Κατσικάρης: Η Εθνική του μέλλοντος

Ο Φώτης Κατσικάρης αναλύει για λογαριασμό ισπανικής ιστοσελίδας την Εθνική μας ομάδα και "προβλέπει" λαμπρό μέλλον με βάση τους παίκτες που… έρχονται.Αναλυτικά το άρθρο του Φώτη Κατσικάρη στη "kiaenzona.com"

"Ελλάδα, η Εθνική του μέλλοντος!

Το Μουντομπάσκετ της Ισπανίας σημάδεψε την αρχή μιας απόλυτα πετυχημένης πορείας για την Εθνική ομάδα μπάσκετ. Το 1986 η Ελλάδα κατέλαβε τη 10η θέση για πρώτη φορά στην ιστορία της ενώ την επόμενη χρονιά (σ.σ. Ευρωμπάσκετ 1987) πέτυχε τη μεγαλύτερη επιτυχία σε επίπεδο εθνικών ομάδων στην Αθήνα, αφού επικράτησε την πανίσχυρης Σοβιετικής Ένωσης και αναδείχθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης.

Ήταν η γενιά του Γκάλη, του Γιαννάκη, του Φασούλα, του Χριστοδούλου, του Φιλίππου, του Καμπούρη, του Ιωάννου, του Σταυρόπουλου, του Ανδρίτσου. Ήταν αδιανόητο! Η επανάσταση του μπάσκετ στην Ελλάδα. Τα σχολεία γέμισαν με γήπεδα μπάσκετ και τα παιδιά άρχισαν να αγαπούν το σπορ. Το μπάσκετ έγινε το πιο δημοφιλές άθλημα στην Ελλάδα.

Και φτάνουμε στο παρόν

Οι γενιές που έχουν διαπρέψει στο ελληνικό μπάσκετ

Υπάρχουν σπουδαίοι παίκτες, γεννημένοι το 1976 (Κακιούζης, Ρεντζιάς, Γιαννούλης) και το 1977 (Ντικούδης, Χατζηβρέττας, Παπανικολάου). Αυτή η φουρνιά κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Εφήβων στην Αθήνα, το 1995. Ύστερα ακολούθησε ο Παπαλουκάς (1978) και η γενιά των ’80s (Φώτσης, Παπαδόπουλος, Διαμαντίδης).

Σταδιακά, διέπρεπαν όλο και περισσότεροι παίκτες: Ο Σπανούλης (’82) και η γενιά του ’83 (Μπουρούσης, Ζήσης, Καϊμακόγλου). Η λίστα συνεχίζεται. Ακολούθησαν οι Περπέρογλου, Μαυροκεφαλίδης, Βασιλειάδης (’84), οι Σχορτσιανίτης, Πρίντεζης, Βουγιούκας, Ξανθόπουλος (’85) που μαζί με τον Μπράμο δημιουργούν ένα σύνολο με ταλέντο, προσωπικότητα και πνεύμα νικητή! Τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στο Ευρωμπάσκετ (2005), κέρδισε την Dream Team στον ημιτελικό του Μουντομπάσκετ (2006) και κατέλαβε την τρίτη θέση στο Ευρωμπάσκετ της Πολωνίας (2009). Έτσι εξελίχθηκε στην πιο πετυχημένη Εθνική ομάδα στην ιστορία του ελληνικού μπάσκετ.

Οι γενιές που έρχονται (1989-1997)

Η γενιά του ’89 με τους Καλάθη, Κουφό, Γιαννόπουλο και του ’90 με τους Παππά, Παπανικολάου, Γιάνκοβιτς, Σλούκα και Μάντζαρη έχουν κατακτήσει τα περισσότερα μετάλλια σε επίπεδο μικρών Εθνικών. Χρυσό μετάλλιο στο U-18 το 2008, ασημένιο στο Ευρωμπάσκετ U-18 το 2007, ασημένιο στο Παγκόσμιο U-19 το 2008, χρυσό στο U-20 το 2009, ασημένιο στο U-20, το 2010.

Ο Καλάθης και ο Κουφός αγωνίζονται ήδη στο ΝΒΑ με τους Μέμφις Γκρίζλις. Ο Σλούκας και ο Μάντζαρης στον back2back πρωταθλητή Ευρώπης Ολυμπιακό. Ο Παππάς και ο Γιάνκοβιτς στον Παναθηναϊκό, ο Παπανικολάου στην Μπαρτσελόνα. Παράλληλα, υπάρχουν και οι Κατσίβελης, Καββαδάς (1991) που αγωνίζονται στον Ολυμπιακό.

