Αρχική / Τι συμβαίνει όταν τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι χωρίς να κλαίμε;
Τι συμβαίνει όταν τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι χωρίς να κλαίμε; thumbnail

Τι συμβαίνει όταν τα δάκρυα τρέχουν ποτάμι χωρίς να κλαίμε;

Γιατί μερικές φορές τα μάτια μας δακρύζουν; Πότε είναι φυσιολογικό και πότε πίσω απο την επίμονη δακρύρροια κρύβονται παθήσεις που χρειάζονται αντιμετώπιση; 


Το δάκρυσμα των ματιών, τις περισσότερες φορές είναι έ­να αθώο και παροδικό σύμπτωμα. Σε ορισμένες, ό­μως, περιπτώσεις το πρόβλημα μπορεί να παρα- μείνει και να συνοδεύεται και από άλλα συμπτώ­ματα, όπως εκκρίσεις από τα μάτια, πόνο ή φλεγ­μονή, που όχι μόνο είναι ενοχλητικά, αλλά θέτουν σε κίνδυνο την ομαλή οπτική λειτουργία. 


Φυσική ασπίδα


Τα δάκρυα με την χημική του σύνθεση και τον όγκο τους καθαρί­ζουν τα μάτια, τα προστατεύουν από την ξηρότητα και τους βλαβερούς περιβαλλοντικούς παράγοντες διευκολύνουν τις κινήσει των βλεφάρων και λι­παίνουν την πρόσθια επιφάνεια του βολβού. Όταν επιτελέσουν αυτές τις πολύ χρήσιμες λειτουργίες, τα δάκρυα κατευθύνονται μέσα από ένα αρκετά πο­λύπλοκο σύστημα προς τη μύτη. Τα δάκρυα λοιπόν όχι μόνο δεν βλά­πτουν τα μάτια, αλλά αντίθετα τα ωφελούν, αφού τα προστα­τεύουν από τις διάφορες μολύνσεις. Κι αυτό συμβαίνει χά­ρη σε μια πρωτεΐνη που περιέχεται στο δακρυϊκό υγρό, τη λυσοζύμη. Oμως, τα δάκρυα που επιμένουν είναι μια πρώ­τη ένδειξη για κάποια πάθηση στα μάτια.


Τα αίτια της δακρύρροιας


Η αυξημένη έκκριση δα­κρύων μπορεί να οφείλεται σε κάτι που μπήκε στο μάτι. Προκειμένου να απομακρυνθεί το ξένο σώμα παράγονται περισσότερα δάκρυα, δημιουργείται δη­λαδή μια αντανακλαστική δακρύρροια. Eπίσης, α­ντανακλαστική δακρύρροια μπορεί να εμφανιστεί ό­ταν τα  "φυσιολογικά" δάκρυα είναι υστερούν τόσο σε ποσότητα όσο και σε ποιότητα, όπως συμβαίνει στην ξηροφθαλμία. Στις  περιπτώσεις αυτές το μάτι στε­γνώνει, κοκκινίζει και δακρύζει λόγω του ερεθισμού.


Η δεύτερη και πιο σοβαρή αιτία της δακρύρροιας οφείλεται στη δυσλειτουργία τns «αποχέτευσής» των δα­κρύων προς τη μύτη. Παθήσεις των βλεφάρων, όπως π.χ. η χαλάρωσή τους, δεν επιτρέπουν την ομα­λή προώθηση των δακρύων προς τη λεγόμενη «α­ποχετευτική μοίρα». Πολλές φορές, όμως, ακόμη κι αν τα δάκρυα καταφέρνουν να φτάσουν στην απο­χετευτική οδό, παθήσεις της ίδιας της οδού οδηγούν σε επίμονη και συνεχή δακρύρροια. Τέτοιες παθήσεις μπορεί να εμφανιστούν σε όλες τις ηλικίες, από νεο­γέννητα με «συγγενή απόφραξη του δακρυικού πό­ρου» μέχρι ηλικιωμένοι…


Οι επιπτώσεις


Ο δακρυϊκός πόρος είναι ένα πολύ μικρό σωληνάκι που ξεκινά από τη μέσα γωνιά του ματιού και κατα­λήγει στη μύτη. Γι' αυτό κι όταν κλαίμε «τρέχει» η μύτη μας, διότι παράγεται μεγάλη ποσότητα δακρύων που διοχετεύεται στη μύτη. Σε περιπτώσεις λοιπόν που υ­πάρχει πλήρης απόφραξη του δακρυικού πόρου, υ­πάρχει κίνδυνος να αναπτυχθούν μικρόβια και μολύνσεις στα μάτια. Οι μολύνσεις αυτές απαιτούν προ­σεκτική παρακολούθηση και κατάλληλη θεραπεία προκειμένου να μη θέσουν σε κίνδυνο την όραση.


Η αντιμετώπιση


Η σύγχρονη τεχνολογία, με χρήση ενδοσκοπικών συστημά­των, μοντέρνων μικροχειρουρ­γικών τεχνικών και σε συνδυα­σμό με την εξειδίκευση του για­τρού, προσφέρει πολύ καλά α­ποτελέσματα, με τουλάχιστον 95% πιθανότητα οριστικής θεραπείας. Οι επεμβάσεις γίνονται συνήθως με τοπική αναισθησία, διαρκούν 30-40 λεπτά, είναι ανώδυνες και δεν απαιτούν νοσηλεία. 


 

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X