Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες
Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες  thumbnail

Ξαναδίνουν συντάξεις στις άγαμες θυγατέρες

To ενδεχόμενο να επιστρέψει μέρος ή ακόμη και ολόκληρο το ποσό, που αντιστοιχεί στη σύνταξη του θανόντα γονεά στις άγαμες θυγατέρες, στο πλαίσιο της αναδιανομής του πρωτογενούς πλεονάσματος, εξετάζει η κυβέρνηση.


Αν και ακόμη δεν έχει ληφθεί καμία τελική απόφαση, ούτε καν έχει καθορισθεί το ύψος του ποσού από το πρωτογενές πλεόνασμα που θα αναδιανεμηθεί στην κοινωνία, σύμφωνα με το Capital.gr, στην κυβέρνηση εξετάζουν σοβαρό το ενδεχόμενο να επαναφέρουν τη σύνταξη που κόπηκε αναδρομικά από την 1η Ιανουαρίου 2013 στις ανύπανδρες θυγατέρες, δημοσίων υπαλλήλων και ενστόλων.


Πρόκειται για περίπου 30.000 άγαμες θυγατέρες που «σώθηκαν» από τις πρώτες περικοπές του 2010, είδαν όμως τη σύνταξη να κόβεται ή να περιορίζεται δραματικά, από τις αρχές του 2013.


Συγκεκριμένα, με το Μνημόνιο του 2010, καταργήθηκε η ισόβια σύνταξη και πλέον δεν αποδίδεται σε καμία άγαμη θυγατέρα. Ωστόσο, διατηρήθηκε για τις ήδη δικαιούχες που είχαν κατοχυρώσει συνταξιοδοτικό δικαίωμα, πριν από την ημερομηνία δημοσίευσης του νόμου, την 21η Ιουλίου 2010.


Το 2012, στο πλαίσιο ευρύτερων περικοπών σε χιλιάδες συνταξιούχους, επιβλήθηκαν περικοπές και στις ήδη συνταξιούχους άγαμες θυγατέρες. Συγκεκριμένα, ορίστηκε πλαφόν κύριας σύνταξης τα 720 ευρώ μηνιαίως και τέθηκαν εισοδηματικά κριτήρια με αποτέλεσμα για τις περισσότερες από τις άγαμες θυγατέρες, η σύνταξη αυτή να μειωθεί μηνιαίως κατά 250 με 500 ευρώ, ενώ υπήρχαν και περιπτώσεις όπου λόγω του ότι τα υπόλοιπα εισοδήματά τους ξεπερνούσαν ετησίως τα 8.640 ευρώ, έχασαν ολόκληρη τη σύνταξη.


Σύμφωνα με τις καταγγελίες, η διακοπή ή η περικοπή της σύνταξης έγινε με βάση τα εισοδήματα του 2011 (δηλώσεις 2012), τα οποία όμως ήταν σημαντικά μειωμένα το 2013 και γι'αυτό ακριβώς το λόγο, πλέον, εξετάζουν στην κυβέρνηση σενάρια αλλαγής των εισοδηματικών κριτηρίων, ώστε κάποιες από τις άγαμες θυγατέρες να λάβουν εκ νέου τη σύνταξή τους.


 
Πηγή: 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X