Αρχική / Ψυχολογία / Άγχος / Υποχονδρίαση: Γιατί συνέχεια φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω βαριά;
Υποχονδρίαση: Γιατί συνέχεια φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω βαριά;  thumbnail

Υποχονδρίαση: Γιατί συνέχεια φοβάμαι ότι θα αρρωστήσω βαριά;

Σήμερα πια η λέξη "άγχος" δεν είναι αποκλειστικά συνδεδεμένη με το "πνίξιμο". Έχει λάβει μια πιο γενική σημασία, που καλύπτει από την υστερική παράλυση μέχρι και τη μάστιγα της εποχής, που είναι η υποχονδρία και οι κρίσεις πανικού. Έτσι στην υποχονδρία, ο ασθενής ερμηνεύει τα διάφορα "αθώα" σωματικά του συμπτώματα, ως συμπτώ­ματα κακοήθους νόσου. Ενώ στις κρίσεις πανικού ο ασθενής φοβάται περισσότερο αιφνίδιο θάνατο, από έμφραγμα ή αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο. Στη σύγχρονη κοινωνία βλέπετε οι ασθενείς εκδηλώνουν το άγχος τους, με ό,τι περισσότερο φοβάται ο άνθρωπος στη δυτική με­ταβιομηχανική κοινωνία μας: τον θάνατο από καρκίνο ή τον αιφνίδιο θάνατο από καρδιαγγειακό νόσημα.


Από το βιβλίο του συνεργάτη μας " Η Ψυχιατρική Αλλιώς" του συνεργάτη μας Ψυχιάτρου κυρίου Παύλου Σακκά.


Παύλος Ν. Σακκάς


Ο όρος "υποχόνδριος" προέρχεται από τις δύο ανατομικές περιοχές των υποχονδρίων, αριστερά και δεξιά, στο πάνω μέρος της κοιλιάς. Εκεί που αριστερά βρίσκεται ο σπλήνας και δεξιά το συκώτι. Στα μέρη δηλαδή που δείχνουν συχνά ότι πονούν, ή γενικά έχουν ενοχλήσεις, οι περισσότεροι από αυτούς τους ασθενείς.


Προσοχή όμως, οι πόνοι και οι ενοχλήσεις δεν είναι στη φαντασία τους. Οι ενοχλήσεις όμως που αισθάνονται, προέρχονται από διαταρα­χές της λειτουργίας των οργάνων και όχι της ανατομίας τους. Δηλαδή τα όργανά τους δεν έχουν κάποια βλάβη, κάποιον όγκο ας πούμε, αλλά υπερλειτουργούν στις περισσότερες περιπτώσεις, λόγω των εντολών που λαμβάνουν από τον εγκέφαλο.


Όταν λοιπόν ο εγκέφαλος βρίσκεται σε υπεργρήγορση, δίνει εντολή στα όργανα του σώματος να υπερλειτουργήσουν. Έτσι βλέπουμε την καρδιά να πάλλεται πιο γρήγορα, ή την αναπνοή να γίνεται ταχύτερη, ή ο γαστρεντερικός σωλήνας να έχει έντονο περιστατικό και σπα­σμούς, ή υπερέκκριση γαστρικών υγρών. Όλα βλέπετε ελέγχονται από τον εγκέφαλο. Εκεί βρίσκεται πολύ συχνά η δυσλειτουργία.


Όμως οι περισσότεροι φοβούνται ότι τα περιφερικά όργανα έχουν τη βλάβη. Έχει δηλαδή κάποιο πρόβλημα η καρδιά τους, ή το έντερό τους. Το γεγονός αυτό τους φοβίζει και όπως είναι αναμενόμενο, αυτή η ανησυχία, τους δημιουργεί ακόμα περισσότερο άγχος και επομένως, ακόμα μεγαλύτερη διαταραχή στα περιφερικά όργανα. Έτσι δημιουργείται ένας φαύλος κύκλος, ο οποίος αυξάνει την εγρήγορση και την υπερλειτουργία. Γι' αυτό συχνά θεμελιώνεται η πεποίθηση στους ασθε­νείς, ότι έχουν κάποια κακοήθη νόσο στο όργανο που υπερλειτουργεί.


Δεν θα ξεχάσω μια όμορφη κοπέλα 30 ετών, η οποία όταν ήρθε στο γραφείο μου είχε κομμένα πολύ κοντά, σχεδόν ξυρισμένα, τα μαλλιά της. Στην αρχή νόμιζα ότι το έκανε λόγω μόδας και δεν τη ρώτησα σχε­τικά. Είχε έρθει σε μένα γιατί είχε μεγάλο άγχος, επειδή φοβόταν ότι είχε καρκίνο. Πονούσε στην κοιλιά της και είχε συχνές διάρροιες. Οι πόνοι άλλαζαν εντόπιση και συνοδεύονταν από γουργουρητά. Ήταν σίγου­ρη για τη διάγνωση του καρκίνου, αλλά απέφευγε να κάνει τις ανάλο­γες εξετάσεις. Φοβόταν το αποτέλεσμά τους. Ήταν βέβαιη μάλιστα όχι μόνο για τη διάγνωση, αφού είχε μπει στο διαδίκτυο και είχε "μάθει", αλλά ήταν βέβαιη για τη θεραπεία. Ήταν πεπεισμένη ότι οι γιατροί θα της ζητούσαν να κάνει χημειοθεραπεία και επομένως θα έχανε τα μαλ­λιά της. Γϊ αυτό και η κοπέλα, τα είχε κόψει προκαταβολικά!


Φανταστείτε σε τι σημείο φτάνει το άγχος, σε αυτούς τους δυστυχείς ασθενείς. Ουσιαστικά τους καταστρέφει τη ζωή. Τους προκαλεί μείζονα αναπηρία. Πρέπει να το αντιληφθούν όλοι: Το άγχος είναι μια σοβαρή αρρώστια και απαιτεί σοβαρή αντιμετώπιση. Η έκφραση που ακούω δυστυχώς συχνά, ακόμα και από συναδέλφους: "Ε, άγχος έχεις… Δεν εί­ναι τίποτα" είναι η επιτομή της επιπολαιότητας. Αποτελεί τη χειρότερη συμβουλή, που μπορεί κάποιος να δώσει σε κάποιον που υποφέρει. Αυ­τός υποφέρει και εσύ δείχνεις είτε ότι τον κοροϊδεύεις είτε ότι δεν τον πιστεύεις στις αιτιάσεις του.

Comments

X

Αγαπητοί αναγνώστες,

Σας ενημερώνουμε ότι, η λειτουργία του online chat θα πραγματοποιείται καθημερίνα Δευτέρα με Κυριακή και ώρες 18.00-21.00.

Μέγιστη χρονική διάρκεια συνομιλίας 15 λεπτά.

Σας ευχαριστούμε πολύ για τη συμμετοχή σας μέχρι τώρα.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του boro.gr

Κάντε click για να αρχίσετε
X