Αρχική / Παιδί / Πάλι έπαθε ωτίτιδα. Τι να κάνω;
Πάλι έπαθε ωτίτιδα. Τι να κάνω; thumbnail

Πάλι έπαθε ωτίτιδα. Τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗΗ κόρη μου είναι 5 χρονών και φέτος πήγε πρώτη φορά σχολείο. Από το Σεπτέμβρη έχει αρρωστήσει πολλές φορές, με πυρετό, καταρροή και ωτίτιδα. Κάθε φορά που αρρωσταίνει παθαίνει τελικά ωτίτιδα. Τι να κάνω, στο τέλος θα αποκτήσει μόνιμο πρόβλημα. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Πολλές φορές ένα κρυολόγημα κλείνει τον κύκλο του με οξύ πόνο στο αφτί! Οι ωτίτιδες είναι πολλές φορές το κατάλοιπο των λοιμώξεων του ανώτερου αναπνευστικού που κάνουν θραύση το χειμώνα.Κατ αρχάς όπως επισημαίνουν οι ειδικοί, θα πρέπει να ξεχωρίσουμε το είδος της ωτίτιδας, για να μπορέσουμε να την αντιμετωπίσουμε.


Εκκριτική ωτίτιδα 


Κάθε λοίμωξη του ανώτερου αναπνευστικού μπορεί να οδηγήσει σε μέση ωτίτιδα, που μπο­ρεί να είναι είτε εκκριτική είτε οξεία. Το στόμα και η μύτη επικοινωνούν με το αφτί μ’ένα σω­ληνάκι που ονομάζεται ευσταχιανή σάλπιγγα. Όταν όμως είμαστε “μπουκωμένοι” από κά­ποιο κρυολόγημα ή κάποια άλλη ίωση, το σω- ληνάκι αυτό κλείνει, με αποτέλεσμα οι εκκρίσεις του αφτιού να εγκλωβίζονται και να μην μπορούν να διοχετευτούν στη μύτη. Τότε το αφτί μας μαζεύει υγρό. Αυτή είναι η εκκριτική μέση ωτίτιδα. Σε αυτή την περίπτωση το αφτί είναι βουλωμένο -σαν να έχουμε τοποθετή­σει ένα βαμβάκι- και δεν ακούμε καλά. Επίσης είναι πιθανό να πονάμε.


Οξεία ωτίτιδα
Το υγρό που έχει μαζευτεί στο αφτί επιμολύ­νεται με μικρόβια και μαζεύει πύον. Σε αυτή την περίπτωση ο ασθενής παρουσιάζει έντονο πόνο και πυρετό.


Τι να κάνουμε


Στην αρχή θα προσπαθήσουμε ν’ αντιμετωπί­σουμε την εκκριτική ωτίτιδα χωρίς φάρμακα.
- Να φροντίσουμε να κρατάμε τη μύτη μας όσο το δυνατόν πιο καθαρή, για να είναι ανοιχτή η ευσταχιανή σάλπιγγα.
- Να πίνουμε πολλά υγρά και να μασάμε τσίχλα.
- Να αποφύγουμε να ταξιδέψουμε με αε­ροπλάνο, γιατί μπορεί στην προσγείωση να πονέσουμε πολύ.
- Αν το αφτί μας δεν «ξεβουλώσει», τότε θα πρέπει να πάρουμε αντιβίωση για να μην εξελιχτεί η πάθηση σε χρόνια ή οδηγηθούμε σε οξεία μέση ωτίτιδα.
Εάν παρ’ όλα αυτά πάθουμε οξεία ωτίτιδα, θα πρέπει:
- Να πάρουμε υποχρεωτικά αντιβίωση, γιατί η περιοχή έχει μολυνθεί με μικρό­βια, τα οποία δεν μπορούν ν’ αντιμετωπι­στούν αλλιώς.
- Να πάρου­με κάποιο αντιπυρετικό μέχρι να μας δει ο γιατρός, για να πέσει ο πυρετός και να μειωθεί ο πόνος.
- Δεν θα πρέπει όμως να ρίξουμε σταγό­νες στο αφτί ή οτιδήποτε άλλο πριν μας δει ο γιατρός.Πώς θα τις αποφύγουμε


Το πιο σημαντικό είναι να φροντίζουμε σωστά τη μύτη μας. Όσο περισσότερο καιρό μένει μπουκωμένη, τόσο πιο πιθανό είναι το αφτί μας να μαζέψει υγρό ή πύον. Γι' αυτό κατά τη διάρκεια του κρυολογή­ματος θα πρέπει να χρησιμοποι­ούμε φυσιολογικό ορό για να κα­θαρίζουμε τη μύτη και αποσυμφορητικά. Βέβαια τα φάρμακα αυτά δεν μπορούμε να τα χρησιμοποιούμε πάνω από κάποιες ημέρες. Αν το «μπούκωμα» λοιπόν επιμένει, θα πρέπει να επισκεφθούμε το γιατρό.


 


Φυσικές λύσεις


Μπορούν να βοηθήσουν αιθέρια έλαια όπως το θυμάρι, ο ευκάλυπτος, η μέντα και η λουίζα. Αυτά μπορούμε να τα πάρουμε είτε εισπνεόμενα είτε από το στόμα, και βοηθούν όχι μόνο ν’ απαλλαγούμε από το μπούκωμα, αλλά μπορούν και να σκοτώσουν τους ιούς και τα μικρόβια. 
Υπάρχουν επίσης και κάποια αντιμικροβιακά φυτά που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύ­στημα και καταπολεμούν τα μικρόβια. Αυτά είναι: η εχινάτσεα, ο υπέρικος, ο σαμπούκος κ.α.*Προσοχή. Δεν θα πρέπει σε καμία πε­ρίπτωση να χρησιμοποιήσουμε τα αιθέρια έλαια ή τα βότανα χωρίς συνταγή του γιατρού.


Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X