Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Σχέσεις: Είμαι καιρό μόνη, να συμβιβαστώ με κάτι μέτριο ή όχι;
Σχέσεις: Είμαι καιρό μόνη, να συμβιβαστώ με κάτι μέτριο ή όχι; thumbnail

Σχέσεις: Είμαι καιρό μόνη, να συμβιβαστώ με κάτι μέτριο ή όχι;

Γράφει ο ψυχολόγος, John Gray.


Θα σας διηγηθώ μια ιστορία γύρω που έχει να κάνει και με το συναίσθημα του συμβιβασμού και με εκείνο της ενοχής.


Γνώρισα το φίλο μου το Μίκι στο κολέγιο. Ο Μίκι ήταν πλούσιος και πάντα έβρισκε πλούσια κορίτσια για να κάνει παρέα. Μερικά χρόνια μετά το κολέγιο, αρραβωνιάστηκε με κάποια κοπέλα, την κόρη ενός μεγαλοεπιχειρηματία. Ο Μίκι ήταν εικοσιπέντε και η αρραβωνιαστικιά του είκοσι οχτώ χρόνων.


Τελικά, συνάντησα τη Ροσέλ και δεν τη συμπάθησα. (Ο Μίκι μου είπε αργότερα, ότι κανείς δεν την είχε συμπαθήσει -ούτε οι γονείς του, ούτε οι αδερφές του, ούτε κανένας). Ανησύχησα όταν ο Μίκι μου είπε ότι θα την παντρευτεί, και αποφάσισα να του μιλήσω σοβαρά. Έτυχε να επισκεφτώ τη Νέα Υόρκη, όπου ο Μίκι δούλευε σαν μουσικός παραγωγός. Περπατούσαμε σ’ ένα δρόμο, μιλώντας για τον προκείμενο γάμο του. Ήταν ολοφάνερο, απ’ τα λεγόμενό του, ότι είχε κάποιες αμφιβολίες σχετικά με το γάμο του με τη Ροσέλ. Κατάλαβα ότι εκείνη ήταν η κατάλληλη στιγμή για να μιλήσω. Του είπα: “ Μίκι, γιατί θες να την παντρευτείς;”.


Ο Μίκι μου απάντησε με τις παρακάτω λέξεις: “Κοίτα, είμαστε μαζί ενάμισι χρόνο, η Ροσέλ είναι είκοσι οχτώ και θέλει να παντρευτεί. Έτσι κι αλλιώς εκεί οδηγείται μια σχέση – κι αν δεν πάει καλά, τότε, το πολύ- πολύ, παίρνουμε διαζύγιο". Η καρδιά μου ράγισε. Μπορείτε εύκολα να φανταστείτε το υπόλοιπο της ιστορίας. Μετά από μερικά χρόνια γάμου, που έμοιαζαν πιο πολύ με πεδίο μάχης, και με παιδιά που βρίσκονταν ανάμεσα στα πυρά, ο Μίκι και η Ροσέλ χώρισαν. (Μετά όμως η ιστορία είχε καλό τέλος. Μέσα στα επόμενα χρόνια, ο Μίκι παντρεύτηκε μια άλλη πλούσια γυναίκα, κι ο γάμος τους ήτανε ευτυχισμένος).


Υπάρχει ένα ηθικό δίδαγμα σ’ αυτές τις ιστορίες, και θα το δηλώσω με έμφαση, σαν κανόνα, επειδή πραγματικά το πιστεύω.


Αν έχετε κάποιες αμφιβολίες, δισταγμούς ή είστε σκεφτικοί, τότε τουλάχιστον αναβάλλετε το γάμο. Αν σας είναι ξεκάθαρο, ότι αυτός ο γάμος θα είναι ένα λάθος, ακυρώστε τον και μην αφήσετε τίποτα και κανέναν να σας σταματήσει.


