Κούδας: Χαίρεσαι να βλέπεις τον φετινό Παναθηναϊκό

Με κολακευτικά σχόλια μίλησε ο Γιώργος Κούδας για τον Γιάννη Αναστασίου και την εικόνα που βγάζει ο φετινός Παναθηναϊκός. Τι είπε ο παλαίμαχος του ΠΑΟΚ για τις τελευταίες εξελίξεις στον Δικέφαλο.Αναλυτικά η συνέντευξη στον ραδιοφωνικό σταθμό Focus

Σχετικά με τα όσα συνέβησαν στο Καραϊσκάκης και δεν αφορούσαν το αγωνιστικό:
«Στη χώρα μας έχουν καταργηθεί τα αυτονόητα. Στα χρόνια μας κάθε Κυριακή στο γήπεδο ήταν γιορτή. Θυμάμαι όταν ακόμη αγωνιζόμουν στη δεύτερη ομάδα, ο κόσμος ερχόταν από πολύ νωρίς να δει πρώτα εμάς, πριν τη μεγάλη ομάδα. Όταν τελειώναμε, φορούσαμε εκείνες τις μπλούζες με χορηγό το "Ούζο 12" και κυνηγούσαμε τις μπάλες, όπως κάνουν τα ball-boy σήμερα. Όλα είναι θέμα παιδείας. Το λέω και το ξαναλέω από τη μέρα που σταμάτησα το ποδόσφαιρο, έχοντας καταντήσει γραφικός. Είναι μια καραμέλα που έχει λιώσει από το πιπίλισμα. Αν δεν καταφέρεις να δώσεις παιδεία στα παιδιά από μικρά, δε θα μπορέσουμε να πάμε μπροστά τη χώρα, αλλά και το ποδόσφαιρό της».

Σχετικά με τον αγώνα και την έκπληξη που προκάλεσε το τελικό σκορ υπέρ του Παναθηναϊκού:
«Γίνεται φοβερή δουλειά από τον Αναστασίου στον Παναθηναϊκό, εδώ και 8-9 μήνες. Έψαξε και βρήκε το καλοκαίρι ποδοσφαιριστές που ταιριάζουν απόλυτα στη φιλοσοφία του, δείγμα του ότι κινήθηκε πάνω σε ένα συγκεκριμένο πλάνο. Δουλεύει καθημερινά, κάτι που φαίνεται μέσα στο γήπεδο. Το φετινό Παναθηναϊκό τον χαίρεσαι, άσχετα αν σε πολλούς αγώνες δεν κατάφερε να κερδίσει».

Σχετικά με το αν θεωρεί ότι 8-9 μήνες ήταν αρκετοί και για το Στέφενς:
«Εννοείται πως ήταν αρκετοί, τουλάχιστον για να προσδώσει 2-3 στοιχεία στο παιχνίδι του ΠΑΟΚ. Όταν όμως δεν υπάρχει πειθαρχεία είναι επόμενο να μη βγαίνει τίποτα και εντός αγωνιστικού χώρου. Δεν κατάφερε να επιβληθεί, παλινδρομούσε σε ορισμένα θέματα, έδειχνε να μη σέβεται τους παίκτες του, σα να μην έβλεπε τι γινόταν στις προπονήσεις. Αποκορύφωμα αποτέλεσε η αναμέτρηση με τη Μπενφίκα, όπου έριξε στη μάχη ένα βαρύ Νίνη, ενώ άφησε απροστάτευτο το Λίνο, χρησιμοποιώντας από την πλευρά του τον Ολίσε, που δε βοηθούσε αρκετά. Αντιμετώπισε πολύ παθητικά τη Μπενφίκα, ενώ έπρεπε, τουλάχιστον στην Τούμπα, να παίξει το παιχνίδι του».

Σχετικά με το λόγο που απέτυχε ένας άνθρωπος με τόσες περγαμηνές:
«Αυτό δε μπορώ να το γνωρίζω σίγουρα. Αυτό που ξέρω είναι ότι κάθε ποδοσφαιριστής οφείλει να προσαρμόζεται στις απαιτήσεις κάθε προπονητή. Δε γίνεται όμως και ο προπονητής να στερεί κάποια πράγματα από τους ποδοσφαιριστές του. Εγώ, ας πούμε, σεβόμουν απεριόριστα κάθε μου προπονητή. Κανείς όμως δε μπορούσε να μου στερήσει να κάνω μέσα στο γήπεδο το κάτι παραπάνω, από τη στιγμή φυσικά που ήξερα πως θα το κάνω σωστά. Δε μπορούσε κανείς να μου στερήσει την ευκαιρία να δείξω το ταλέντο μου. Κάθε προπονητής οφείλει να αφήσει τον ποδοσφαιριστή να βγάλει την προσωπικότητά του μέσα στο γήπεδο. Ο ένας οφείλει να βοηθά τον άλλον, καθώς πρέπει να είναι αμφίδρομη η σχέση παίκτη-προπονητή. Επίσης στις δύσκολες στιγμές, θα πρέπει να υπάρχει κάποιος εκεί στον πάγκο που θα παροτρύνει τους ποδοσφαιριστής του να "ορμήσουν" κατά του αντιπάλου, να τον "πιάσουν από το λαρύγγι" όπως λέμε. Στοιχεία βασικά που έλειψαν από τον ΠΑΟΚ επί Στέφενς».

