Αρχική / Διατροφή / Food therapy / Διατροφή πλούσια σε ζωικά προιόντα κάνει το ίδιο κακό με το κάπνισμα
Διατροφή πλούσια σε ζωικά προιόντα κάνει το ίδιο κακό με το κάπνισμα thumbnail

Διατροφή πλούσια σε ζωικά προιόντα κάνει το ίδιο κακό με το κάπνισμα

Όσο κακό κάνει το κάπνισμα ενός πακέτου τσιγάρων την ημέρα άλλο τόσο κακό κάνει και η  πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή. Όπως τονίζουν  επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο της Νότιας Καλιφόρνιας (USC), οι μεσήλικες που καταναλώνουν πολλές πρωτείνες από ζωικής προέλευσης τρόφιμα έχουν τετραπλάσιες πιθανότητες να πάθουν  καρκίνο σε σύγκριση με όσους ακολουθούν μία διατροφή φτωχή σε  ζωικές πρωτεΐνες.


Στη μελέτη, η οποία δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση «Cell Metabolism»,  συμμετείχαν 6.318 εθελοντές οι οποίοι είχαν ηλικία 50 έως 65 ετών κατά την έναρξή της. Οι ερευνητές παρακολούθησαν επί 18 χρόνια την πορεία της υγείας τους και όπως διαπίστωσαν, όσοι έτρωγαν συχνά κρέας, αλλαντικά και γαλακτοκομικά προϊόντα, είχαν τετραπλάσιες πιθανότητες να πεθάνουν τελικά από καρκίνο σε σύγκριση με όσους δεν έτρωγαν πολλές ζωικές πρωτεΐνες.  Η αύξηση αυτή είναι εφάμιλλη με εκείνη που παρατηρείται στους μανιώδεις καπνιστές.


Εκτός όμως από καρκίνο οι μεσήλικες λάτρεις των ζωικών πρωτεινών είχαν και 74% περισσότερες πιθανότητες να πεθάνουν από καρδιοπάθεια.


Το παράδοξο είναι ότι  το συμπέρασμα αυτό  δεν ίσχυε για τους ηλικιωμένους, καθώς  σε αυτούς η προτίμηση στις ζωικές πρωτεΐνες φάνηκε να δρα προστατευτικά έναντι του καρκίνου.


Σύμφωνα όμως με τους ερευνητές  τόσο οι μεσήλικες όσο και οι ηλικιωμένοι που υπερκατανάλωναν πρωτεΐνες είχαν πενταπλάσιο κίνδυνο να πεθάνουν  από σακχαρώδη διαβήτη.


Οι συσχετίσεις αυτές αποδίδονται στην αυξητική ορμόνη,  IGF-I,  η οποία ρυθμίζεται από τις πρωτεΐνες και σχετίζεται με αυξημένη επιρρέπεια στον καρκίνο.


Όσοι  εθελοντές άλλαξαν τη διατροφή τους  και ακολούθησαν  ένα διαιτολόγιο φτωχό σε  πρωτεΐνες, μείωσαν κατά 21% τον κίνδυνο καρκίνου.


Ως «πλούσια σε πρωτεΐνες διατροφή» ορίσθηκε αυτή στην οποία τουλάχιστον  το 20% των ημερήσιων θερμίδων προέρχεται από πρωτεΐνες, με τις ζωικές να αποτελούν τα δύο τρίτα των ημερήσιων πρωτεϊνών. Το ιδανικό είναι οι πρωτείνες να αποτελούν  μέχρι το 10% των ημερήσιων θερμίδων.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X