Η Συνειδητή Επιλογή Συντρόφου είναι Άπιαστο Όνειρο;


Ας δούμε τη διαφορά μεταξύ της βιαστικής και συνειδητής επιλογής συντρόφου. Μπορεί να πείτε στον εαυτό σας: “Είναι εύκολο γι’ αυτόν να τα λέει. Ήταν τυχερός και παντρεύτηκε μια γυναίκα με την οποία βρήκε την αρμονία. Αλλά με μένα τι γίνεται; Ώσπου να συναντήσω τον τέλειο άνθρωπο με τον οποίο θα είμαι ευτυχισμένος, μπορεί να περάσει πολύς καιρός. Αν ο σύντροφός μου είναι καλός και έντιμος, κι αν είμαι κι εγώ το ίδιο, θα τα πάμε καλά, κι ας μην είμαστε τέλεια εναρμονισμένοι”.


Εκτιμώ αυτή την άποψη. Πράγματι, δεν υπάρχει εγγύηση ότι θα συναντήσουμε στα σίγουρα τον κατάλληλο άνθρωπο για μας. Κι αν δεν τον έχουμε ακόμα συναντήσει, είναι εύκολο να πιστέψουμε ότι ο μόνος ρεαλιστικός τρόπος για να παντρευτούμε, είναι να επιλέξουμε λιγότερο εκλεκτικά.


Σε απάντηση προς αυτό, θα ήθελα να επισημάνω δυο πράγματα:


Πρώτον, θα ήθελα να επαναλάβω: Εσείς κι ο σύντροφός σας θα πρέπει να είστε τελείως όμοιοι σαν κλώνοι, για να υπάρχει η απόλυτη αρμονία μεταξύ σας, πράγμα ανέφικτο. Θα πρέπει απλώς να είστε όμοιοι σε κάποιες βασικούς παραμέτρους  έτσι ώστε να υπάρχει συνεχής αμοιβαία επιβεβαίωση για να μπορέσετε να είστε για πάντα αγαπημένοι. Μπορεί να είστε αρκετά διαφορετικοί μεταξύ σας με πολλούς τρόπους, ακόμα και σε βασικά πράγματα, και n σχέση όμως να είναι πολύ καλή επειδή τα βρίσκετε στα βασικά. Δεν μιλάω για τελειότητα αλλά ούτε και εσείς θα πρέπει να ψάχνετε για κάτι τέτοιο.


Δεύτερον, είναι αλήθεια, ότι μπορεί να χρειαστεί πολύς καιρός, αναζητώντας τον κατάλληλο σύντροφο με τόσο αυστηρά κριτήρια επιλογής. Είναι, όμως, επίσης αλήθεια, ότι μπορεί να σπαταλήσετε  πολύ καιρό σε λάθος ανθρώπους, αν δεν θα είστε αρκετά επιλεκτικοί, και, επίσης θα βιώνετε κάθε τόσο, ματαιώσεις και απογοητεύσεις. Αφήστε με να σας διηγηθώ την ιστορία του Σαλ.


Ο Σαλ ήταν γύρω στα σαράντα όταν τον συνάντησα. Ήταν πολύ  επιτυχημένος πωλητής. Ένας όμορφος άνθρωπος και καλόκαρδος άνθρωπος. Ο Σαλ δεν είχε παντρευτεί. Όμως  ήθελε να κάνει οικογένεια και παιδιά. Το πρόβλημα ήταν ότι καμία απ’ τις σχέσεις του δεν κράτησε πάνω από ενάμισι χρόνο. Ήρθε να με βρει, ήταν ήδη δεκαοχτώ μήνες με τη Λίνια. και ήθελε να χωρίσει. Ο Σαλ ήταν ξαφνιασμένος με την τάση να μην αντέχει για πολύ μια σχέση, και είχε ανάγκη να καταλάβει γιατί του συνέβαινε αυτό.


