Αρχική / Υγεία / Ογκολογία / Tεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο μαστού
Tεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο μαστού thumbnail

Tεστ αναπνοής ανιχνεύει τον καρκίνο μαστού

Ένα τεστ αναπνοής που ανιχνεύει κάποιες χημικές ουσίες στην εκπνοή, οι οποίες δείχνουν πόσο πιθανό είναι να πάσχει μία γυναίκα από καρκίνο του μαστού, ανακάλυψαν επιστήμονες από τις ΗΠΑ.


Είναι γνωστό εδώ και 20 χρόνια ότι οι γυναίκες με καρκίνο του μαστού έχουν μη φυσιολογικές πτητικές ενώσεις στην αναπνοή τους, αλλά τώρα οι ερευνητές βρήκαν στον τρόπο να χρησιμοποιήσουν αυτές τις ενώσεις για τη διάγνωση της νόσου.


Δημιούργησαν λοιπόν αυτό το τεστ, το οποίο μέσα σε έξι λεπτά δίνει σχεδόν με απόλυτη ακρίβεια την διάγνωση ότι μια γυναίκα δεν έχει καρκίνο του μαστού. 


Όταν, όμως, τα αποτελέσματά του δεν είναι φυσιολογικά, η γυναίκα παραπέμπεται για μαστογραφία και περαιτέρω έλεγχο.


Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι γυναίκες που αποφεύγουν την μαστογραφία θα στραφούν στο τεστ αυτό, που ονομάζεται BreathLink και επινοήθηκε από ομάδα επιστημόνων υπό τον δρα Μάικλ Φίλιπς, καθηγητή Κλινικής Ιατρικής στο Ιατρικό Κολέγιο της Νέας Υόρκης. Όπως δήλωσε ό ίδιος: "Η μελέτη μας έδειξε πως όταν το τεστ της αναπνοής έχει αρνητικό αποτέλεσμα, υπάρχουν πάνω από 99,99% πιθανότητες η γυναίκα να μην έχει καρκίνο του μαστού".


Στη μελέτη η οποία δημοσιεύεται  στην επιθεώρηση "PLoS One", πήραν μέρος 244 γυναίκες. Οι 130 από αυτές είχαν κάνει μαστογραφία και οι 37 είχαν βρεθεί με "ύποπτα" ευρήματα, και οι υπόλοιπες 114 είχαν υποβληθεί σε βιοψία μαστού, η οποία είχε δείξει πως οι 35 είχαν καρκίνο σε αρχικό στάδιο. 


Οι εθελόντριες υποβλήθηκαν στο τεστ αναπνοής, το οποίο είχε ακρίβεια 83% στον διαχωρισμό των φυσιολογικών από τις ύποπτες μαστογραφίες, 79% στην διάγνωση του καρκίνου και 99,9% στις μαστογραφίες που ήταν φυσιολογικές. 


Πως γίνεται


Η γυναίκα καλείται να αναπνέει επί 2 λεπτά σε έναν αναλυτή αναπνοής. Ο αέρας προωθείται σε μία συσκευή που αναλύει τα επίπεδα διαφόρων πτητικών ουσιών. Στη συνέχεια αυτά αναλύονται για να εξακριβωθεί εάν είναι φυσιολογικά ή ύποπτα για καρκίνο. 


Οι επιστήμονες τονίζουν ότι το τεστ θα πρέπει να ερευνηθεί απο μεγαλύτερες μελέτες, ωστόσο θεωρούν ότι τα επόμενα χρόνια  θα χρησιμοποιείται ολοένα περισσότερο και τελικά θα γίνει η πρώτη επιλογή για τη διάγνωση του καρκίνου του μαστού.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X