Αρχική / Υγεία / Παιδιατρική / Οξεία γαστρεντερίτιδα. Αντιμετωπίστε την
Οξεία γαστρεντερίτιδα. Αντιμετωπίστε την  thumbnail

Οξεία γαστρεντερίτιδα. Αντιμετωπίστε την

Η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι ίσως η πιο συχνή λοίμωξη του πεπτικού συστήματος  στα παιδιά και προκαλείται σε ποσοστό 70%-80%, από ιούς  αλλά και από μικρόβια ή παράσιτα. Οι ροταϊοί αποτελούν τη συχνότερη αιτία οξείας γαστρεντερίτιδας σε παιδιά μικρότερα των 5 χρόνων.


Η νόσος μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, καθώς οι ιοί και τα βακτηρίδια αποβάλλονται στα κόπρανα και τον έμετο και επιβιώνουν στις μολυσμένες επιφάνειες για ώρες. Τα παιδιά μεταφέρουν τους λοιμογόνους παράγοντες φέρνοντας τα μολυσμένα χέρια τους στο στόμα ή πιάνοντας παιχνίδια, τα οποία πολύ σύντομα θα βρεθούν στο στόμα κάποιου άλλου παιδιού. 
Τα μικρόβια που αναπτύσσονται σε τροφές που δεν έχουν μαγειρευτεί ή δεν έχουν συντηρηθεί καλά, ευθύνονται -τα ίδια ή οι τοξίνες τους- για σημαντικό αριθμό γαστρεντερίτιδων. Οι ιοί μπορεί να μεταδοθούν και την εισπνοή μολυσμένων σταγονιδίων.


Τα συμπτώματα


Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα είναι η ναυτία, οι έμετοι, οι διάρροιες, ο πόνος στην κοιλιά και κάποιες φορές ο πυρετός. Συνήθως είναι ήπια και περιορίζονται σε 2-3 ημέρες. 


Η αντιμετώπιση


Η  πρόληψη και η αντιμετώπιση της αφυδάτωσης λόγω μεγάλης απώλειας υγρών και ηλεκτρολυτών είναι ο βασικός στόχος της θεραπείας. Ο παιδίατρος θα συστήσει ηλεκτρολυτικά διαλύματα. 

Εάν  ένα παιδί εμφανίζει σοβαρή αφυδάτωση ή  δεν μπορεί να λάβει επαρκή ποσότητα υγρών από το στόμα, ο γιατρός θα συστήσει την εισαγωγή του στο νοσοκομείο. 


Προλάβετε την


Η πρόληψη εξακολουθεί να αποτελεί το σπουδαιότερο μέτρο στην αντιμετώπιση της οξείας γαστρεντερίτιδας.Γι αυτό μην ξεχνάτε:  • Καλό πλύσιμο των χεριών με νερό και σαπούνι, μετά τη χρήση της τουαλέτας, μετά την αλλαγή της πάνας ή μετά από επαφή με άτομο που κάνει έμετο ή έχει διάρροια.

  • Καλό πλύσιμο των χεριών πριν από κάθε γεύμα, αλλά και πριν και μετά την προετοιμασία του.

  • Σχολαστικός καθαρισμός των επιφανειών και των σκευών μαγειρέματος.

  • Καλό πλύσιμο και μαγείρεμα των τροφών και κατανάλωση ασφαλούς πόσιμου νερού. Ιδιαίτερες προφυλάξεις προς αυτή την κατεύθυνση πρέπει να λαμβάνονται στις περιπτώσεις μετάβασης στο εξωτερικό, με υψηλό κίνδυνο λοίμωξης.

  • Αποφυγή κοινής χρήσης προσωπικών αντικειμένων και πλύσιμο των παιχνιδιών του πάσχοντος παιδιού. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X