Σχετικά με το αν το "διαζύγιο" ήρθε σε ένα πολύ κρίσιμο σημείο:
«Αυτό είναι κάτι που θα φανεί στην πορεία. Αυτό που πρέπει να γίνει σίγουρα από τους υπεύθυνους, είναι να υπάρχει σιγουριά ότι ο επόμενος θα αποδώσει πολύ καλύτερα. Η ψυχολογία είναι το παν ώστε οι ποδοσφαιριστές να ξυπνήσουν ενόψει της δύσκολης συνέχειας. Θυμάμαι ότι ο δικός μου προπονητής πριν την αναμέτρηση με τον Άγιαξ, με έπιασε και μου είπε χαρακτηριστικά ότι είμαι καλύτερος από τον Κρόιφ. Κοιτάχτηκα στον καθρέφτη και λέω "είναι δυνατόν"; Κάτι τέτοια "τρικ" είναι που εξιτάρουν τους ποδοσφαιριστές. Φυσικά θα πρέπει να σε γουστάρουν και οι παίκτες, ώστε να τους μεταδώσεις την ανάλογη ψυχολογία. Παίζαμε με τη Μίλαν, με τη Μπαρτσελόνα, με τη Λυών και τους δίναμε να καταλάβουν ότι έρχονται να παίξουν στην Τούμπα. Δυστυχώς αυτό σήμερα έχει εξαλειφθεί και από τη ψυχολογία των παικτών και των προπονητών».

Σχετικά με την ανακοίνωση των συνδέσμων κατά της διοίκησης:
«Θεωρώ πως στη διοίκηση δεν είναι άνθρωποι που δε θέλουν να βοηθήσουν. Απλά θεωρώ πως δεν του κάθονται τα πράγματα, τους στράβωσαν και 2-3 καταστάσεις λόγω λανθασμένου προγραμματισμού».

Σχετικά με τις δηλώσεις Σαββίδη για πρωτάθλημα και το -19 που έχει διαμορφωθεί:
«Στα λόγια είναι όλα εύκολα. Το πρωτάθλημα δεν είναι ανταγωνιστικό, καθώς για να μπορέσεις να διεκδικήσεις τίτλους θα πρέπει να έχεις ανάλογο υλικό, ανάλογο προπονητή και κατάλληλη υποδομή. Δεν αρκούν μόνο τα λεφτά για να βάλεις τέτοιους στόχους. Τα σκαλοπάτια πρέπει να τα ανέβουν ένα-ένα στη διοίκηση, ώστε να φτάσουν στο επιθυμητό επίπεδο».

Σχετικά με το επερχόμενο ντέρμπι με τον Ολυμπιακό:
«Ελπίζουμε καταρχήν να δούμε ποδόσφαιρο. Σε τέτοια παιχνίδια όλα μπαίνουν στην άκρη και είναι σίγουρο πως οι δύο ομάδες θα ξεχάσουν τα προβλήματά τους, καθώς και οι δύο είναι πληγωμένες αυτή τη στιγμή. Ελπίζουμε οι ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ να ικανοποιήσουν τον κόσμο και να του δώσουν ελπίδα για τη συνέχεια. Πάντως οποιαδήποτε πρόβλεψη πάει περίπατο. Είδαμε τον Ολυμπιακό να κερδίζει τη Μάντσεστερ και να χάνει από τον Παναθηναϊκό. Από την άλλη ο ΠΑΟΚ ας ελπίσουμε να κάνει μια εμφάνιση ανάλογη με την Τότεναμ στο Λονδίνο. Όλα είναι ανοιχτά, γι’αυτό άλλωστε το ποδόσφαιρο θεωρείται ο βασιλιάς των σπορ».

Σχετικά με το αν έχουν υπάρξει προσωπικές επαφές με τον Ιβάν Σαββίδη:
«Δεν έχουμε γνωριστεί προσωπικά, δεν έχουν υπάρξει επαφές».

Σχετικά με το γεγονός ότι δεν έχει επιχειρήσει ο Σαββίδης να γνωρίσει προσωπικά τη "σημαία" του ΠΑΟΚ;
«Αυτός το ξέρει ότι ο κόσμος με αποκαλεί έτσι;»

Σχετικά άρθρα