Συνήθως, η συνηθισμένη εξήγηση γι’ αυτή τη συμπεριφορά ενός άντρα, είναι ότι “φοβάται τη δέσμευση”. Αλλά ο φόβος για  δέσμευση δεν ήταν το κύριο πρόβλημά του. Το πρόβλημα βρισκόταν στο  ότι δεν ήταν ιδιαίτερα επιλεκτικός. Ο Σαλ δεν είχε ξεκαθαρίσει στο μυαλό του τι είδους γυναίκα θα του ταίριαζε για σύντροφος στη ζωή του. Συναντούσε μια ελκυστική γυναίκα. Ήταν εύκολο να την κατακτήσει, μια και ήταν ελκυστικός και γλυκός άνθρωπος. Έβγαινε μαζί της, περνούσαν όμορφα, παρέα οι δυο τους, και σύντομα ένιωθε σοβαρά συνδεμένος στη σχέση. Η σχέση ήταν πολύ καλή στην αρχή. Αργότερα όμως ο Σαλ άρχιζε να βαριέται. Ανακάλυπτε ότι δεν είχαν και πολλά να πούνε. Μερικές απ’ αυτές τις γυναίκες, ίσως να ένιωθαν κι αυτές το ίδιο.


Ο Σαλ είχε πολλές αρετές, και οι γυναίκες που συνδεόταν είχαν πολλά θετικά χαρακτηριστικά, αλλά δεν υπήρχε ο σωστός συνδυασμός ώστε να υπάρχει αρμονία. Ο Σαλ δεν γνώριζε το σωστό συνδυασμό. Και η τύχη τα έφερε έτσι -όπως στους περισσότερους ανθρώπους- να μη συναντήσει τη “σωστή” σύντροφο. Κάθε φορά, η σχέση κρατούσε περισσότερο απ’ ό,τι έπρεπε, ώσπου ο Σαλ έφτανε τελικά στα όρια του. Αλλά, εντωμεταξύ, είχαν ήδη περάσει δεκαοχτώ μήνες, ένα χρονικό διάστημα που ο Σαλ θα μπορούσε να ψάχνει για μια γυναίκα που θα ήταν ιδανική γι’ αυτόν, και πολύ πιθανό να την έβρισκε – αν ήξερε πώς θα ήθελε να είναι αυτή η γυναίκα.


Το χρωστάτε στον εαυτό σας να είστε επιλεκτικοί. Αφιερώστε λίγο στο να κάνετε καλές και συνειδητές επιλογές. Είναι καλύτερο να ξοδεύετε χρόνο κατ’ αυτόν τον τρόπο, αντί να κάνετε ό,τι έκανε  ο Σαλ. Μπορεί έτσι να βρείτε τον κατάλληλο σύντροφο. Και όταν φτάσετε σε μια επιλογή που τη θεωρείτε τελική, χρησιμοποιήστε αυτό το βιβλίο για να διαμορφώσετε μια πιο ξεκάθαρη ιδέα για το ποιος θα ήταν για σας ο ιδανικός σύντροφος. Με αυτό τον τρόπο δεν θα κολυμπάτε άσκοπα στη θάλασσα των ρομαντικών σχέσεων, όπως ο Σαλ τόσα χρόνια.


ΑΞ. ΜΗΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΜΩΣ και τόσο ιδεαλιστές. Δεν έχουν όλοι την ευκαιρία να παντρευτούν κάποιον με τον οποίο θα είναι απόλυτα εναρμονισμένοι.  Αν πιστεύετε ότι δεν έχετε περιθώρια να περιμένετε, και θέλετε να κάνετε μια βιαστική επιλογή, αυτό που μπορείτε τουλάχιστον να κάνετε, είναι να ξέρετε τι να προσδοκάτε απ’ τα διάφορα είδη γάμου που προκύπτουν όταν οι σύντροφοι δεν είναι εναρμονισμένοι στις τρεις διαστάσεις. Αυτό μπορεί να σας δώσει κάποιες ελπίδες για να “περπατήσει” ο γάμος σας. 

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X