Αρχική / Σεξ / Ζευγάρι / Πώς ο χώρος που κάνεις σεξ επηρεάζει την απόδοσή σου!
Πώς ο χώρος που κάνεις σεξ επηρεάζει την απόδοσή σου!  thumbnail

Πώς ο χώρος που κάνεις σεξ επηρεάζει την απόδοσή σου!

Τι συνέπειες έχει η έλλειψη ιδιωτικότητας στο σεξ; Τι συμβαίνει όταν στο χώρο που κάνουμε σεξ κινδυνεύουμε κάποιος να μας διακόψει; 


Γράφει η Εύη Κυράνα  ψυχολόγος υγείας-σεξολόγος, διδάκτωρ Πανεπιστημίου Αθηνών, υπεύθυνη του Κέντρου Σεξουαλικής και Αναπαραγωγικής Υγείας του Αριστοτέλειου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης και του Ινστιτούτου Μελέτης Ουρολογικών Παθήσεων.Πολλοί παράγοντες επηρεάζουν τη σεξουαλική λειτουργία, όμως ένας από τους σημαντικότερους είναι η έλλειψη ιδιωτικότητας κατά τη διάρκεια των ερωτικών επαφών – δηλαδή το να μπορεί το ζευγάρι να συνευρίσκεται ερωτικά δίχως να υπάρχει κίνδυνος να το διακόψει κάποιος. 


Αν και αναγνωρίζεται από τους ειδικούς ως ένας ιδιαίτερα σημαντικός παράγοντας, δεν έχει μελετηθεί επαρκώς. Πρόσφατα δημοσιεύθηκε μελέτη (Boddi, 2014) που διεξήχθη στην Ιταλία σε δείγμα 3.736 ανδρών, οι οποίοι είχαν επισκεφθεί ειδικό ιατρείο για την αντιμετώπιση σεξουαλικών δυσλειτουργιών. 

Οι άνδρες αυτοί ερωτήθηκαν αν κατά τους τελευταίους τρεις μήνες είχαν επαρκή αίσθηση ιδιωτικότητας κατά τη σεξουαλική τους δραστηριότητα και περίπου το 20% ανέφερε ότι ήταν μειωμένη. Η έλλειψη ιδιωτικότητας φάνηκε να έχει σημαντική συσχέτιση με την εμφάνιση προβλημάτων στύσης και εκσπερμάτισης. 

Επιπλέον, οι άνδρες που είχαν μειωμένη ιδιωτικότητα είχαν περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν προβλήματα στη σχέση και επιβαρημένη ψυχική διάθεση.


Ποιοι παράγοντες αυξάνουν την έλλειψη ιδιωτικότητας;


Σύμφωνα με την παραπάνω μελέτη, οι άνδρες που είχαν παιδιά, αλλά και εκείνοι που δήλωσαν ότι δεν συζούν με τη σύντροφό τους, ήταν οι ομάδες με τις περισσότερες πιθανότητες να αναφέρουν ελλιπή ιδιωτικότητα. 

Η συγκεκριμένη μελέτη υποδηλώνει ότι όταν ένας άνδρας δεν αισθάνεται ότι έχει κατάλληλες συνθήκες, χρόνο και χώρο για ερωτική δραστηριότητα είναι πιθανό να εκδηλώσει σεξουαλικά προβλήματα. 

Ωστόσο δείχνει ότι ισχύει και το αντίστροφο: η εμφάνιση σεξουαλικών προβλημάτων οδηγεί συχνά τους άνδρες σε φόβο για την επαφή, διότι αμφιβάλλουν ότι θα έχουν την επίδοση που θα επιθυμούσαν, οπότε αρχίζουν σταδιακά να αποφεύγουν τις σεξουαλικές επαφές και, συνεπώς, τις περιστάσεις όπου οι συνθήκες είναι κατάλληλες για ερωτική δραστηριότητα. 

Αυτό το επιτυγχάνουν, λ.χ., ενθαρρύνοντας τα παιδιά τους να κοιμούνται αργά ή αποφεύγοντας να συζήσουν με τη σύντροφό τους. 

Σε κάθε περίπτωση, η μελέτη αυτή τονίζει τη σημασία της ιδιωτικότητας, ενός παράγοντα που συχνά υποτιμάται από τους ασθενείς με σεξουαλικά προβλήματα.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X