Αρχική / Ψυχολογία / Φοβίες / Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε τις εμμονές και τις φοβίες μας;
Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε τις εμμονές και τις φοβίες μας;  thumbnail

Υπάρχει τρόπος να ξεπεράσουμε τις εμμονές και τις φοβίες μας;

Αναγνώστριά μας ρωτά.


Γεια σας. Θα ήθελα να μοιραστώ το πρόβλημα μου μαζί σας και θα παρακαλούσα να με καθοδηγήσετε ώστε να καταφέρω να ξεκινήσω απο κάπου. Ζω με τη μητέρα μου που είναι 63 χρονών. Μέσα απο διάφορα προβλήματα που πέρασε στη ζωή της έχει αποκτήσει κάποιες εμμονές και φοβίες. Είναι ευδιάκριτο οτι έχει ψυχολογικά προβλήματα και πολλές φορές μου είναι ακατόρθωτο να συνεννοηθώ μαζί της. Δε δέχεται πως έχει πρόβλημαμε αποτέλεσμα να μη μπορώ να επισκεφθώ μαζί της κάποιο ειδικό γιατρό. Τι μπορώ να κάνω σε αυτή τη περίπτωση; Πώς θα τα καταφέρω να τη βοηθήσω;Μου φαίνονται όλα βουνό και απελπίζομαι.Θα το εκτιμούσα ιδιαίτερα εαν με τη βοήθειά σας κατάφερνα να ξεκινήσω έστω απο κάπου.


Απευθύναμε το ερώτημά σας στον ψυχολόγο- ομαδικό θεραπευτή Δημήτρη Κατσαρό. 


Δημήτρης Κατσαρός


Αγαπητή αναγνώστρια:

 

Είναι κατανοητή και σαφής η ανησυχία σας.

Πολλές φορές οι άνθρωποι που υπομένουν διάφορες καταστάσεις στη ζωή τους αναπτύσσουν άμυνες όπως αυτές που περιγράφετε για τη μητέρα σας.

Το να ξεπεράσει κάποιος τους φόβους του σημαίνει να επαναδιαπραγματευτεί τις καταστάσεις που είναι φοβογόνες και αυτό στην τρίτη ηλικία μοιάζει όχι ακατόρθωτο αλλά αρκετά δύσκολο. Είναι δείγμα αγάπης εκ μέρους σας να τη βοηθήσετε σε κάτι τέτοιο αλλά καλό είναι και για σας να έχετε ένα πλάνο ώστε οι προσδοκίες σας να μη ξεπερνάν τις δυνατότητες βελτίωσης. Αυτό θα είναι παρήγορο και για σας που δε θα στεναχωριέστε άδικα και για εκείνη που δε θα νιώσει τη σοβαρή ματαίωση για ένα ενδεχόμενο κόπο χωρίς αντίκρυσμα. Τις φορές που νιώθετε πως δεν υπάρχει συνεννόηση αφήστε την κουβέντα μαζί της. Πάρτε ένα time-out κάνοντας κάτι άσχετο. Καλό είναι για αρχή να επισκεφτείτε εσείς κάποιον ειδικό ψυχολόγο να συζητήσετε την ανησυχία σας και στη συνέχεια αφού εσείς η ίδια αποσυμφορηθείτε από τον θυμό σας για την κατάσταση ίσως αλλάξει η σχέση που έχετε μαζί της και μπορέσετε να την 'ξεκλειδώσετε' ως προς την άρνησή της στο πρόβλημα. Θα είμαστε εδώ αν χρειάζεστε για να διαβάσουμε τη συνέχεια στο ζήτημά σας όπως και να'χει.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X