Αρχική / Υγεία / Παθολογία / Διαβήτης, AIDS, ρευματοειδής αρθρίτιδα: καθρεφτίζονται στα μάτια μας
Διαβήτης, AIDS, ρευματοειδής αρθρίτιδα: καθρεφτίζονται στα μάτια μας thumbnail

Διαβήτης, AIDS, ρευματοειδής αρθρίτιδα: καθρεφτίζονται στα μάτια μας

Tα μάτια λένε ότι είναι ο καθρέπτης της ψυχής. Είναι όμως και ο καθρέπτης της υγείας μας. Γιατί όσο απίστευτο κι αν φαίνεται υπάρχουν ασθένειες και μάλιστα σοβαρές που μπορούν να εντοπιστούν μέσα από τα μάτια  μας.  Και πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τους ειδικούς, ο αμφιβληστροειδής χιτώνας είναι ένα το όργανο του σώματος, το οποίο μπορεί να δώσει ολοκληρωμένη εικόνα της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα αιμοφόρα αγγεία και τα νεύρα του οργανισμού.


Ας δούμε τις ασθένειες που καθρεφτίζονται  στα μάτια μας.


 


Διαβήτης


Ερεθισμοί και φλεγμονές των βλεφάρων όπως βλεφαρίτιδες, κριθαράκια, χαλάζια είναι  σημάδια ύπαρξης  σακχαρώδη διαβήτη.


Επίσης λόγω μεταβολών της πυκνότητας του φακού στις αυξομειώσεις του σακχάρου παρατητούνται παροδικές αλλαγές στη διαθλαστική κατάσταση του οφθαλμού, δηλ. στη μυωπία-υπερμετρωπία-πρεσβυωπία.


Πρώιμο σημάδι του διαβήτη τύπου 2 είναι αιμορραγία στον αμφιβληστροειδή χιτώνα.  Προκειται για διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια, ενώ αν δεν ληφθεί άμεσα αγωγή, μπορεί να προκληθεί ακόμη και τύφλωση.


 


Υπέρταση


Το αδυνάτισμα και η στένωση των αιμοφόρων αγγείων του αμφιβληστροειδούς  χιτώνα, μπορεί να είναι πιθανές ενδείξεις υψηλής αρτηριακής πίεσης.  Εκτιμώντας την κατάσταση των αγγείων του οφθαλμού μπορούμε να εκτιμήσουμε και τις βλάβες που πιθανόν υπάρχουν στα εγκεφαλικά, καρδιακά και νεφρικά αγγεία.


 


Ρευματοειδής αρθρίτιδα


Η ξηροφθαλμία αποτελεί ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα στα άτομα που πάσχουν από ρευματοειδή αρθρίτιδα . Επίσης και η  σκληρίτιδα μπορεί να είναι η εκδήλωση που θα βάλει τη διάγνωση τηςρευματοειδούς αρθρίτιδας.


 


Καρκίνος


Μέσα από την εκτίμηση της κατάστασης του αμφιβληστροειδούς χιτώνα μπορεί να εντοπιστεί η ύπαρξη όγκων σε εγκέφαλο, στήθος και πνεύμονες. Επίσης, συγκεκριμένα είδη αιμορραγίας μπορεί να υποδηλώνουν την ύπαρξη λευχαιμίας, ενώ όγκοι στον εγκέφαλο μπορεί να προκαλέσουν αλλαγές στο οπτικό πεδίο του ασθενούς.


 


AIDS


Η αμφιβληστροειδίτιδα από μεγαλοκυτταροϊό είναι μια σοβαρή λοίμωξη του αμφιβληστροειδούς, η οποία συνήθως προσβάλλει άτομα με ΑΙDS.  Γι αυτό εάν έχετε «Μυγάκια» στα μάτια (μυοδεσοψία),  Λάμψεις, θολή και θαμπή όραση πρέπει οπωσδήποτε να επισκεφτείτε άμεσα τον γιατρό σας.
Βέβαια όλα αυτά είναι συμπτώματα ασθενειών που για να γίνει τελικά η διάγνωσή τους, ο θεράπων γιατρός θα ζητήσει μια σειρά και άλλων εξετάσεων. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X