Αρχική / Υγεία / Δερματολογία / Έχεις πόδια βαριά και πρησμένα; Κάνε το τεστ για να δεις τι φταίει
Έχεις πόδια βαριά και πρησμένα;  Κάνε το τεστ για να δεις τι φταίει thumbnail

Έχεις πόδια βαριά και πρησμένα; Κάνε το τεστ για να δεις τι φταίει

Περισσότερες από πέντε στις δέκα γυναίκες μεταξύ 25 και 55 ετών υποφέρουν από προβλήματα στα πόδια που συνδέονται με την κακή κυκλοφορία του αίματος. Αλλά και οι πιο τυχερές, που δεν έχουν πρόβλημα, θέλουν  να διατηρήσουν τα πόδια τους υγιή και όμορφα.
Αν λοιπόν θέλετε να απαλλαγείτε από το αίσθημα πρηξίματος και βάρους και τις αντιαισθητικές γαλάζιες φλεβίτσες που πιθανώς να έχουν κάνει την εμφάνισή τους διαβάστε τι μπορείτε να κάνετε. 

Κάντε τσεκ άπ στα πόδια σαςΑπαντήστε σε όλα τα ερωτήματα και σημειώστε στο τέλος τη βαθμολογία που συγκε­ντρώσατε. Στις δύο πρώτες ερωτήσεις σημειώνετε τους βαθμούς ανάλογα με την ηλι­κία και το φύλο σας. Στις υπόλοιπες, σημειώνετε βαθμούς μόνο αν εμπίπτετε σε κάποια από τις περιπτώσεις του ερωτήματος.


Ηλικία
Σημειώστε ένα βαθμό για κάθε δέκα χρόνια μετά τα είκοσι, (παράδειγμα: 30 χρόνων = 1 βαθμός, 40 χρόνων = 2 βαθμοί).

Άντρας 1
Γυναίκα 3
Πατέρας με προβλήματα κιρσών 3
Μητέρα με προβλήματα κιρσών 3
Περιπτώσεις θρομβοφλεβίτιδας 4
Εγκυμοσύνες 2 βαθμοί για κάθε εγκυμοσύνη


Εμμηνόπαυση 2
Χρήση αντισυλληπτικών 1
Καθιστική ζωή 4
Παχυσαρκία 2
Δυσκοιλιότητα 2
Υπερβολική έκθεση στον ήλιο 2
Συχνά καυτά μπάνια 2
Έντονη αθλητική δραστηριότητα 4
Ψυχρό κλιματικό περιβάλλον 2
Αίσθημα βάρους στα πόδια 3
Αίσθημα καύσου ή κνησμού 3
Μυρμήγκιασμα 3
Νυχτερινές κράμπες 4
Μόνο το βράδυ 3
Το απόγευμα 3
Όλη τη μέρα 5


Όχι περισσότερο από μήνεςτο χρόνο 3


Πάνω από τρεις μήνες το χρόνο 5
Εμφανή τριχοειδή αγγεία 2
Κιρσοί 4
Οιδήματα 5


Αλλοίωση στο χρώμα και στη σύσταση του δέρματος 5
Δερματικά έλκη 10

Αποτελέσματα
Από 1 έως20
Όλα καλά. Η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο. Βραχυπρόθεσμα δεν προβλέπονται κιρσοειδή ή άλλα παρεμφερή συμπτώματα. Αρκεί να σας βλέπει ο γιατρός μια φορά το χρόνο.

Από 21 έως50
Προσοχή! Βρίσκεστε στη ζώνη  κινδύνου και πρέπει να είστε υπό συνεχή ιατρική παρακολούθηση. 0 γιατρός θα σας υποδείξει προληπτικά μέτρα και θεραπείες ώστε να αποφύγετε τα χειρότερα.

Πάνω από 51
Πιθανώς έχουν κάνει ήδη την εμφάνισή τους οι κιρσοί. Πηγαίνετε αμέσως στον αγγειολόγο για να σας δώσει την κατάλληλη θεραπεία ώστε να υποχωρήσουν τα συμπτώματα και να βελτιωθεί η ποιότητα της ζωής σας.

- Βαριά πόδια

Είστε συνεχώς απασχολημένη και έχετε ελάχιστες ευκαιρίες να χαλαρώσετε; Φτά­νετε το απόγευμα στο σπίτι με τα πόδια κουρασμένα και βαριά σαν μολύβι; Μήπως περνάτε τη μέρα σας καθισμένη στο γρα­φείο χωρίς να γυμνάζεστε καθόλου;

Τι μπορείτε να κάνετε

Σίγουρα θα έχετε παρατηρήσει ότι τα συ­μπτώματα είναι πιο έντονα όταν φοράτε ψηλά τακούνια, στενά παπούτσια ή στέ­κεστε όρθια αρκετές ώρες.
Φοράτε άνετα παπούτσια. Μην ξε­χνάτε ότι το καλύτερο υλικό είναι το δέρμα. Αποφύγετε τα λαστιχένια, που υπερθερμαίνουν το πόδι και εντείνουν το αίσθημα του βάρους. Το παπούτσι πρέπει να έχει φαρδύ πέλμα με τακού­νι 3 έως 3,5 εκατοστά.

Κάθε βράδυ κάντε ποδόλουτρο ή ντους με κρύο νερό.