Θα ξεχωρίσω επίσης κάποια ονόματα

Θανάσης Αντετοκούνμπο (2.01, ’92, 87ers NBDL): Είναι ο αδελφός του Γιάννη, ένας πολύ αθλητικός φόργουορντ, ικανός στο ένας εναντίον ενός, καλός ριμπάουντερ, με πολλά περιθώρια βελτίωσης.

Λίνος Χρυσικόπουλος (2.06, ΚΑΟΔ): Φόργουορντ με καλό χειρισμό της μπάλας, καλό περιφερειακό σουτ όμως πολύ άτυχος με τους τραυματισμούς τα τελευταία χρόνια.

Γιαννούλης Λαρεντζάκης (1.95, Άρης): Σκόρερ γκαρντ στο one-on-one. Καλός σουτέρ δύο πόντων, χρειάζεται βελτίωση στο μακρινό σουτ.

Η σπουδαία φουρνιά του 1994

Γιάννης Αντετοκούνμπο (2μ.07, Μιλγουόκι Μπακς): Είναι το φαινόμενο της χρονιάς και μεγάλη ελπίδα για το ελληνικό μπάσκετ. Στο ντεμπούτο του στο ΝΒΑ συνεχίζει να εκπλήσσει όλο τον κόσμο. Πολύ αθλητικός παίκτης. Καλός στο ψηλό παιχνίδι, πολύ γρήγορος στο πρώτο βήμα ενώ διαθέτει σπουδαία αντανακλαστικά ως ριμπάουντερ. Χρειάζεται να βελτιώσει το περιφερειακό του σουτ. Το πιο εντυπωσιακό στην περίπτωσή του είναι ο χαρακτήρας του αφού είναι πολύ ώριμος για την ηλικία του. Θα τον απολαύσουμε τα επόμενα χρόνια!

Ιωάννης Παπαπέτρου (2.06, Ολυμπιακός): Ένας φόργουορντ made in the USA (Florida Air Academy High School) και με εμπειρία ενός χρόνου στο Κολλέγιο του Τέξας. Πολύ δυνατός, τεχνικά καταρτισμένος, καλός σουτέρ, πολύ έξυπνος στο γήπεδο.

Λευτέρης Μποχωρίδης (1.96, Άρης): Ένας πολύ έξυπνος γκαρντ. Δεν ξέρω αν θα ήταν… ασφαλές να πω ότι έχει χαρακτηριστικά όμοια με αυτά του Διαμαντίδη!

Γιώργος Αγραβάνης (2.08, Ολυμπιακός): Ένας πάουερ φόργουορντ που δεν φοβάται. Ο προπονητής του κάποιες φορές τον ξεκινάει στην βασική πεντάδα. Πολύ επιθετικός στην άμυνα, με καλό σουτ στην επίθεση και ισορροπία αν και το κορμί του συνεχίζει να αναπτύσσεται. Για μένα, είναι μια πολύ ενδιαφέρουσα περίπτωση παίκτη.

Γιώργος Διαμαντάκος (’95, 2.14, Παναθηναϊκός): Ένας ψηλός πίβοτ, πολύ δυνατός που πρέπει να βελτιώσει τις κινήσεις του.

Ανδρέας Χριστοδούλου (’95, 1.97, Ολυμπιακός): Γκαρντ με ταλέντο, γρήγορος και με στυλ που θυμίζει τον Σπανούλη. Είναι ακόμα νέος όμως μπορεί να διαβάσει καλά το παιχνίδι.

Δύο νέα ”αστέρια”

Γιώργος Παπαγιάννης (’97, 2.15, Westtown School PA-High School) Έχει όλα τα χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε ψηλό-κλειδί, σε οποιαδήποτε λίγκα! Διαθέτει πολλές επιλογές στο επιθετικό κομμάτι του παιχνιδιού του, έχει μπροστά του ένα λαμπρό μέλλον.

Βασίλης Χαραλαμπόπουλος (’97, 2.02 Παναθηναϊκός): Αριστερόχειρας φόργουορντ, μπορεί να σκοράρει εύκολα, καλός σουτέρ και αποτελεσματικός με την μπάλα στα χέρια του.

Συνοψίζοντας: Ταλέντο, νιάτα, potential, πλάνο. Η ελληνική Εθνική ομάδα έχει όλα τα συστατικά για να γράψει ιστορία στην Ευρώπη. Πλέον το μόνο που χρειάζεται είναι να αναπτύξει το πλάνο και να δουλέψει με την κατάλληλη υπομονή. Οι βάσεις είναι εδώ!"

Σχετικά άρθρα