Αρχική / Υγεία / Ουρολογία / Χρόνια νεφρική νόσος. 1.100.000 οι δυνητικά ασθενείς στην Ελλάδα. Ποιοί κινδυνεύουν
Χρόνια νεφρική νόσος. 1.100.000 οι δυνητικά ασθενείς στην Ελλάδα. Ποιοί κινδυνεύουν thumbnail

Χρόνια νεφρική νόσος. 1.100.000 οι δυνητικά ασθενείς στην Ελλάδα. Ποιοί κινδυνεύουν

 H Χρόνια Νεφρική Νόσος (ΧΝΝ) μπορεί να «χτυπήσει την πόρτα» του καθενός,προειδοποιούν οι ειδικοί με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Νεφρού.


Σήμερα και αύριο πραγματοποιείται η 87η επιστημονική συνάντηση της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, με θέμα «Χρόνια Νεφρική Νόσος». Στο πλαίσιο αυτό  θα γίνουν  ειδικές ενημερωτικές και επιστημονικές εκδηλώσεις με θέμα τις επιπτώσεις της αύξησης της ηλικίας στη φροντίδα των ασθενών με ΧΝΝ.


Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των ειδικών οι δυνητικά ασθενείς με ΧΝΝ στην Ελλάδα ανέρχονται σήμερα περίπου σε 1.100.000 και άρα η ανάγκη ενημέρωσης του κοινού είναι ιδιαίτερα μεγάλης σημασίας. Οι ασθενείς που βρίσκονται σε αιμοκάθαρση ανέρχονται σε περίπου 10 χιλιάδες, όταν παγκοσμίως ο αριθμός υπολογίζεται σε 870 χιλιάδες.


Η ΧΝΝ είναι ένα σημαντικό πρόβλημα υγείας που χαρακτηρίζεται τόσο από την κακή έκβαση των ασθενών όσο και από το αυξημένο κόστος για την αντιμετώπισή της. Επιπλέον, αυξάνει κατά πολύ τον κίνδυνο σε ασθενείς με σακχαρώδη διαβήτη, αρτηριακή υπέρταση ή καρδιαγγειακή νόσο, δηλαδή σε αυτούς με ασθένειες που αποτελούν αιτία αυξημένης νοσηρότητας και θνητότητας στους ηλικιωμένους.


Οι επιστήμονες της ΕΝΕ εκτιμούν ότι μέσα από την ενημέρωση θα ενισχυθεί η έγκαιρη διάγνωση και αναφορά των ασθενών στους ειδικούς γιατρούς, γεγονός που μπορεί να βοηθήσει στην αναστολή του ρυθμού εξέλιξης της ΧΝΝ και την βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών.


Η ΧΝΝ είναι συχνή στους ηλικιωμένους και ο επιπολασμός της αυξάνεται με την ηλικία. «Όπως είναι γνωστό εδώ και δεκαετίες, η εκτιμώμενη σπειραματική διήθηση, με την οποία υπολογίζεται ο βαθμός της νεφρικής λειτουργίας (e-GFR, τιμή > 90ml/min), μειώνεται με την αύξηση της ηλικίας. Ανεξάρτητα από τα αίτια εμφάνισης ΧΝΝ (διαβήτης, αρτηριακή υπέρταση, καρδιαγγειακή νόσος), η αύξηση του μέσου όρου ηλικίας των ασθενών αναμένεται να οδηγήσει σε αύξηση του αριθμού των ασθενών με σοβαρή ΧΝΝ», σημείωσε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Νεφρολογικής Εταιρίας, Π. Πασαδάκης, καθηγητής Νεφρολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστήμιου Θράκης, στην Αλεξανδρούπολη.


Η πρόληψη και η σωστή αντιμετώπιση είναι το κλειδί, σύμφωνα με τους επιστήμονες, που σημειώνουν ότι η σωστή διατροφή σε συνδυασμό με την κατάλληλη φαρμακευτική θεραπεία μπορούν να επιβραδύνουν ή να σταματήσουν την εξέλιξη της νόσου. Στις αναπτυγμένες χώρες, η στρατηγική διαχείρισης των ηλικιωμένων ασθενών με νεφρική ανεπάρκεια φαίνεται να έχει μετατοπιστεί από τη συντηρητική αντιμετώπιση προς την εφαρμογή αιμοκάθαρσης.


Η αιμοκάθαρση θα πρέπει να θεωρείται μια σωστή θεραπευτική επιλογή για ηλικιωμένους ασθενείς με νεφρική ανεπάρκεια και κυρίως για όσους από αυτούς είχαν καλή ποιότητα ζωής μέχρι την έναρξή της. Άλλες μέθοδοι αντιμετώπισης περιλαμβάνουν την περιτοναϊκή κάθαρση και την νεφρική μεταμόσχευση. Η περιτοναϊκή κάθαρση είναι μια θεραπεία που, σε ασθενείς που κρίνονται κατάλληλοι από τον γιατρό τους, μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την ποιότητα ζωής, καθώς δίνει τη δυνατότητα θεραπείας στο σπίτι. Σε ό,τι αφορά την μεταμόσχευση, είναι γενικά αποδεκτό ότι η μεγάλη ηλικία δεν αποκλείει από μόνη της τη νεφρική μεταμόσχευση σε ασθενείς που κατά τα άλλα είναι κατάλληλοι. Φαίνεται πάντως ότι η μεταμόσχευση μειώνει τη θνητότητα όλων των ασθενών ανεξάρτητα από την ηλικία τους. «Η μεταμόσχευση είναι η λύση για κάθε νεφροπαθή», τόνισε ο Δ. Γούμενος, καθηγητής Νεφρολογίας Παν. Πατρών και αντιπρόεδρος της ΕΝΕ.


«Ο νεφρός είναι ο καθρέπτης του καρδιαγγειακού συστήματος» τόνισε από την πλευρά του ο καθηγητής Νεφρολογίας, Δ. Βλαχάκος.


Στην Ελλάδα, στο σύνολο των ασθενών, που είναι ενταγμένοι σε αιμοκάθαρση ή περιτοναϊκή κάθαρση ή έχουν κάνει μεταμόσχευση νεφρού κατά τα έτη 2011, 2012, 2013, 2014, οι ασθενείς που είναι ηλικίας άνω των 65 ετών αποτελούν το 26%, 27%, 28% και 30% αντίστοιχα. Παρατηρείται δηλαδή αύξηση της ηλικιακής αυτής ομάδας ασθενών χρόνο με το χρόνο, όπως συμβαίνει και στις υπόλοιπες αναπτυγμένες χώρες.


 


 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X