 Με τον τρόπο αυτό θα ανακουφιστείτε από το αίσθημα βά­ρους που σας ταλαιπωρεί. Αν η δουλειά σας απαιτεί να μένετε πολλές ώρες καθισμένη προσπαθήστε να κάνετε λίγη γυ­μναστική απλώνοντας και λυγίζοντας τα πόδια κάθε τόσο. Ακόμη θα σας βοη­θούσε αρκετά αν ακουμπούσατε τα πό­δια σας σε ένα μικρό σκαμνάκι.
Αν όμως στέκεστε πολλές ώρες όρθια, φροντίστε τουλάχιστον να μη μένετε ακίνητη, αλλά να περπατάτε όσο πιο συχνά γί­νεται, για να τονώνετε την κυ­κλοφορία του αίματος.
Το λεμφικό μασάζ μπορεί να προσφέρει σημαντική βοή­θεια. Καταπολεμά την κατα­κράτηση υγρών, βοηθάει στην απομάκρυνση των τοξι­νών και τονώνει τη μικροκυκλοφορία του αίματος.
Περιποιηθείτε τα πόδια σας με ειδικές κρέμες που προσφέρουν χαλάρωση αλ­λά και αίσθημα φρεσκάδας.


-Μικρά αγγεία

Μήπως νιώθετε συχνά τα πόδια σας «ξερά σαν ξύλο»; Μήπως εμφανίζονται γαλαζω­πές κηλίδες, τοπικό πρήξιμο, νιώθετε μούδιασμα και κάψιμο; Όλα αυτά τα συ­μπτώματα δείχνουν ότι υπάρχει πρόβλη­μα στην κυκλοφορία του αίματος.

Τι μπορείτε να κάνετε:
Τα τριχοειδή αγγεία των ποδιών είναι εύθραυστα. Μπορεί λοιπόν να εμφανι­στούν μικρά «αιματώματα» είτε στο πά­νω μέρος του ποδιού, δηλαδή στο ύ­ψος των μηρών, είτε στην περιοχή των αστραγάλων. Τα πρώτα δεν είναι ανη­συχητικά. Όμως, αν δείτε να εμφανίζο­νται στον αστράγαλο, ζητήστε τη συμ­βουλή του αγγειολόγου.

Κρατάτε τα πόδια σας ψηλά (ακουμπι­σμένα σε μια καρέκλα) τουλάχιστον δυο φορές τη μέρα και για ένα τέταρτο της ώρας. Η στάση αυτή βοηθά στην αποσυμ­φόρηση των αιμοφόρων αγγείων.
Το υδρομασάζ και η θαλασσοθερα­πεία μπορούν να προσφέρουν σημα­ντική βοήθεια.
Όσο για την αισθητική φροντίδα των ποδιών, είναι προτιμότερο να αποφεύγε­τε το ζεστό κερί, τις ηλεκτρικές συσκευ­ές αποτρίχωσης και τα αυτοκόλλητα, γιατί μπορεί να ερεθίσουν τις ευαίσθητες πε­ριοχές. Αντίθετα, προτιμήστε τις αποτρι- χωτικές κρέμες και το προσεκτικό ξύρισμα.
Τα ειδικά ελαστικά καλσόν ανακου­φίζουν ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που πρέπει να στέκεστε πολλές ώρες όρ­θια, καθώς κάνουν ένα ελαφρύ, ευερ­γετικό μασάζ.
Αρκετές τεχνικές μπορούν να προσφέ­ρουν σημαντική βοήθεια. Ανάμεσά τους: οι λεγάμενες σκληρυντικές ενέσεις, που γίνονται απο τον αγγειολόγο, η οξυγονο-οζονοθεραπεία, που γίνεται από ειδικούς γιατρούς που γνωρίζουν τη μέθοδο. Ο τρόπος εφαρμογής της ποικίλ­λει ανάλογα με το πρόβλημα, ωστόσο συ­νήθως είναι ενέσιμη.
Πολύ καλά λειτουργεί επίσης και η θε­ραπεία με λέιζερ που εφαρμόζουν οι δερ­ματολόγοι. Πρόκειται για μια δέσμη φω­τός που περνά πάνω από την περιοχή που πάσχει και σβήνει τις φλεβίτσες.

-Αρχή κιρσών

Μήπως παίρνετε αντισυλληπτικό χάπι με υψηλή περιεκτικότητα σε οιστρογόνα; Μήπως είστε υπέρβαρη και κάνετε καθιστική ζωή; Όλοι αυτοί οι παράγοντες διευκολύνουν την εμφάνιση γαλαζοπών φλεβών ή γαλαζωπών στιγμάτων. Συμβουλευτείτε αμέσως το γιατρό.


Τι μπορείτε να κάνετε


Στην περίπτωση που έχουν ήδη εμφα­νιστεί φλεβίτσες, ο γιατρός θα εκτιμή­σει την κατάσταση και θα σας συστή­σει την κατάλληλη φαρμακευτική αγω­γή. Τα φάρμακα αυτά παρεμβαίνουν στη ρίζα του προβλήματος, δηλαδή στη μικροκυκλοφορία και στα τοιχώμα­τα της φλέβας. Ωστόσο η δράση τους περιορίζεται αν δεν αλλάξτε και κάποιες καθημερινές σας συνήθειες.
Αποφεύγετε όσο μπορείτε την ορθο­στασία και τα στενά παπούτσια. Πρωί και βράδυ απλώνετε στα πόδια σας ει­δικές κρέμες που τονώνουν την κυκλο­φορία του αίματος. Άριστα αποτελέ­σματα έχουν και τα κρύα μπάνια, διότι προκαλούν συστολή των αγγείων.
  Μη μένετε πολλές ώρες σε ζεστούς χώρους και προσέξτε ιδιαίτερα την  την εναλλαγή της θερμοκρασίας από το θερμό περιβάλλον στο ψυχρό.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X