Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Τι κάνουμε όταν νιώθουμε καταπίεση μέσα σε έναν γάμο;
Τι κάνουμε όταν  νιώθουμε καταπίεση μέσα σε έναν γάμο; thumbnail

Τι κάνουμε όταν νιώθουμε καταπίεση μέσα σε έναν γάμο;

Η Δέσμευση στον γάμο


Αναλύει ο ψυχοθεραπευτής, σύμβουλος ζευγαριών και συγγραφέας, Sam R. Hamburg


Η δέσμευση ακούγεται σαν κάτι υψηλό, και βρίσκεται πρώτη Λίστες των θεραπευτών, ως ένα από τα απαραίτητα συστατικά καλού γάμου. Τα περισσότερα ερωτηματολόγια αξιολόγησης ζητούν το βαθμό δέσμευσης των συζύγων. Πρέπει να ομολογήσω, από κάθε ζευγάρι που έρχεται στο γραφείο μου, ζητάω να προσδιορίσει πόσο δεσμευμένος νιώθει ο καθένας προς το σύντροφό του, τη συγκεκριμένη χρονική περίοδο. Αλλά, όπως και με την επικοινωνία, η δυνατή δέσμευση είναι αποτέλεσμα και όχι αιτία ενός καλού γάμου. Και προσωπικά πιστεύω, ότι έτσι θα έπρεπε να είναι.


Η δέσμευση, όπως και κάθε λέξη, μπορεί να έχει διαφορετικά μηνύματα, ανάλογα με τη χρήση της. Το λεξικό ορίζει τη δέσμευση ως “την κατάσταση όπου νιώθει κάποιος υποχρεωμένος ή συναισθηματικά ωθούμενος”. Όταν ρωτάω τους ανθρώπους πόσο δεσμευμένοι νιώθουν στο γάμο τους, τους εξηγώ ότι εννοώ κατά πόσο θέλουν να παραμείνουν στο γάμο τους.


Οι σύζυγοι μπορεί να νιώθουν πολύ δεσμευμένοι στο γάμο τους για ποικίλους λόγους, που δεν έχουν σχέση με την ευτυχία. Μερικοί είναι δεσμευμένοι γιατί έχουν δώσει την υπόσχεσή τους. Αυτό ακούγεται όπως ο ορισμός του λεξικού για τη δέσμευση, αλλά δεν θα το συζητήσω τώρα περισσότερο. Αν κάποιος θέλει να μείνει σ’ ένα γάμο, για χάρη μιας υπόσχεσης προς το σύντροφο ή προς τη θρησκευτική του πίστη, και εφόσον νιώθει καλά μ’ αυτή τη δέσμευση, τότε θα πρέπει να το κάνει. Κάποιοι άλλοι είναι δεσμευμένοι στο γάμο τους, γιατί είναι οικονομικά εξαρτημένοι από το σύντροφό τους. Όσο δυστυχισμένοι κι αν είναι μέσα στο γάμο τους, δεν πιστεύουν ότι μπορεί να επιβιώσουν οικονομικά μόνοι τους. Αυτή ήταν η περίπτωση για πολλές γυναίκες στη γενιά των γονιών μου, πριν η οικονομική ανισότητα μεταξύ άντρων και γυναικών, αρχίσει να υποχωρεί στη δεκαετία του ’70, ως αποτέλεσμα, εν μέρει, του γυναικείου κινήματος. Κάποιοι άλλοι είναι δεσμευμένοι, γιατί είναι εξαρτημένοι μ’ άλλο τρόπο – συναισθηματικά, για παράδειγμα. Νιώθοντας δυστυχισμένοι, δεν μπορούν να διανοηθούν ότι μπορούν να ζήσουν μόνοι τους. Τέλος, πολλοί είναι αυτοί που μένουν στο γάμο για χάρη των παιδιών.


Η ουσία είναι, ότι η δέσμευση συνυπάρχει με μεγάλη δυστυχία σε πολλούς γόμους. Η δέσμευση δεν εγγυάται έναν ευτυχισμένο γάμο.


Για τους περισσότερους από εμάς, που δεν αισθανόμαστε δεσμευμένοι απ’ το γαμήλιο όρκο, και δεν εξαρτιόμαστε από το μας με κάποιον περιοριστικό τρόπο, το πόσο δεσμευμένοι νιώθουμε εξαρτάται απ’ το πόσο ευτυχισμένοι είμαστε. Αυτό είναι λογικό, και είναι ο ίδιος τρόπος με τον οποίο αντιδρούμε σε  άλλους τομείς της ζωής μας. Αν δεν βρίσκουμε νόημα ανταμοιβή στη δουλειά μας, ψάχνουμε να βρούμε μια καινούργια δουλειά, αν μπορούμε. Αν οι εθνικές ή θρησκευτικές παραδόσεις με τις οποίες γεννηθήκαμε, μας φαίνονται ξένες και πνιγηρές, τις ακολουθούμε όπως οι γονείς μας. Γιατί να κολλάμε σε κάτι μας εκνευρίζει και μας κάνει δυστυχισμένους;


Είναι σίγουρο, ότι απ’ τα ζευγάρια που έρχονται για συζυγική θεραπεία, ο ένας απ’ τους συντρόφους, ή και οι δύο, νιώθουν ταλάντευση ως προς τη δέσμευσή τους. Οι θεραπευτές ζευγαριών ρωτάνε τα ζευγάρια για τη δέσμευσή τους, γιατί στη θεραπεία τα πράγματα χειροτερεύουν πριν αρχίσουν να καλυτερεύουν. Αυτοί που είναι πολύ δεσμευμένοι, είναι πιο να αντέξουν τον πόνο που προηγείται του θεό αποτελέσματος.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X