Αρχική / Παιδί / Το μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι να κάνω;
Το μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι να κάνω; thumbnail

Το μωρό μου έχει ατοπική δερματίτιδα. Τι να κάνω;

ΕΡΩΤΗΣΗ ΑΝΑΓΝΩΣΤΗ

Το μωρό μου είναι 9 μηνών και τις τελευταίες ημέρες κοκκινίζουν τα γόνατά του. Ο παιδίατρος που το παρακολουθεί λείπει εκτός Αθηνών, αλλά τηλεφωνικά μου είπε ότι μάλλον είναι ατοπική δερματίτιδα  και μου σύστησε να του βάζω μία κρέμα. Μπορείτε να μου δώσετε περισσότερες πληροφορίες;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Η ατοπική δερματίτις είναι μία πάθηση που ταλαιπωρεί κυρίως τα παι­διά. Είναι μία χρόνια υποτροπιάζουσα κνη­σμώδης δερματοπάθεια. Όπως επισημαίνουν οι ειδικοί εκδηλώνεται στο 90% των περιπτώσεων σε παιδιά κά­τω των 5 ετών, στο 60% κατά τη διάρκεια του 1ου χρόνου της ζωής και στο 20% των περιπτώσεων διαρκεί όλη την ενή­λικη ζωή. Είναι αρκετά συχνή νόσος και προσβάλλει περίπου το 2% -15,6% του παιδικού πληθυσμού ανάλογα με τη χώρα. Είναι συχνότερη σε χώρες με υ­ψηλό βιοτικό επίπεδο.

Προσβάλλει άτομα με γενετική προδιά­θεση για ατοπικά νοσήματα (αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτις, επιπεφυκίτις).  Η νόσος χαρακτηρίζεται από πε­ριόδους υφέσεων και εξάρσεων με έ­ντονο κνησμό, ερυθρότητα, οίδημα, α­πολέπιση, καθώς και φυσαλιδώδες ε­ξάνθημα.Στα βρέφη εντοπίζεται συχνότερα στο πρόσωπο, κυρίως στις παρειές. Επίσης είναι πιθανό να εμφανιστεί και στις καμπτικές επιφάνειες των αγκώνων και των γονάτων, ενώ μπορεί να επεκταθεί και σε άλλα σημεία του σώματος. Στα μεγαλύτερα παιδιά εντοπίζεται πιο συχνά στις καμπτικές επιφάνειες των άνω και των κάτω άκρων (αγκώνες, γόνατα). Το δέρμα παρουσιάζει εντονότατη ξη­ρότητα. η οποία συνοδεύεται από κνη­σμό συχνά βασανιστικό, που μπορεί να διαταράσσει τον ύπνο, την πρόσληψη τροφής και γενικότερα τη διάθεση του παιδιού.

Ο εντονότατος κνησμός συχνά οδηγεί σε επιμόλυνση του δέρματος (βακτηριδιακές λοιμώξεις κ.λπ.).

Συνήθεις εκλυτικοί παράγοντες είναι η εφίδρωση, η επαφή με μάλλινα ή συν­θετικά ρούχα, το κρύο, κάποιες τροφές (κυρίως σε βρέφη), καθώς και ψυχολο­γικοί παράγοντες.

Κύριος στόχος της θεραπείας είναι η σω­στή ενυδάτωση και λίπανση του ατοπικού (ξηρού) δέρματος ώστε να κατασταλεί ο κνησμός που οδηγεί σε εξάρσεις. 

 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X