Αρχική / Ψυχολογία / Αυτογνωσία / Αν κάνω πλαστική θα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;
Αν κάνω πλαστική θα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;  thumbnail

Αν κάνω πλαστική θα έχω μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση;

Είναι γεγονός ότι ζούμε σε μια εποχή όπου δίνεται ιδιαίτερη σημασία στην εξωτερική εμφάνιση. Πολλές φορές, υπάρχει η τάση να συνδέεται η «ωραία» εμφάνιση με την επιτυχία τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Ωστόσο τα κριτήρια για μια «ωραία» και «καλή» εμφάνιση καθορίζονται περισσότερο από υποκειμενικούς παρά από αντικειμενικούς παράγοντες. Από μικρή ηλικία με αποκορύφωμα την αναπτυξιακή φάση της εφηβείας, διαμορφώνουμε την αυτοεικόνα μας, δηλαδή την άποψη που έχουμε για τον εαυτό μας. Η αυτοεικόνα αποτελεί την σπουδαιότερη πτυχή της προσωπικότητάς μας και διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην ψυχοσύνθεσή μας. Η αυτοεικόνα μας διαμορφώνεται συνήθως όταν συγκρίνουμε τον εαυτό μας με τους άλλους ή όταν προσπαθούμε να μοιάσουμε σε κάποιον τον οποίο συνήθως θαυμάζουμε. Μέσα από τις σχέσεις μας με τα σημαντικά άλλα πρόσωπα της ζωής μας (π.χ. οικογένεια, φίλοι), παίρνουμε πληροφορίες και ανατροφοδότηση για τη συμπεριφορά μας, για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι και τι προσδοκίες έχουν από εμάς.


Γράφει η ψυχολόγος, Μαριάννα Μιχαλάκη


 Η αυτοεικόνα συνδέεται με την αυτοεκτίμηση, δηλαδή την αξία που δίνουμε εμείς στον εαυτό μας σε συνδυασμό με την άποψη που έχουν οι άλλοι για εμάς. Καθένας από εμάς, έχει διαμορφώσει μια εικόνα για τον εαυτό του και για τον τρόπο που τον αντιμετωπίζουν οι σημαντικοί άλλοι άνθρωποι γύρω του τόσο σε προσωπικό όσο και σε επαγγελματικό επίπεδο. Άτομα με υψηλή αυτοεκτίμηση που είναι ευχαριστημένα και συμφιλιωμένα με τον εαυτό τους δηλαδή με την εμφάνισή τους, τη συμπεριφορά τους, την προσωπικότητά τους, είναι πολύ πιθανό να έχουν υψηλή αυτοπεποίθηση. Αντιθέτως, άτομα με χαμηλή αυτοεκτίμηση δείχνουν να μην έχουν ισχυρή αυτοπεποίθηση,  γεγονός που μπορεί να τους δημιουργήσει δυσκολίες τόσο στις επαγγελματικές όσο και στις προσωπικές τους σχέσεις.


Πολλοί άνθρωποι και ιδιαίτερα γυναίκες, καταφεύγουν ολοένα και πιο συχνά στις πλαστικές επεμβάσεις για να βελτιώσουν σημεία της εμφάνισής τους και να αισθανθούν καλύτερα με την εικόνα τους.  Από τη μια πλευρά, υπάρχουν περιπτώσεις ατόμων που προβαίνουν σε τέτοιου είδους επεμβάσεις μετά από τραυματισμούς, εγκαύματα, ατυχήματα ή εγγενείς ανωμαλίες (επανορθωτική πλαστική χειρουργική). Από την άλλη πλευρά, υπάρχει και μια σημαντική μερίδα ατόμων που δεν αντιμετωπίζουν κάποιο σοβαρό πρόβλημα που να χρήζει επέμβασης αλλά επιθυμούν να κάνουν πλαστικές επεμβάσεις για αισθητικούς λόγους (αισθητική πλαστική χειρουργική). Και στις δύο περιπτώσεις, είναι γεγονός ότι η πλαστική χειρουργική μπορεί να ενθαρρύνει και να ενισχύσει μια θετική εικόνα του ατόμου για τον εαυτό του. Ακόμα και μια μικρή αλλαγή στην εξωτερική εμφάνιση του ατόμου μπορεί να προκαλέσει σημαντική αλλαγή στην ψυχολογία του, αυξάνοντας την αυτοπεποίθησή του. Ωστόσο, τίθενται δύο πολύ βασικά ερωτήματα: Μια πλαστική επέμβαση είναι αρκετή για να βελτιώσει την αυτοεκτίμηση του ατόμου; Μια πλαστική επέμβαση είναι αρκετή για να αλλάξει άρδην ο τρόπος που βλέπει το άτομο τον εαυτό του;


