Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Βλεφαρόπτωση. Όλα όσα μπορεί να κρύβει.
Βλεφαρόπτωση. Όλα όσα μπορεί να κρύβει. thumbnail

Βλεφαρόπτωση. Όλα όσα μπορεί να κρύβει.

 


EΡΩΤΗΣΗ  ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ


Είμαι 42χρονών και τον τελευταίο καιρό έχω προσέξει ότι έχουν βαρύνει τα βλέφαρά μου. Μία φίλη μου είπε ότι έχω βλεφαρόπτωση. Τι μπορεί να συμβαίνει; Τι πρέπει να κάνω;


 


ΑΠΑΝΤΗΣΗ


Η πτώση των βλεφάρων μπορεί να φαίνεται ότι είναι μια κατάσταση που αφορά αποκλειστικά στα μάτια, όμως η αλήθεια βρίσκεται αλλού, όπως επισημαίνουν οι ειδικοί.

Οταν  πάσχει ο ανελκτήρας μυς, ο μυς δηλαδή που σηκώνει το βλέ­φαρο, μπορεί να εκδηλωθεί βλεφαρόπτωση μόνο στο ένα ή και στα δύο μάτια. Τα αίτια ωστόσο που οδηγούν σε αυτήν μπορεί να αφορούν όλο το σώμα.
Μια από τις βασικές αιτίες βλεφαρόπτωσης είναι η μυασθένεια, κατά την οποία οι μυες κουράζονται πολύ εύκολα. Η πάθηση μπορεί να περιορίζεται στα βλέφαρα, μπο­ρεί όμως να εμφανιστεί και σε άλλους μυς, οπως στο υπόλοιπο μάτι ή και σε άλ­λα μέρη του σώματος.
Η βλεφαρόπτωση εξαιτίας της μυασθένειας μπορεί να επιδεινώνεται όσο προχωράει η μέρα, αφού ο μυς κουράζεται περισσότερο, και να σταματά αν ξεκουρά­σουμε τα μάτια μας. Η μυασθένεια θεωρεί­ται αυτοάνοσο νόσημα, οφείλεται δηλαδή σε αντισώματα που παράγει ο οργανισμός εναντίον του εαυτού του. Αυτή η παραγωγή ξεκινά από τον θύμο αδένα, ο οποίος μετά την εφηβεία ατροφεί. Αν για οποιονδήποτε λόγο μετά την ενηλικίωση ενεργοποιηθεί ξανά, μπορεί να παράγει αντισώματα που προκαλούν αυτά τα συμπτώματα. Ωστόσο τα συμπτώματα μπορεί να οφείλονται και σε πιο απλές αιτίες όπως η λήψη ορισμένων φαρμάκων.

Η βλεφαρόπτωση όταν συνοδεύεται από σμίκρυνση της κόρης του ματιού και ενόφθαλμο ("βούλιαγμα» των ματιών προς τα μέσα) υποδηλώνει την ύπαρξη συνδρόμου Ηοrner. Αυτό μπορεί να οφείλεται στην ύπαρξη όγκου στην κορυφή του πνεύμονα ή κάποιου εγκεφαλικού προ­βλήματος, το οποίο πιέζει ένα συγκεκρι­μένο πυρήνα σε μια περιοχή του εγκεφά­λου που λέγεται προμήκης, προκαλώντας τα παραπάνω συμπτώματα. Η βλεφαρόπτωση μπορεί επίσης να οφείλεται σε διαβήτη, καθώς η πάθηση προκαλεί νευροπάθειες, ενώ μπορεί να φράξει και κάποιο αγγείο προκαλώντας μικρά εγκεφαλικά επεισόδια που μπορεί επίσης να οδηγήσουν σε βλε­φαρόπτωση. Τέλος μπορεί να είναι απο­τέλεσμα κάποιας λοίμωξης ή ψύξης ή τοπι­κών αιτίων όπως αιμορραγίες, όγκοι κ.λπ.

Η επίσκεψη στον νευρολόγο σε κάθε περίπτωση είναι απαραίτητη προκειμένου να γίνουν περαιτέρω εξετάσεις. Στην περίπτωση της μυοπάθειας μπορεί να συστηθεί φαρμακευτική ή χειρουργική αντιμετώπιση. 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X