Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο Ιπποκράτειο
Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο Ιπποκράτειο  thumbnail

Οργιο σπατάλης και κακοδιαχείρισης στο Ιπποκράτειο

Ο διαχειριστικός έλεγχος που πραγματοποίησε το Ελεγκτικό Συνέδριο στον νοσοκομείο Ιπποκράτειο ανέδειξε τα γενικότερα προβλήματα και τις «τρύπες» του συστήματος υγείας, τον προβληματικό μηχανισμό των προμηθειών, την παραβίαση των αρχών της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης, τα κενά σε προσωπικό και υποδομές κ.λπ.


Οπως γράφει το ΕΘΝΟΣ, για το 2011 στο Ιπποκράτειο υπήρξαν εξωσυμβατικές προμήθειες 6 εκατ. ευρώ (καρδιοχειρουργικό υλικό, βηματοδότες, φαρμακευτικό υλικό κ.λπ.) που νομιμοποιήθηκαν.


Στο πόρισμα διαπιστώνεται «αβεβαιότητα στην κατάλληλη διαχείριση των διαδικασιών προμηθειών», όπως επίσης «ανεπαρκής διαφύλαξη των περιουσιακών στοιχείων, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ο κίνδυνος απώλειας της περιουσίας του νοσοκομείου» και «αδυναμία στην τήρηση των κανόνων της χρηστής δημοσιονομικής διαχείρισης» που μπορεί να οδηγήσει σε «αναποτελεσματικές και πρόσθετες δαπάνες (σπατάλες) και στην παροχή μη κατάλληλων δημόσιων υπηρεσιών. Παράλληλα γίνονται υποδείξεις και για κατάλληλα μέτρα ασφαλείας για να αποφευχθεί απώλεια, κλοπή ή φθορά της περιουσίας του νοσοκομείου.


Τι απαντάει το νοσοκομείο


Η διοίκηση του Ιπποκρατείου απάντησε στο ΕΣ, αποδεχόμενη τα ευρήματα και τις συστάσεις, αναφέροντας παράλληλα ενέργειες που έκανε το 2013 και μελλοντικές πρωτοβουλίες για διόρθωση της κατάστασης. Παράλληλα, σημειώνει τα συστημικά προβλήματα που αντιμετωπίζει και την τεράστια προσπάθεια προσαρμογής που γίνεται μέσα στις αντίξοες οικονομικές συνθήκες για να ξεπεραστούν παθογένειες ετών, υπογραμμίζοντας την τεράστια έλλειψη προσωπικού.


Ποιες περιπτώσεις έδειξε ο έλεγχος


Το Ελέγκτικό Συνέδριο εντόπισε:  • Ανεπαρκείς υπολογισμοί αναγκών, με συνέπεια να κατακυρωθεί προμήθεια 5 δακτυλίων (για βαλβίδες καρδιάς), ενώ η τελική εκτέλεση της διαγωνιστικής σύμβασης ήταν για 23.

  • Αδιάθετα υλικά στις αποθήκες του νοσοκομείου, όπως έγινε με 4 αχρησιμοποίητους εκτυπωτές, ενώ ακολούθησαν προμήθειες και άλλων με απευθείας ανάθεση.

  • Προμήθειες δύο μοσχευμάτων εξωσυμβατικά, μολονότι βρισκόταν σε ισχύ σύμβαση με συγκεκριμένη εταιρεία. Η δαπάνη νομιμοποιήθηκε νομοθετικά.

  • Πρόστιμο 13.052 ευρώ σε μειοδότρια εταιρεία για αντισυμβατική συμπεριφορά, χωρίς όμως να έχει μέχρι σήμερα παρακρατηθεί το ποσό αυτό.

  • Οι επιτροπές παραλαβής δεν λειτουργούν σωστά. Τα μέλη τους δεν ήταν παρόντα κατά την παραλαβή και καταμέτρηση υλικών. Οι υπογραφές τους στα πρωτόκολλα παραλαβής ήταν pro forma, αφού αυτά είχαν υπογραφεί σε χρόνο μεταγενέστερο της πραγματικής παραλαβής.

  • Κατά τον έλεγχο απογραφής του φαρμακείου (31-12-12) υπήρξαν διαφορές ανάμεσα στις καταμετρηθείσες και καταχωρισθείσες ποσότητες στο βιβλίο απογραφής.

  • Απουσία στρατηγικού μάνατζμεντ. Δεν έχει συνταχθεί σύγχρονο οργανόγραμμα για τα αναγκαία προσόντα και ειδικότητες όλου του αναγκαίου προσωπικού, ενώ δεν υπάρχει ουσιαστική αξιολόγηση της απόδοσής του.

  • Σημαντικές και αδικαιολόγητες καθυστερήσεις στην εξόφληση προμηθευτών, που θεωρείται οικονομικά αναποτελεσματική γιατί επιβαρύνεται ο προϋπολογισμός με τόκους υπερημερίας.

  • Αδυναμίες στη λογιστική παρακολούθηση των συναλλαγών και διαφόρων οικονομικών εργασιών. Διαπιστώθηκε απόκλιση 520.658 ευρώ στο ισοζύγιο των προμηθευτών

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X