Πριν από την πραγματοποίηση οποιασδήποτε πλαστικής επέμβασης είναι βασικό το άτομο να ξεκαθαρίσει στον εαυτό του με ειλικρίνεια τους λόγους για τους οποίους προβαίνει στη συγκεκριμένη επέμβαση. Συνήθως, άτομα με ισχυρή αυτοπεποίθηση που θέλουν να βελτιώσουν ή να αλλάξουν συγκεκριμένα σημεία της εμφάνισής τους για τους ίδιους και όχι γιατί τους το ζήτησε κάποιος άλλος, συνήθως είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα της επέμβασης, συνεχίζουν να διατηρούν την ισχυρή εικόνα για τον εαυτό τους και δεν κάνουν υπερβολές.


Ωστόσο, υπάρχουν άτομα με μειωμένη αυτοεκτίμηση  τα οποία υποκειμενικά βλέπουν σημεία της εμφάνισής τους ως ατελή ή δύσμορφα. Συνήθως αυτά τα άτομα καταφεύγουν σε συχνές πλαστικές επεμβάσεις προκειμένου να αισθανθούν καλύτερα αλλά στην ουσία ποτέ δεν μένουν ευχαριστημένα με το αποτέλεσμα. Υπάρχουν και γυναίκες που «εθίζονται» στις πλαστικές επεμβάσεις και προβαίνουν σε υπερβολές. Σε αυτές τις περιπτώσεις, η αλλαγή στην εμφάνιση γίνεται αυτοσκοπός. Στο βωμό του να «αρέσουν» οι γυναίκες στους άλλους και να γίνουν αποδεκτές, καταφεύγουν σε συνεχείς και συχνές πλαστικές επεμβάσεις οι οποίες ωστόσο δεν βελτιώνουν την ψυχολογία τους. Μετά την επέμβαση, αυτές οι γυναίκες συνεχίζουν να αισθάνονται ατελείς εξωτερικά. Ακόμα κι όταν το αποτέλεσμα είναι αντικειμενικά επιτυχημένο, έχουν την τάση να αμφιβάλουν για το αποτέλεσμα και να συνεχίζουν με επανειλλημένα χειρουργεία. Αυτή η τάση του ανικανοποίητου υφίσταται λόγω της μειωμένης αυτοεκτίμησης, δηλαδή του υποκειμενικού τρόπου που οι ίδιες οι γυναίκες βλέπουν και αξιολογούν τον εαυτό τους.  Οι πλευρές αυτές του εαυτού διαμορφώνονται στην πρώιμη παιδική ηλικία και γι’ αυτό χρειάζεται κάποια μορφή ψυχοθεραπείας για να αντιμετωπιστούν ουσιαστικά.


Συμπερασματικά, είναι σημαντικό να τονίσουμε ότι τίποτα δεν είναι κακό ή επιβλαβές, αν γίνεται για τους σωστούς, για τον καθένα, λόγους. Γι’ αυτό είναι απαραίτητο, οι γυναίκες που επιθυμούν να προβούν σε πλαστική επέμβαση, να ξεκαθαρίσουν μέσα τους, τους λόγους για τους οποίους θέλουν να την κάνουν. Σε περιπτώσεις που:


- κάποιο άτομο από το περιβάλλον τους, τους ζητάει να κάνουν την αλλαγή και δεν αποτελεί δική τους επιθυμία η πλαστική επέμβαση


- αισθάνονται αμφιβολίες ή φόβο για την επέμβαση


-αισθάνονται συνεχώς ανικανοποίητες με την εμφάνισή τους, δεν τους αρέσει τίποτα πάνω τους


είναι αναγκαίο να επισκέπτονται κάποιο ειδικό ψυχολόγο-ψυχοθεραπευτή για να βελτιώσουν την αυτοεικόνα τους και να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν και αξιολογούν τον εαυτό τους (βελτίωση αυτοεκτίμησης). 


Γιατί είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι η οποιαδήποτε παρέμβαση-επέμβαση στην εμφάνισή μας μπορεί να βελτιώσει την ψυχολογία μας  αλλά  δεν μπορεί να αποτελέσει λύση στην χαμηλή αυτοεκτίμησή μας ούτε μπορεί να καθορίσει τον τρόπο που αισθανόμαστε για τον εαυτό μας και για το πώς μας βλέπουν οι άλλοι.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X