Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Γυναικεία τριχοφυΐα και ακμή: Τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία της;
Γυναικεία τριχοφυΐα και ακμή: Τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία της;  thumbnail

Γυναικεία τριχοφυΐα και ακμή: Τι μπορεί να συμβαίνει στην υγεία της;

 


Το σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών είναι ένα αρκετά συχνό γυναικολογικό πρόβλημα και χαρακτηρίζεται από την ύπαρξη πολλαπλών μικρών κύστεων μικρότερων των 8 χιλιοστών στις ωοθήκες.


 


Γράφει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,


 


Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου "Διαγνωστική Έρευνα"


 


 


Τα συμπτώματα του συνδρόμου πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να περιλαμβάνουν:  • Ανωμαλίες του εμμηνορρυσιακού κύκλου (Αραιομηνόρροια, ολιγομηνόρροια, αμηνόρροια ή συνδυασμό αυτών),

  • Υπερτρίχωση,

  • Τριχόπτωση,

  • Αύξηση του σωματικού βάρους και δυσκολία απώλειας των περιττών κιλών,

  • Αύξηση του βάθους της φωνής,

  • Ακμή,

  • Υπογονιμότητα ή Στειρότητα.


 


Η ύπαρξη υπερβολικής τριχοφυΐας ή ακμής δεν σημαίνει απαραίτητα ότι η γυναίκα πάσχει από σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών.  Μπορεί να οφείλονται σε άλλες ορμονικές διαταραχές, οι οποίες πρέπει να διερευνώνται.


 


Πώς γίνεται η διάγνωση;


Για την σωστή διάγνωση είναι απαραίτητη η λήψη ενός πλήρους ιατρικού ιστορικού, η διενέργεια ορισμένων ορμονικών εξετάσεων, στις οποίες περιλαμβάνονται ορμόνες που παράγονται από τις ωοθήκες, τα επινεφρίδια, την υπόφυση και τον θυρεοειδή, γενικών εξετάσεων αίματος για να αποκλειστούν άλλες αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν τα συγκεκριμένα συμπτώματα, και φυσικά ένας υπερηχογραφικός έλεγχος για την επιβεβαίωση ή τον αποκλεισμό της παρουσίας κύστεων στις ωοθήκες.


 


Τι προκαλεί το σύνδρομο;


Μέχρι σήμερα η ακριβής αιτιολογία παραμένει άγνωστη. Ως πιθανές αιτίες της εμφάνισης πολυκυστικών ωοθηκών θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την κληρονομικότητα, τις ορμονικές διαταραχές, την παχυσαρκία και τις διατροφικές συνήθειες.


 


Θεραπευτική αντιμετώπιση


Η θεραπευτική αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών είναι πολυπαραγοντική και πολυεπίπεδη.  Όσον αφορά τη διαταραχή της ωοθυλακιορρηξίας και την ρύθμιση της περιόδου η ενδεδειγμένη θεραπεία είναι η ορμονική με την λήψη αντισυλληπτικών, η οποία βοηθά παράλληλα και στην αντιμετώπιση της τριχοφυΐας και της ακμής. Η αποτελεσματικότητα της ορμονικής θεραπείας είναι όμως αμφισβητούμενη, καθώς τα συμπτώματα επανέρχονται με την διακοπή της.


Η αντιμετώπιση των πολυκυστικών ωοθηκών μπορεί να γίνει και λαπαροσκοπικά, με το λεγόμενο drilling των ωοθηκών, μέθοδος που έχει πολύ καλά αποτελέσματα.


Σημαντική είναι και η αντιμετώπιση της παχυσαρκίας, που επιτυγχάνεται με περιορισμό της πρόσληψης θερμίδων και την αύξηση της αερόβιας άσκησης.


 


 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X