διέπονται από εξονυχιστικό έλεγχο», ανέφερε ο Pichai. «Θα επιχειρηματολογούσα ότι είναι ο καλύτερος τρόπος για μια πλατφόρμα να είναι ασφαλής, επειδή κάθε ερευνητής στον κόσμο μπορεί να την ελέγξει». «Το Android χτίστηκε ώστε να είναι πολύ, πολύ ασφαλές», υπογραμμίζει. «Αυτό που βλέπετε είναι ότι επειδή το Android είναι μια ανοιχτή πλατφόρμα, πολλοί μπορούν να το τροποποιήσουν με διαφορετικούς τρόπους».

Ο Pichai αναφέρεται ουσιαστικά στο περίφημο fragmentation του Android. Αρκετοί κατασκευαστές κυκλοφορούν τηλέφωνα με παλαιότερη έκδοση του λειτουργικού. Σε αυτή την έκδοση μπορεί να υπάρχει κάποιο κενό ασφαλείας αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το Android ως πλατφόρμα δεν είναι ασφαλής. «Θα υπάρχουν μερικά τηλέφωνα που δεν θα αναβαθμιστούν. Εκεί είναι που βλέπουμε προβλήματα. Όχι στο Android το ίδιο».

Οπότε, εφόσον έχετε ένα τηλέφωνο που μπορεί να αναβαθμιστεί (stock Android) τότε το Android είναι πολύ ασφαλές. Οι υπόλοιποι ατυχήσατε αν και ο Pichai δεν το βλέπει ακριβώς έτσι. Μιλώντας για τους ιούς (το 99.8 τοις εκατό των ιών για κινητά τηλέφωνα στοχεύουν το Android) αναφέρει: «Αυτό που έχει σημασία είναι ότι – ως χρήστης, εάν χρησιμοποιείς το Android, είσαι θεμελιωδώς πιο ευάλωτος; Δεν το πιστεύουμε».

WhatsApp, Nokia X, Nexus, Galaxy S6

Ο Pichai διέψευσε τις φήμες περί ενδιαφέροντος της Google για την εξαγορά του WhatsApp και εμφανίστηκε μπερδεμένος από την στρατηγική της Microsoft όσον αφορά τη σειρά Nokia X που έρχονται με ειδική έκδοση του Android αντί για Windows Phone.

Επίσης, απεκάλυψε ότι η συνέχεια του Nexus δεν θα κυκλοφορήσει το πρώτο μισό του έτους υπονοώντας μια κυκλοφορία για το δεύτερο μισό του 2014. Τέλος, όσον αφορά τη σχέση της εταιρείας με τη Samsung επιβεβαίωσε ότι το επόμενο Galaxy S6 θα τρέχει και αυτό Android αν και εξέφρασε μια μικρή δυσαρέσκεια για το γεγονός ότι η σειρά Gear τρέχει Tizen αντί για Android.

[via TechCrunch, BGR]

Σχετικά άρθρα