Αρχική / Υγεία / Γυναικολογία / Τι πρέπει να κάνεις αν δε θες να πονάς καθόλου στην περίοδο!
Τι πρέπει να κάνεις αν δε θες να πονάς καθόλου στην περίοδο! thumbnail

Τι πρέπει να κάνεις αν δε θες να πονάς καθόλου στην περίοδο!

 


Έχετε περίοδο; Είστε τυχερή. Ή μήπως όχι; Πολλές γυναίκες κατά την διάρκεια της περιόδου εμφανίζουν διάφορα προβλήματα τα οποία είναι άλλες φορές μικρότερα άλλες φορές μεγαλύτερα.




Γράφει ο κ. Ευάγγελος Γκικόντες  Μαιευτήρας – Γυναικολόγος,


 Επιστημονικός υπεύθυνος του Κέντρου «Διαγνωστική Έρευνα»




Τα προβλήματα αυτά μπορεί να χωριστούν σε σωματικά και ψυχολογικά. Από πλευράς σωματικών προβλημάτων κατά την περίοδο η γυναίκα μπορεί να αντιμετωπίσει πόνο ο οποίος έρχεται πριν από την περίοδο (προεμμηνορησιακό σύνδρομο), κατά την περίοδο (δυσμηνόρροια) ή μετά την περίοδο (μετεμμηνορησιακό σύνδρομο). Τα προβλήματα αυτά κάνουν την περίοδο εμφανή στη γυναίκα και πολλές φορές προαναγγέλουν την άφιξη της. Ανάλογα με το ύψος του πόνου που έχει η γυναίκα η περίοδος μπορεί να καταστεί λιγότερο ή περισσότερο προβληματική. Στην συνήθη ιατρική χρησιμοποιούνται παυσίπονα για την αντιμετώπιση του πόνου αυτού, όπως είναι η αναστολή των προσταβλαδινών και η αναστολή κυκλοοξυγενάσης. Βέβαια, μία γυναίκα δεν μπορεί να παίρνει κάθε μήνα παυσίπονα, με όλες τις συνέπειες που μπορεί να έχουν αυτά για την υγεία του συκωτιού της, και γι’ αυτό η κατάσταση αυτή χρειάζεται μία πιο επισταμένη, μερικές φορές, αντιμετώπιση.


Στην περίπτωση αυτή μπορούν να χρησιμοποιηθούν πολλές φορές και εναλλακτικές θεραπείες όπως είναι ο βελονισμός (με πολύ καλά αποτελέσματα), η ομοιοπαθητική, η βιοθεραπεία, η φυτοθεραπεία, και άλλες μέθοδοι.


Άλλα σωματικά προβλήματα που μπορεί να προκύψουν πριν από την περίοδο είναι το «φούσκωμα» των μαστών, η αίσθηση αυξημένου βάρους που μπορεί να έχει η γυναίκα, οι εξάψεις που μπορεί σε λίγες περιπτώσεις να προκύψουν, καθώς και η μικρή ροή σταγόνων αίματος καφέ χρώματος (spotting), οι οποίες μπορεί να ξεκινήσουν ακόμα και 15 μέρες πριν από την έλευση της περιόδου. Στην τελευταία περίπτωση αυτή, χρειάζεται μία αντιμετώπιση από τον γυναικολόγο ακριβώς λόγο του ότι η κατάσταση αυτή εγκαθίσταται προβληματική λόγω του ότι η γυναίκα έχει συνέχεια αίμα.


Εκτός όμως από τις σωματικές αλλαγές, μπορεί να υπάρχουν και ψυχολογικές αλλαγές, οι οποίες μπορεί να ταλαιπωρούν περισσότερο από τις σωματικές, τόσο τη γυναίκα, όσο και τον σύντροφο της. Οι αλλαγές αυτές συνίστανται σε εναλλαγές διαθέσεως, αϋπνία, υπνηλίες πολλές φορές, νευρικότητα, ευερεθιστότητα, και άλλες παρόμοιες καταστάσεις.


Δυστυχώς, όλα τα προβλήματα που αναφέρθηκαν πιο πάνω, είτε τα σωματικά είτε τα ψυχολογικά, αντιμετωπίζονται αρκετά δύσκολα, και ποτέ η αντιμετώπιση δεν είναι μόνιμη. Στην επόμενη περίοδο, τα συμπτώματα θα επανέλθουν. Η σύγχρονη ιατρική δεν έχει να προσφέρει εντελώς μόνιμες λύσεις για τη θεραπεία αυτών των προβλημάτων, τα οποία παρέρχονται μετά την εμμηνόπαυση. Διάφορες εναλλακτικές μέθοδοι θεραπείας, σαν και αυτές που αναφέρθηκαν πιο πάνω, μπορεί ορισμένες φορές να είναι επιτυχής στην παροχή πιο μόνιμης ανακούφισης.


Στις εναλλαγές διαθέσεως πολλές φορές χρησιμοποιούνται και τα αντισυλληπτικά, τα οποία βοηθούν τόσο στην αντιμετώπιση της δυσμηνόρροιας, όσο και στην αντιμετώπιση -πολλές φορές- των ψυχολογικών καταστάσεων που αντιμετωπίζει η γυναίκα κατά την έμμηνο ρήση.


Το σημαντικότερο είναι η γυναίκα να γνωρίζει τα ψυχολογικά της προβλήματα, να γνωρίζει ότι επέρχονται κατά την έμμηνο ρήση, να γνωρίζει ότι η αιτία τους είναι ορμονική και όχι πραγματική, και με αυτόν τον τρόπο πιστεύουμε ότι η γυναίκα θα έχει την υπομονή να περιμένει για 4 εώς 5 μέρες μέχρι να περάσει η περίοδος, και μαζί με αυτήν και τα προβλήματα αυτά.


Η συμβουλή του γιατρού σε αυτές τις περιπτώσεις είναι κάτι περισσότερο από πολύτιμη. Σας συνιστούμε να μην αφήνετε τον εαυτό σας μόνο και αβοήθητο, αλλά να ψάχνετε όσο μπορείτε καλύτερα και με αρκετή επιμονή και υπομονή για να βρείτε την καλύτερη λύση στο πρόβλημά σας. Η περίοδος σημαίνει γονιμότητα, και η γονιμότητα είναι μία ευχάριστη φάση στη ζωή της γυναίκας. Θέλουμε να την διατηρήσουμε έτσι και, εάν μπορούμε, να διώξουμε οποιοδήποτε παράγοντα ο οποίος μπορεί να σκοτεινιάζει λιγάκι την τόσο σημαντική αυτή για την γονιμότητα περίοδο της γυναίκας.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι το boro.gr προσφέρει καθημερινά (Δευτέρα-Παρασκευή) δωρεάν ψυχολογική υποστήριξη με επαγγελματίες ψυχολόγους.

Κάντε κλίκ εδώ για να συνδεθείτε και να ενημερωθείτε για τις ώρες λειτουργίας.
X