Αρχική / Υγεία / Καρδιολογία / Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ για τους καρδιοπαθείς;
Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ για τους καρδιοπαθείς; thumbnail

Πόσο επικίνδυνο είναι το σεξ για τους καρδιοπαθείς;

 


Οι ειδικοί φαίνεται να έχουν καλά νέα σχετικά με τη σεξουαλική ζωή των καρδιοπαθών, από τη στιγμή που δηλώνουν ότι όποιος μπορεί να ανέβει δύο ορόφους σκάλες χωρίς πόνο στο στήθος και λαχάνιασμα, μπορεί να είναι σεξουαλικά ενεργός.


 


Το άρθρο επιμελήθηκε ο Θ. Παλλαντζάς, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, συνεργάτης του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.grΕίναι η πρώτη φορά που η αμερικανική καρδιολογική εταιρεία παρέχει επιστημονικά τεκμηριωμένες συστάσεις πάνω στο ζήτημα , αναφέροντας πως η σεξουαλική δραστηριότητα αυξάνει πολύ λίγο την πιθανότητα καρδιακής προσβολής, γεγονός που ισχύει για όλους και όχι μόνο για τα άτομα που πάσχουν από καρδιαγγειακό νόσημα.


Παρά τον αυξημένο  κίνδυνο  ενός καρδιοπαθούς να έχει μια δεύτερη καρδιακή προσβολή, δεν υπάρχουν στοιχεία που να τεκμηριώνουν ότι ο κίνδυνος των καρδιακών προσβολών που σχετίζονται με τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι αυξημένος σε σύγκριση  με τον αντίστοιχο κίνδυνο στους υγιής.


Στην πραγματικότητα πολλοί καρδιοπαθείς, ενώ ανεβαίνουν τις σκάλες χωρίς ενδοιασμούς, ανησυχούν ότι η σεξουαλική επαφή θα προκαλέσει ακόμα μία καρδιακή προσβολή, ίσως και αιφνίδιο θάνατο. Η αναφορά της εταιρείας περιλαμβάνει κατευθυντήριες οδηγίες αναφορικά με τη συζήτηση ιατρού-ασθενη σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ο ιατρός οφείλει να ξεκινήσει τη σχετική συζήτηση, γιατί φαίνεται πως οι ασθενείς έχουν ανάγκη τη συγκατάθεση  του ιατρού τους ώστε να είναι σεξουαλικά ενεργοί. Σε κάποιους ασθενείς μάλιστα μπορεί να συσταθούν πρώτα  ασκήσεις αποκατάστασης και ταυτόχρονη παρακολούθηση με στόχο την καρδιακή ενδυνάμωση και τη βελτίωση της φυσικής κατάστασης. Σύμφωνα όμως με την καρδιολογική εταιρεία, οι περισσότεροι ασθενείς μπορούν τελικά να ξεκινήσουν τη σεξουαλική δραστηριότητα με την άδεια του ιατρού τους.


 Σύμφωνα με πρόσφατα ευρήματα, οι άνδρες που βρέθηκαν να έχουν τον πιο αυξημένο κίνδυνο αιφνίδιου θανάτου σχετιζόμενου με τη σεξουαλική πράξη , ήταν οι παντρεμένοι άνδρες που είχαν εξωσυζυγικούς δεσμούς με συχνά νεότερες γυναίκες, σε μη συνηθισμένες συνθήκες. Οι παραπάνω καταστάσεις  συχνά αυξάνουν το στρες και κατ’ επέκταση τον κίνδυνο.


Οι ειδικοί λοιπόν υποστηρίζουν πως το σεξ είναι ασφαλές ακόμα και μια εβδομάδα μετά το επεισόδιο εάν ο ασθενής  μπορεί να ανέβει σκαλιά χωρίς δυσφορία.  Παράλληλα επισημαίνουν πως τα φάρμακα για την αντιμετώπιση της στυτικής δυσλειτουργίας είναι σε γενικές γραμμές ασφαλή για τους άνδρες με σταθεροποιημένη καρδιακή νόσο.


Ο κίνδυνος καρδιακής προσβολής κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα είναι δύο με τρεις φορές υψηλότερος από αυτόν κατά την κατάσταση ηρεμίας. Η αύξηση αυτή του κινδύνου όμως κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα, είναι πολύ μικρή σε σχέση με το συνολικό κίνδυνο ενός ατόμου να πάθει καρδιακή προσβολή. Η σεξουαλική δραστηριότητα εκτιμάται μάλιστα πως συνιστά την αιτία λιγότερου από το 1% του συνόλου των καρδιακών προσβολών .


Για τους ασθενές που έχουν επιβιώσει από μια καρδιακή προσβολή ο μέσος κίνδυνος αιφνίδιου θανάτου ή δεύτερης καρδιακής προσβολής είναι 10 ανά 1 εκατομμύριο ανά μία ώρα. Ο κίνδυνος γίνεται 20-30 ανά 1 εκατομμύριο για κάθε ώρα σεξουαλικής δραστηριότητας. Οι άνθρωποι χωρίς ιστορικό καρδιαγγειακού νοσήματος έχουν μικρότερο συνολικό κίνδυνο  εμφάνισης καρδιακής προσβολής αλλά ίδια πιθανότητα να πάθουν καρδιακή προσβολή σχετιζόμενη με τη σεξουαλική δραστηριότητα.


Οι ειδικοί επισημαίνουν πως η καθοδήγηση , η υποστήριξη και η συμβουλευτική σχετικά με τη σεξουαλική δραστηριότητα και υγεία έχουν μεγάλη σημασία για τους ασθενείς αυτούς, άλλα και για τους συντρόφους τους οι οποίοι είναι επίσης πολύ ανήσυχοι για την επανέναρξη της σεξουαλικής τους δραστηριότητας. Παράλληλα, είναι καθησυχαστικοί και τονίζουν ότι μια καρδιακή προσβολή δε σημαίνει το τέλος της σεξουαλικής ζωής. Υποστηρίζουν μάλιστα, ότι η επιστροφή στη σεξουαλική δραστηριότητα με τις απαραίτητες προφυλάξεις, συμβάλει στο πολύ σημαντικό, συναισθηματικό κομμάτι της διαδικασίας αποκατάστασης.


 


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X