Αρχική / Ψυχολογία / Διατροφικές διαταραχές / Γιατί οι σημερινοί άνδρες έχουν εμμονή με το σώμα τους;
Γιατί οι σημερινοί άνδρες έχουν εμμονή με το σώμα τους;  thumbnail

Γιατί οι σημερινοί άνδρες έχουν εμμονή με το σώμα τους;

Η Εικόνα Σώματος είναι η αντίληψη που έχει κανείς για το σώμα του, οι σκέψεις που κάνει και τα συναισθήματα που νιώθει σχετικά με αυτό. Η καλή εικόνα σώματος συνδέεται με την καλή αίσθηση εαυτού, με την υψηλή αυτοπεποίθηση και τη γενικότερη αίσθηση του «είμαι καλά». Από την άλλη, η κακή εικόνα σώματος συνδέεται με χαμηλή αυτοπεποίθηση, συχνές δίαιτες και διατροφικούς περιορισμούς και μια γενική αίσθηση ανικανοποίητου με τον εαυτό και τη ζωή.


Γράφει η Δρ Μαργαρίτα-Αγγελική Σχινά


Κλινική Ψυχολόγος, Επιστημονική Υπεύθυνη ΚΕΑΔΔ – Κέντρο Εκπαίδευσης & Αντιμετώπισης Διατροφικών ΔιαταραχώνΗ ενασχόληση με την εικόνα σώματος θεωρείται παραδοσιακά «γυναικείο» θέμα και συνδέεται με την αντίληψη ότι οι άντρες, γενικά, δεν ασχολούνται – και ίσως «δε θα έπρεπε» να ασχολούνται με την εικόνα τους. Ωστόσο, ερευνητικά δεδομένα των τελευταίων χρόνων δείχνουν ότι υπάρχει αξιοσημείωτη τάση και στους άνδρες να αφιερώνουν χρόνο και ενέργεια στο πώς δείχνουν.  Σχετικά με τον άνδρα του σύγχρονου δυτικού κόσμου, μάλιστα, γίνονται αναφορές για έναν στους τρεις, ακόμα και για έναν στους  δύο, να δηλώνει μη ικανοποιημένος με το σώμα του σε κάποιο βαθμό. Επίσης, φαίνεται πως αυξάνεται και το ποσοστό των ανδρών που δηλώνουν ότι είναι σε κάποιου είδους δίαιτα, ενώ το βάρος τους είναι στα φυσιολογικά όρια.


Σε αντίθεση με τις γυναίκες, οι άνδρες δεν ενδιαφέρονται τόσο για το πόσο λεπτοί δείχνουν, όσο για το πόσο μυώδες και σφιχτοδεμένο φαίνεται το σώμα.  Οι απαιτήσεις που ενισχύονται από τα media για έντονη μυϊκή ανάπτυξη ωθούν κάποιους σε υπερβολές στη γυμναστική και την κατανάλωση χημικών ουσιών, όπως τα στεροειδή. Η αίσθηση ότι κανείς  θα κριθεί  αρνητικά από την εμφάνισή του οδηγεί κάποιους άντρες σε περιστασιακές στερητικές δίαιτες που εξαντλούν τον οργανισμό και διαιωνίζουν την αρχικά κακή διάθεση και τη χαμηλή αυτοπεποίθηση. Επίσης, τα τελευταία χρόνια παρατηρείται αύξηση σε περιπτώσεις νεαρών ανδρών που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές, αλλά και από Νευρική Ανορεξία, μία σοβαρή ασθένεια που ξεκινά με τον «πόλεμο» εναντίον του λίπους στο σώμα και φτάνει έως την πλήρη κατάρρευση ή ακόμα και το θάνατο του πάσχοντος.


Κάποιοι από τους παράγοντες που καλλιεργούν την κακή εικόνα σώματος ελλοχεύουν στο ίδιο το κοινωνικό μας περιβάλλον: συχνά υπογραμμίζεται η ανάγκη μείωσης των λιπαρών στη διατροφή μας, χωρίς να γίνεται ταυτόχρονα ενημέρωση για το ότι καλά επίπεδα λίπους στο σώμα σημαίνουν καλή υγεία.  Η έλλειψη αυτή οδηγεί κάποιους  στην εσφαλμένη εντύπωση ότι το λίπος είναι κάτι που πρέπει οπωσδήποτε και πάντα να αποφεύγεται στις τροφές και να εξαλειφθεί από το σώμα. Παράλληλα, τα κοινωνικά πρότυπα που παρουσιάζονται από τα media αναφορικά με τους άντρες είναι συχνά άτομα εξαιρετικά μυώδη και καλογραμωμμένα που δείχνουν με υπερηφάνεια πόσο κοπιαστικά «έχτισαν»  αυτή την εικόνα. Πολλοί άνδρες είναι πιθανό να έχουν βιώσει από την παιδική ή και την εφηβική τους ηλικία πειράγματα και προσβολές για το πόσο παχιοί, λεπτοί ή μικροκαμωμένοι έδειχναν, εικόνα που στην κουλτούρα μας θεωρείται γενικά απευκταία καθώς συνδέεται με  αδυναμία και μειωμένο ανδρισμό. Η πίεση των συνομηλίκων να δείχνει κανείς γραμμωμένος και δυνατός σε συνδυασμό με την εξιδανίκευση τέτοιων εικόνων από το χώρο του αθλητισμού και του θεάματος είναι έντονη στην καθημερινότητα ενός άνδρα.


Για να βελτιώσει την εικόνα σώματός του ένας άνδρας είναι σημαντικό να ενημερωθεί σωστά για το τι σημαίνει υγιές σώμα και να αρχίσει να επενδύει στην ουσιαστική υγεία και όχι την εμφάνιση. Είναι καλό να γυμνάζεται τακτικά, ρωτώντας εξειδικευμένους επιστήμονες για τη διάρκεια και το είδος της άσκησής του. Πρέπει να φροντίζει με σεβασμό το σώμα του, πράγμα που σημαίνει ότι θα πρέπει να φροντίζει για σωστή και ισορροπημένη διατροφή, αλλά και να αποφεύγει οποιαδήποτε χημικά σκευάσματα για αύξηση επιδόσεων και μυϊκής ανάπτυξης. Εάν νιώθει ότι εμπειρίες από το παρελθόν τον βαραίνουν στην ίδια του τη σχέση με το σώμα του, είναι καλό να απευθυνθεί σε εξειδικευμένους επαγγελματίες υγείας που θα τον βοηθήσουν να επανακτήσει καλές προσωπικές ισορροπίες και να ενσωματώσει παλιές εμπειρίες στην τωρινή του ταυτότητα. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X