Αρχική / Σεξ / Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορεί το ζευγάρι να κάνει σεξ;
Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορεί το ζευγάρι να κάνει σεξ; thumbnail

Πόσο καιρό μετά τον τοκετό μπορεί το ζευγάρι να κάνει σεξ;

Η έρευνα που εξετάζει τη σεξουαλικότητα μετά τη γέννηση ενός παιδιού είναι ελλιπής και επικεντρώνεται κυρίως στην επίδραση των φυσιολογικών αλλαγών της γυναίκας στη συνουσία. Παράλληλα, η διερεύνηση του ζητήματος είναι εξαιρετικά μονόπλευρη, αφού κυρίως αναφέρεται στις γυναίκες που έχουν γεννήσει και όχι στους συντρόφους τους.

Από την άλλη όμως, τα σεξουαλικά προβλήματα είναι συχνά ανάμεσα στους νέους γονείς, ενώ η συζήτηση με τους ειδικούς και το στενό οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον δεν είναι.


 

Το άρθρο επιμελήθηκε ο Κ.Κωνσταντινίδης, Χειρουργός, Ουρολόγος-Ανδρολόγος, Πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, www.andrologia.gr


Μια νέα μελέτη από το πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν αναδεικνύει μια άλλη διάσταση της σχέσης των δύο γονέων κατά το επονομαζόμενο "4ο τρίμηνο". Προς έκπληξη των ερευνητών πολλοί νέοι γονείς μπορούν να ξεκλέψουν λίγο χρόνο από τη φροντίδα του μωρού τους, ώστε να αναθερμάνουν τη μεταξύ τους οικειότητα.

Σε διαδικτυακά ερωτηματολόγια που διερευνούσαν τους παράγοντες που επηρέαζαν την επιθυμία και το εύρος των σεξουαλικών τους εμπειριών, απάντησαν συνολικά 114 σύντροφοι γυναικών που έγιναν πρόσφατα μητέρες. Το 1/3 ανέφερε συνουσία μέσα στις 6 πρώτες εβδομάδες μετά τον τοκετό. Το ίδιο περίπου ποσοστό γυναικών είχαν δεχτεί στοματικό σεξ από αυτούς, ενώ το 60% των συντρόφων είχαν δεχτεί στοματικό σεξ από τις γυναίκες μέσα στο διάστημα αυτό των 6 εβδομάδων.

Οι ερευνητές ωστόσο σημειώνουν πως από τη στιγμη που το δείγμα τους δεν ήταν τυχαίο, είναι πολύ πιθανό να συμμετείχαν στη μελέτη άτομα που ήταν πιο απελευθερωμένα σεξουαλικά.

Σε γενικές γραμμές, η έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας μετά τον τοκετό μπορεί να είναι πολύπλοκη. Πολλές γυναίκες, για παράδειγμα, ανησυχούν ότι η επαφή θα είναι επώδυνη, ή λιγότερο απολαυστική εξαιτίας της κολπικής ξηρότητας που προκαλεί ο θηλασμός. Παράλληλα, υπάρχει πάντα και ο ρόλος του γονέα, τον οποίο πολλοί νέοι γονείς νιώθουν ότι εγκαταλείπουν εάν αναλάβουν το ρόλο του σεξουαλικού συντρόφου. Σε κάθε περίπτωση, τόσο οι νέες μητέρες, όσο και οι νέοι πατέρες έχουν μειωμένη libido, κυρίως εξαιτίας της κούρασης και του στρες.

Στη συγκεκριμένη μελέτη, βρέθηκε ότι η υψηλή ερωτική επιθυμία εξαρτιόταν από το βαθμό στον οποία η νέα μητέρα ενδιαφερόταν να είναι σεξουαλική, καθώς και από το πόσο κοντά της ένοιωθε ο σύντροφος της.

Μπορεί ο γυναικολόγος να δίνει την άδεια για συνουσία στο ζευγάρι μέσα στις 4-6 εβδομάδες μετά τον τοκετό, αλλά το χρονικό αυτό διάστημα είναι επαρκές για την επούλωση του γυναικείου κόλπου και όχι απαραίτητα για την ψυχολογική ετοιμότητα του ζευγαριού. Πολλά ζευγάρια φεύγουν από το ιατρείο χωρίς να έχουν συνειδητοποιήσει ότι η σεξουαλική τους ζωή μπορεί να είναι διαφορετική. Αυτή ακριβώς όμως η προσδοκία των δύο συντρόφων, να ανακτήσουν άμεσα, δηλαδή, τη συχνότητα και την ποιότητα της σεξουαλικής δραστηριότητας που είχαν πριν, συχνά δημιουργεί προβλήματα στο ζευγάρι. Η τροποποίηση των προσδοκιών αυτών είναι πολύ βασική για την ανάκτηση της σεξουαλικής ικανοποίησης.

Παράλληλα, η σεξουαλικότητα μετά τον τοκετό μπορεί να συνιστά ταμπού, ιδιαίτερα για τις νέες μητέρες. Μια μελέτη βρήκε ότι οι επαγγελματίες υγείας συζήτησαν το ζήτημα της αντισύλληψης με το 96% των νέων μητέρων, αλλά μόνο το 15% των γυναικών εξ΄ αυτών, πήραν οι ίδιες την πρωτοβουλία να αναφερθούν σε ζητήματα σχετικά με τη σεξουαλικότητα.

Δυστυχώς, οι γυναικολόγοι, τις περισσότερες φορές, συζητούν τα σεξουαλικά προβλήματα των νέων γονέων όταν προκύπτουν, αντί να έχουν βοηθήσει από πριν το ζευγάρι να έχει ρεαλιστικές προσδοκίες από τη σεξουαλική ζωή μετά τον τοκετό και να προάγουν τη σχετική συζήτηση. Είναι σημαντικό λοιπόν, να κατευθύνουν τη συζήτηση με ανοιχτές ερωτήσεις , καθώς και να διασαφηνίσουν ότι για την ανάκτηση μιας υγιούς σεξουαλικής ζωής η προσέγγιση είναι σταδιακή. Δεν μπορεί το ζευγάρι να περάσει άμεσα από την αλλαγή της πάνας στη συνουσία. Πρώτα πρέπει να αναθερμανθεί η οικειότητα ανάμεσα στους δυο συντρόφους, να νιώσουν άνετα με τη σωματική επαφή και να απολαύσουν το προκαταρτικό ερωτικό παιχνίδι. Εάν το ζευγάρι έχει υπομονή, ανοιχτή επικοινωνία και ειλικρινή οικειότητα, θα απολαύσει σύντομα τη σεξουαλική ζωή που είχε πριν τον τοκετό.Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X