Αρχική / Ψυχολογία / Οικογένεια / Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ζήλια στα αδέρφια;
Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ζήλια στα αδέρφια;  thumbnail

Είναι φυσιολογικό να υπάρχει ζήλια στα αδέρφια;

Αναγνώστριά μας ρωτά:


Καλημέρα είμαι μαμά δυο παιδιών ενός αγοριού 7 ετών και ενός κοριτσιού 5 ετών και αντιμετωπίζω καθημερινά το πρόβλημα της ζήλιας μεταξύ των αδερφών. Τι μπορώ να κάνω;


Aγαπητή αναγνώστρια. Στο ερώτημά σας απαντά η ψυχολόγος-ψυχοθεραπεύτρια Εύη Αθανασιάδου


Αθανασιάδου Εύη


Δεν είναι κάτι παράξενο, είναι μια φυσιολογική κατάσταση εφόσων μιλάμε και για κοντινές ηλικίες. Είναι συνήθως  τα μεγαλύτερα αδερφάκια τα οποία ζηλεύουν τα μικρότερα ζηλεύουν- και γι αυτό το λόγο θα πρέπει να αναγνωριστεί στο μεγαλύτερο παιδί το γεγονός ότι είναι φυσικό αυτό που αισθάνεται για να μην το κουβαλάει με τόση ένταση και τόση ενοχή μέσα του. Το παιδί ίσως νιώθει ότι έχει χάσει την πρωτοκαθεδρία και την προσοχή της μαμάς του καλό και να εκφράζεται με επιθετικότητα στο αδερφάκι του. 


Η ζήλια μπορεί να γίνει ανησυχητική όταν η επιθετικότητα γίνει πολύ έντονη  και όταν βλέπουμε ότι τα παιδιά υποφέρουν ψυχικά. Τότε καλό είναι οι γονείς να το διερευνήσουν με τη βοήθεια ενός επαγγελματία ψυχικής υγείας. Πιθανότατα εκεί να κρύβονται και άλλα πράγματα πέρα από τη ζήλια. Μπορεί να έχει να κάνει λόγου χάρη με την απουσία της μητέρας ή με την απόσυρση της μητέρας που δεν είναι κοντά στο παιδί. Η ευθύνη τότε μετατίθεται από τη μητέρα στο παιδί. Το μεγαλύτερο συνήθως νιώθει ότι φταίει το αδερφάκι του και όχι η μαμά. Πολλά μπορούν αν συμβαίνουν όταν μιλάμε για τη ζήλια ανάμεσα στα αδέρφια. Εμείς αναφέραμε απλά μια πολύ συνηθισμένη περίπτωση που συναντάμε σε πολλές οικογένειες. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X