Αρχική / More / Τα νέα της ημέρας / Η τρόικα ανοίγει και θέμα χρηματοδότησης κομμάτων
Η τρόικα ανοίγει και θέμα χρηματοδότησης κομμάτων  thumbnail

Η τρόικα ανοίγει και θέμα χρηματοδότησης κομμάτων

Έγγραφο το όποιο προτείνει θεσμικές αλλαγές, περιλαμβανομένης της αλλαγής του νόμου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων, έχει αποστείλει στην κυβέρνηση η τρόικα.

Με το έγγραφο ζητούνται, επίσης, με την επίκληση της ανάγκης για ενίσχυση της διαφάνειας, η θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές, η καθιέρωση ασυμβίβαστου για κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες, καθώς και νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας «Καθημερινή», το έγγραφο αξιολογείται από το Μέγαρο Μαξίμου, καθώς μπορεί να περιληφθεί στο υπό διαμόρφωση Μνημόνιο για την εκταμίευση της επόμενης δόσης.

Όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, η τρόικα αποφεύγει να προτείνει συγκεκριμένα μέτρα, αλλά ως βασικοί άξονες των προτεινόμενων αλλαγών καταγράφονται:

- Διαμόρφωση νέου νομοθετικού πλαισίου για τη χρηματοδότηση των κομμάτων και υποψηφίων βουλευτών. 

Το υφιστάμενο σύστημα έχει αποδειχθεί παντελώς ανεπαρκές στον έλεγχο του λεγόμενου «μαύρου χρήματος», ενώ έχει επιτρέψει τον υπερδανεισμό των κομμάτων με τον τελικό λογαριασμό να επιβαρύνει τους φορολογούμενους.

- Θέσπιση κώδικα δεοντολογίας για υπουργούς και βουλευτές.

- Καθιέρωση ασυμβίβαστων για τους κρατικούς αξιωματούχους σε σχέση με επαγγελματικές και οικονομικές δραστηριότητες.

Τώρα, είναι δυνατή η άσκηση «αφανούς» οικονομικής δραστηριότητας μέσω συνεργατών ή συγγενικών προσώπων, με αποτέλεσμα να δημιουργείται το έδαφος για σύγκρουση συμφερόντων των κρατικών αξιωματούχων κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

- Νέες ρυθμίσεις για την ενίσχυση της διαφάνειας στις δημόσιες συμβάσεις και προμήθειες.

ΠΗΓΗ: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X